e
Banner


5. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde yeni normalin parametreleri konuşuldu
5. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi, 30 Eylül’de İstanbul Hilton Bomonti Otel’de gerçekleştirildi. 26 yıldır aylık olarak yayınlanmakta olan UTA Lojistik Dergisi tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, sektörel birlik ve derneklerin katılımıyla gerçekleştirilen Ekonomi ve Lojistik Zirvesi, beşinci yılında pandemi etkisine rağmen dolu salonlarda ve yoğun bir ilgiyle izlendi.




 Zirve“Ekonomi ve Lojistikte Dönüşüm: COVID 19 SONRASI YENİ DÖNEMİN PARAMETRELERİ” başlığıyla düzenlenen etkinlikte, COVID-19’un taşıma modlarına ve lojistik süreçlerine etkileri, yeni dönemin yol haritası, geleceğin lojistik zinciri ve tedarik zincirinin nasıl olacağı, taşımacılık ve lojistikte öne çıkacak konular, hangi politikalar ve stratejilerin gündeme alınması gerektiği, dijital ekonomi, yapay zeka ve endüstri 4.0’ın ortaya çıkardığı yeni fırsatlar ve lojistik sektörünün bu süreçlere entegrasyonu ele alındı.
 
Geleceğe güvenli, sağlam ve sürdürülebilir adımlar atmanın yolları ortaya konuldu. Sektörler ve lojistik oturumları kapsamında ise tehlikeli ve kimyevi maddeler, soğuk zincir, tekstil ve hazır giyim, proje-ağır yük ve enerji lojistiği konuları ile e-ticaret alanındaki gelişmeler masaya yatırıldı.
 
Ekonomi dünyası, reel sektörler, kamu ve lojistik sektöründen katılımcıların bir araya geldiği zirvede lojistik sektörü ve hizmet alanlardan 42 konuşmacı farklı konularda sunum ve konuşma gerçekleştirdi.
 
Kara, Hava, Deniz, Demiryolu modlarına yönelik konuşmaların yanı sıra Tehlikeli ve Kimyevi Maddeler Lojistiği, E-Ticaret Lojistiği, Tekstil Lojistiği, Soğuk Zincir Lojistiği, Proje & Ağır Yük ve Enerji Lojistiği oturumlarının gerçekleştirildiği zirvede 250'ye yakın katılımcı yerini aldı.
 
ZirveKUMA VE LOJİSTİK SEKTÖRÜNDEN ÜST DÜZEY KATILIM 
 
Kamu adına TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici,  Cumhurbaşkanlığı SBB Ulaştırma ve Lojistik Dairesi Başkanı Volkan Recai Çetin, İstanbul Gümrük Ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yalçın Özden, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Lojistik ve Kombine Taşımacılık Daire Başkanı DR. Murat Korçak ve Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Tehlikeli Mal Taşımaları Daire Başkanı Bülent Eyyüpoğlu’nun konuşmacı olduğu konferanslarda taşımacılık ve lojistik sektörünü temsilen UTİKAD Başkanı Emre Eldener, UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır,  DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Koçyiğit, Ağır Yük Kaldırma ve Taşıyıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum, AND Başkanı Selçuk Görmezoğlu, Airports Cargo Committee Türkiye Başkanı Serkan Demirkan, TEDAR Başkanı Tuğrul Günal, DIŞYÖNDER Başkanı Dr. Hakan Çınar yer aldı. 
 
Sektörün geleceğine projeksiyon tutan oturumlarda;  Türk Hava Yolları Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Turhan Özen, THY Kargo İş Geliştirme ve Organizasyon Başkanı Adnan Karaismailoğlu, CEVA Lojistik Satış ve İş Geliştirme Başkanı Murat Karadağ, C.H. Robinson Türkiye Müdürü Gökalp Ertuğrul, Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Vittorio Zagaia, Konsped Genel Müdürü Mete Tırman, Reibel Taşımacılık Genel Müdürü Arif Badur görüşlerini paylaştılar.
 
LİDER MARKALARIN TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİCİLERİ LOJİSTİK SEKTÖRÜYLE BULUŞTU 
 
ZirveSektörler ve lojistik oturumları da UND Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener, LODER Yönetim kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Ekin Tırman, DIŞYÖNDER Yönetim Kurulu Üyesi ve CLK Ticaret Müdürü Fatih Kemal Barış, Lojistik Danışmanı Seyhan Gülhan gibi isimlerin moderatörlüğünde düzenlendi.
 
Tüpraş, Shell, Koton, Mavi, Colin’s, Boyner, Siemens, McDonald’s, Enercon, Hepsiburada, Modanisa, Arkem, TPI Composites gibi sektörlerinin lider markalarının tedarik zinciri ve lojistik yöneticileri lojistik sektöründen beklentilerini ortaya koydular. 
 
PANDEMİ DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINA YÖNELTTİ 
 
Zirvenin açılışında konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, demiryolu taşımacılık sektörünün her geçen yıl büyümeye devam ettiğini söyledi. Demiryollarında günlük gerçekleştirilen 170 seferle ortalama 80 bin ton yük taşındığını kaydeden Yazıcı, Genel Müdürlük olarak Türkiye'yi lojistik üs yapma hedefiyle, özel sektör demiryolu tren işletmecilerine destek olmaya devam ettiklerini belirtti. 
 
"Bir Kuşak Bir Yol" projesinin Çin'den Avrupa'ya kadar 14 bin kilometrelik bir koridor oluşturduğunu ve Türkiye'nin bu koridorun merkezinde yer aldığını aktaran Yazıcı, bu koridorda Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı ve Marmaray Projesi ile iki kıta arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlandığını vurguladı.
 
ZirveBTK hattında bugüne kadar 650 bin ton, bu yılın ilk 8 ayında ise 320 bin ton yük taşındığı dile getiren Yazıcı, "Yılsonuna kadar 20 bin konteynerle 500 bin ton yük taşınması bekleniyor. BTK demiryolu hattında orta vadede yıllık 3,2 milyon, uzun vadede ise 6,5 milyon ton yük taşınması hedeflenmektedir. İki kıta arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığına imkan sağlayan Marmaray'dan yük trenlerinin geçirilmesi ise hem Türk demiryolu hem uluslararası demiryolu taşımacılığında bir milattır" dedi.
 
Kasım 2019'da Çin-Avrupa arasında ilk kesintisiz yük treni taşımacılığı gerçekleştiğini anımsatan Yazıcı, faaliyete geçtiği günden beri BTK demir yolu hattı üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa arasında 8 blok konteyner tren seferinin başarıyla yapıldığını bildirdi. Küresel salgının taşımacılık ve lojistik sektörüne etkilerinden bahseden Yazıcı, "Alınan hijyen tedbirleri, insan temassız taşımacılık ve yürütülen ticari faaliyetlerle uluslararası demiryolu yük taşımalarında yılın ilk 7 ayında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 36 artış sağlanarak 2 milyon 133 bin tona ulaşıldı" diye konuştu.
 
Türkiye'nin demiryolu taşımacılığında gelecek planlarından da söz eden Yazıcı, "TCDD Taşımacılık olarak, projelerimizin hayat geçirilmesiyle demir yolumuzun sektör payının 2023'te yüzde 3,8'e, yükte yüzde 10'a, 2035'te ise yolcuda yüzde 15'e, yükte yüzde 20'ye ulaştırılması hedeflenmektedir" dedi. 
 
YENİ UYGULAMALAR SALGININ ETKİSİNİ HAFİFLETTİ 
 
İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yalçın Özden, gümrüklerdeki işlemlerin kolaylaştırılması için hayata geçirilen yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi. Salgının ticaretin akışını önemli şekilde etkilediğini kaydeden Özden, "Bakanlığımız, küresel salgının dış ticaretteki olumsuz etkilerini asgari düzeyde tutmak üzere gerekli tedbirleri hızlı şekilde hayata geçirmiştir" dedi.
 
ZirveSınır kapılarında tampon bölgeler oluşturulduğunu, bu alanlarda temassız konteyner ve şoför değişimi yapıldığını anlatan Özden, ülkeye gelen araçların dezenfekte edildikten sonra kullanıldığını bildirdi.
 
Özden, "Salgın nedeniyle gümrük kapılarında ve dış ticarette hayata geçirilen uygulamalar, lojistik sektörünün en az hasarla çıkmasına katkı sağladı. Lojistik sektörünün gelişimi etkinliği için gümrük teşkilatının öneminin farkındayız. Bunun için paydaşlarımızla işbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 
KRİZ FIRSATA ÇEVRİLEBİLİR 
 
Cumhurbaşkanlığı SBB Ulaştırma ve Lojistik Dairesi Başkanı Dr. Volkan Recai Çetin ise, pandeminin küresel ekonomiyi ve lojistik sektörünü nasıl etkilediğini anlattı. DTÖ’ye göre dünya ticaretinin en iyi oranla yüzde 13, en kötü ihtimalle yüzde 32 daralacağını belirten Çetin, en iyi senaryoya göre eski haline ise 2021’in ilk çeyreğinde geleceğini söyledi. Lojistiğin pandemiden en fazla etkilenen sektör olduğunu vurgulayan Çetin, demiryolu dışında neredeyse tüm taşıma modlarında önemli azalmalar yaşandığını aktardı.
 
“Firmalarda ortaya çıkan nakit sıkıntısı, maliyet artışlarının kalıcı hale gelmesi, kısıtlamalar ve korumacılığın artması, tedarik zincirinde kırılmaların devam etmesi önümüzdeki dönemdeki güçlükler olarak karşımıza çıkıyor” diyen Çetin, tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi ve yakınlaştırılması, mevcut ve olası risklerle mücadele için AR-GE, inovasyon ve dijital teknolojilere yatırım yapılması, ulaştırma modlarının yeniden organizasyonuyla krizin fırsata çevrilebileceğinin altını çizdi. 
 
TEMASSIZ VE DİJİTAL UYGULAMALAR ÖNE ÇIKACAK 
 
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener de, Covid-19 salgınıyla birlikte üretim ve dış ticaret kapasitesinde ciddi bir düşüş yaşandığını, yolcu uçaklarında seferin iptal edildiğini, karayolu sınır kapılarındaki kontrol ve sınırlamaların arttığını, denizyolu taşımacılığında uğrak iptallerinin yaşandığını ve navlun fiyatlarında artışlar olduğuna dikkat çekti.
 
Ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik atılan adımlar, vize sürelerinin uzatılması, yolcu uçaklarının kargolar için kullanılması, sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, yeşil hatların oluşturulması gibi olumlu gelişmelerin de yaşandığını belirten Eldener, yine bu dönemde e-ticaret lojistiğinin öneminin arttığına, temassız ticaretle demiryolu taşımacılığının ön plana çıktığına vurgu yaptı. Eldener, yaşanan salgın krizinin; yeni iş yapma biçimlerinin geliştirilmesi, temassız ve dijital uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
Zirve
Zirve
Zirve
Zirve
 
 
 
Zirve
Zirve
Zirve
Zirve
Zirve
Zirve
Zirve
 
Zirve
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat