e
Banner


Ekol Lojistik Uzakdoğu-Türkiye hattında %50 büyüme hedefliyor
Kurduğu yeni network yapılanması ve hat yönetim ekibiyle Uzakdoğu bölgesini yakın markaja alan Ekol Lojistik, 2017 için bu pazarda iddialı. 2016’da Uzakdoğu-Türkiye hattında denizyoluyla 6.000 TEU, havayoluyla ise 700 ton taşıma gerçekleştirdiklerini belirten Ekol Lojistik Forwarding Genel Müdürü Mehmet Özal, “2017’de bu hatta %50 büyüme öngörüyoruz” dedi. 
zirve_banner
 
 
 




mehmet_ozal_ekolEkol Lojistik’in yurtiçi ve dışındaki yapılanması, sunduğu hizmetler ve lojistik altyapısı hakkında bilgi verir misiniz? 
Uluslararası taşımacılık organizasyonu ile başladığımız noktadan, üçüncü parti lojistik hizmetleri sunan bütünleşik bir şirket yapısına ulaştık. Uzun yılların verdiği tecrübe, üst düzey teknoloji uygulamalarımız ve 6.500’ü aşkın çok uluslu çalışanımızla farklı sektörlerdeki müşterilerimize lojistik ve tedarik zinciri çözümleri sunuyoruz. Faaliyetlerimize başladığımız 1990 yılından itibaren odak noktamıza; koşulsuz müşteri memnuniyetini ve Avrupa’da sektörümüzün öncü markası olmayı koyduk. 
Bugün; Türkiye, Almanya, İtalya, Romanya, Fransa, Yunanistan, Ukrayna, Bosna, Macaristan, İspanya, Polonya, Bulgaristan, Çekya ve İran’da en son teknolojiye sahip dağıtım merkezlerimiz ve genç, 5.500 araçlık çevreci filomuzla, değişen uluslararası pazarların her türlü ihtiyaçlarına uygun hizmet için çalışıyoruz. Uçtan uca tedarik zinciri yönetimi çözümlerimiz, en gelişmiş intermodal ve taşımacılık ekipmanlarımızla geniş ve kapsamlı depo ve x-dock tesislerimiz ile hem Türkiye’de hem de Avrupa’da öncü entegre lojistik hizmet sağlayıcıları arasında yer alıyoruz.
 
NETWORK AĞINI GÜÇLENDİRECEK 
Ekol Lojistik Uzakdoğu pazarına yönelik hangi hizmetleri sunuyor? Nasıl bir network ağına sahip? Yoğunlaştığınız sektörler hangileri? 
Ekol, kuruluşundan itibaren, Uzakdoğu’dan ve Uzakdoğu’ya taşıma ve lojistik hizmetler sunmaktadır. Fakat özellikle 2015’ten sonra, yeni bir network yapılanması ile Uzakdoğu bölgesinde iş geliştirme faaliyetlerine odaklanıp, bölgeyi yönetecek bir hat yönetimi ekibi kuruldu. Bu bölgeye yönelik hava, deniz, proje taşımacılığı, intermodal taşımacılık gibi tüm taşıma modlarında hizmet verme kabiliyetine sahibiz. 
Uzakdoğu’da özellikle Çin ana limanlarından hemen hemen tüm sektörlerin ve mal cinslerinin ithalatı mevcut. Bunun yanında Taiwan’dan ağırlıklı makina ithalatı gerçekleştiriyoruz. Zaten, freight forwarder olduğumuz için, özellikle belli sektörlere yönelmemiz gerekmiyor. Likitten otomotiv ürünlerine, muhtelif hammaddelerden tekstil ürünlerine kadar birçok sektöre, birçok farklı ekipmanla taşıma çözümlerimiz bulunmaktadır.  
HTFN ve CQR isimli ağlara network üyeliklerimiz mevcuttur. Ayrıca, Uzakdoğu ağırlıklı faaliyet gösteren bir networke üyeliğimiz başlamak üzeredir. Bu networkler dışında da, birçok güçlü partnerimiz ile freight forwarding faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz. 
 
Ne tür yükleri, hangi transit sürelerde, nerelere taşıyorsunuz? 
Çin ana limanlardan ortalama transit süre 30 gün civarıdır. Standart konteyner taşımalarını, anlaşmalı birçok hat ile gemi programının uygunluğu ve fiyatlandırmayı göz önünde bulundurarak seçip, gerçekleştirmekteyiz. Aynı şekilde havayolu taşımalarımızı da ağırlıklı olarak TK üzerinden, ama alternatif hatlar ile de gerçekleştirmekteyiz. 
 
İNTERMODAL ÇÖZÜMLERİNİ 
UZAKDOĞU’YA TAŞIYACAK 
2016 yılında Uzakdoğu-Türkiye hattında ne kadarlık bir yük hacmine ulaştınız? 2017 hedefleriniz neler? Geliştirmeyi düşündüğünüz servisler var mı? 
2016 yılında Uzakdoğu hattında denizyolunda 6.000 TEU’yu aşan bir taşıma hacmimiz oldu. Yine havayolunda 700 ton taşıma gerçekleştirdik. Uzakdoğu pazarı, çok volatil bir pazar olmasına rağmen, Ekol Lojistik olarak Türkiye ve diğer hizmet verdiğimiz ülkelerde sunduğumuz entegre çözümlerle, süre gelen hava, deniz ve proje taşımalarımızı daha da rekabetçi fiyatlandırma ve servis kalitesi ile devam ettirmeyi hedefliyoruz. 2017 yılında bu hatta %50 büyüme öngörüyoruz. Özellikle Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde faaliyetlerimizi geliştirmek ve intermodal networkümüzü, depolama ve dağıtım servislerimizle birlikte Uzakdoğu’ya yaymak istiyoruz. 
 
NAVLUNDAKİ DALGALANMALAR 
SEKTÖRE ARTI YÜK GETİRİYOR 
Uzakdoğu-Türkiye hattında yaptığınız taşımalarda yaşanan sorunlar neler? 
Çin ekonomisindeki büyüme hızının yavaşlaması ve atıl gemi kapasiteleriyle bağlantılı, piyasada Uzakdoğu navlun arzındaki dalgalanmalar bu bölge ile iş yapan firmalara belli yükler getirmektedir. Hanjin gibi iflas erteleyen veya finansal zorluk yaşayan armatörler, diğer büyük / küçük armatörler arasında yaşanan birleşmeler, ortaklıklar, satın almalar navlun dalgalanmalarına neden olmaktadır. Tabii küçülme yaşayan hatlarda, yer problemleri, transit sürelerin artması vb. problemler, sektörde daha iyi planlama ve organizasyon ihtiyacını beslemektedir. Biz Ekol Lojistik olarak, olabildiğince bu tür sıkıntıları, armatörler ve havayolları ile yakın koordinasyonumuz ve uzman ekibimizin proaktif planlama çalışmaları ile çözmekteyiz. Gelecekte, sektör paydaşları ile işbirliğimizi daha da güçlendirerek devam etmek niyetinizdeyiz. 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat