Banner


Dünya ortalamasından 6 kat hızlı büyüdük
İbrahim Dölen  / TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı 




ibrahim_dolenTürkiye’nin büyümesindeki en büyük engellerden biri olduğu söylenen liman kapasiteleri son 5-6 yılda yapılan yatırımlarla artırıldı. Yatırımlar neticesinde ise Türkiye limanları dünya deniz ticaretinde büyümeye devam ederken rekabet edebilir duruma geldi. Özellikle son yıllardaki rakamlara bakacak olursak Türk limanlarının gelecekte de ümit vadettiği söylenebilir.
Türk limanları, 2018 ilk çeyreğinde 2,5 milyon TEU konteyner elleçleyerek yüzde 18’lik bir büyüme başarısı gösterdi. Bu büyümenin önemini açıklayacak olursak; globalde benzer büyüme rakamları yüzde 2,5 ile 3 arasında. Bu da Türk limanlarının dünyadaki limanlardan 6 kat hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Burada transit yük taşımacılığın da büyük gelişme kaydettiğini söyleyebiliriz.
Türkiye’nin liman sektöründe globalde rekabetçi konuma gelmesi ekonomiye doğrudan ve dolaylı yönden katkı sağlarken öte yandan yerli ve yabancı yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Açıklanan rakamlarla birlikte yatırımcının ‘’Türkiye’nin dış ticaretinin büyümesi’’ konusundaki endişelerini de tamamen ortadan kaldırıyor. Bölgede büyük bir potansiyel olduğunu görüyorlar.
Son yıllarda yerli ve yabancı yatırımcılar limanlara büyük ölçekli yatırımlar gerçekleştirdi. Bu yatırımlar Türk limancılık sektörünün önemini ve potansiyelini ortaya koydu. İlerleyen dönemde de yatırımcıların ciddi yatırım yapmalarını ön görebiliyoruz.
Yatırımlar ve açıklanan rakamlar bir yana Türkiye tam olarak limanlarında tam kapasite çalışır durumda değil. Son 5-6 yıldır liman kapasitelerinin yetersizliğine dem vurulurken artan yatırımlarla liman kapasiteleri arttı. Öyle ki bugün toplam kapasitenin sadece yüzde 46 ila 48’i çalışır halde. Yani uygun şartlar ortamında bugün yaptığımız işi ikiye katlama gibi bir potansiyelimiz var. Özellikle konteyner limanlarına bakacak olursak ne kadar büyük bir ivme yakalandığını görmek mümkün.
Geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında 2016 yılı elleçlenen konteyner miktarı 8,6 milyon TEU iken 2017 yılını rekor bir seviyeye ulaştırarak 10,2 milyon TEU ile kapattık. Bu büyümeyi kolay kolay yakalamak çok mümkün değil.
Türkiye’nin konteyner taşımacılığı yapan limanlarına bakacak olursak burada çok önemli ve dikkat edilmesi gereken istatistikler bulunuyor. 2018 yılı ilk çeyreği 2017 yılı ilk çeyreği ile kıyasla yüzde 18 gibi bir büyüme yakalandı. Globalde ise aynı alanda bu beklenti sadece yüzde 3 seviyelerinde.
Tüm bu rakamları ele alacak olursak kendi ekonomisi ile büyüyerek yarattığı iş hacmi ve aynı zamanda kendi bölgesindeki transit iş hacmini daha fazla üzerine çekmesiyle konteyner taşımacılığı anlamında ciddi büyümeye devam eden Türk limancılığı, limancılık sektöründe faaliyet gösteren uluslararası firmaların da dikkatini çekiyor. Bu yükseliş yeni yatırımlara da kapı aralayacaktır.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat