e
Banner


REİS’in nakliye operasyonlarında hataya yer yok

Türk bakliyat sektörünün ‘REİS’i gıda taşımacılığında lojistik şirketlerinden entegre hizmet, zamanında teslim ve hijyen bekliyor. “Teslimatsızlık cezalarının lojistik firmasına, gibi yansıtılması kalıcı kurallarımız var” diyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, iş ortaklarıyla yaptıkları anlaşmalarda maliyet ve ödeme şartları konusunda da son derece titiz davrandıklarını aktarıyor.





mehmet_reis.jpg

Yurtiçinde ve yurtdışında bakliyat sektöründeki güvenilir marka imajını yıllardır koruyan Reis Gıda, “Gıda güvenliği olmayan bir ülkenin ulusal güvenliği de sıkıntıdadır” ilkesiyle hareket ediyor. “Gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli görevler üstlenen lojistik firmaları, gıda lojistiği konusunda entegre bir hizmet vermek istiyorsa alt yapı ve taşımacılık ile ilgili koşulları hijyen standartlarına uygun olacak şekilde iyileştirmelidir” diye konuşan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, lojistik maliyetlerini azaltmak için Euro Palet sistemini ve haftada bir sipariş yöntemini uyguladıklarına dikkat çekiyor. Mehmet Reis, ürünlerinin stoklanmasında kendi depolarından faydalandıklarının da altını çiziyor.

Öncelikle Reis’in Türkiye gıda sektöründeki dünden bugüne olan yolculuğundan kısaca söz eder misiniz?

Reis Tarımsal Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin İstanbul İkitelli’de yıllık 30 bin ton üretim kapasiteli tesislerinde, Reis-Verim markaları ile Türkiye ve dünya pazarına yönelik pirinç, bakliyat işlenerek paketleniyor. Türkiye’de ilk kez dış pazar ve endüstriyel tüketim için Kastamonu Taşköprü’de yıllık 2 bin ton üretim kapasiteli sarımsak işleme tesislerinde 10 yıldır püre ve soyulmuş diş sarımsak üretimi yapıyoruz. Üstün özellikler içeren Taşköprü sarımsağı Sarmoni markasıyla; değişik yörelerin sarımsakları ise Sarlife markasıyla tüketiciye sunuyoruz. Ulusal ve uluslararası kalite normlarına uygunluğu belgelenmiş Reis ürünleri KKTC, ABD, Kanada, Almanya, İsviçre, Azerbaycan başta olmak üzere bazı AB ülkelerine ve Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediliyor. Yurt içinde ve yurt dışında güvenilir marka imajı istikrarını yıllardır koruyoruz. Reis’ in farklılığı; iç ve dış piyasalarda ürün satışlarındaki performansı, 30 yıllık bilgi, deneyim, tüm yasal gerekliliklere uygunluk ve iş ahlakı ile açıklanabilir.

Lojistik süreçlerinizi doğrudan etkileyen ürün yelpazeniz hakkında da daha detaylı bir bilgi alabilir miyiz?
Avrupa Birliği’nin gıda güvenliğini ve tüketici haklarını benimseyen ve uygulanması gerektiğine inanan Reis sürekli TSE kontrolünde olmasının yanında gıda güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilen HACCP sistemini uygulayarak üretim yapmakta. Reis Ürün Grubu; yerli pirinç çeşitleri; jasmine, basmati, kepekli pirinç, bakliyatta; fasulye, nohut, barbunya, cin mısır, yeşil mercimek, sarı mercimek, kırmızı mercimek, pilavlık bulgur, köftelik bulgur, çiğ köftelik bulgur ve iç bakladan oluşuyor. Reis Spesiyal Ürün Grubu’nda ise; kuru bezelye, beyaz nohut, battal fasulye, şeker fasulye, soya fasulye, börülce, aşurelik buğday, dövme yarma buğday, firik, içli köftelik bulgur, kepekli bulgur, çiğ köftelik bulgur, esmer çiğ köftelik bulgur, esmer köftelik bulgur çeşitleri bulunuyor. Verim Ürün Grubu da; Reis ürün grubunda olduğu gibi daha ekonomik pirinç ve bakliyattan oluşuyor. Sarmoni-Sarlife Ürün Grubu’nda; Taşköprü’de üretilen file sarımsak, soyulmuş diş sarımsak, sarımsak püresi, toz sarımsak var. Ayrıca file soğan, file arpacık soğan, soyulmuş soğan, soyulmuş arpacık soğan da bu gruba dahil.

Marketler için nokta bazlı teslimatlar

Ürünlerinizin fabrikadan satış noktalarına teslimatını nasıl organize ediyorsunuz?
Hipermarket ve süpermarketlere nokta bazlı direkt teslimatlar gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra zincir mağazaların bölgesel depolarına ve bölgesel bayii depolarına teslimatlar yapıyoruz. Teslimat süreçleri siparişin kesinlik kazanmasından sonra 3-4 iş günü içinde en uzak noktaya gerçekleştiriliyor. Marmara Bölgesi teslimatlarını Reis A.Ş. kendi araçları ile maksimum iki iş gününde yapıyor.

Özellikle son 5 yıldır ihracat faaliyetlerinize yoğunlaştığınızı biliyoruz. Dış pazarlar için nasıl bir lojistik plana göre aksiyon alıyorsunuz?

Özellikle son 5 yıldır ihracat çalışmaları yapıyoruz. Çok büyük tonajlarda olmamakla birlikte ABD, KKTC, Azerbaycan, Almanya, İsveç, Norveç, İngiltere, Kanada ve Avustralya’ya ürünlerimizi satıyoruz. Verdiğimiz ürünler arasında pirinç, bulgur çeşitleri, esmer çiğ köftelik, firik (buğdayın başak içerisinde sütlü haldeyken alınıp, tütsülenerek yapılması) gibi bakliyat ürünleri bulunuyor. Amerika-Kanada ihracatında konteynır-denizyolu ile, diğer ülkelere TIR-karayolu kullanarak yapıyoruz. Kastamonu Taşköprü ilçesindeki soyulmuş sarımsak sevkiyatlarında ise Reis A.Ş.’nin kendisine ait frigorifik araçlarını kullanıyoruz.

Anlaşmalarını dönemsel olarak yenililiyor

Çözüm ortaklarınızdan öncelikli beklentileriniz neler?

Ürünleri zamanında alıp, sağlam olarak teslimat noktasına öngörülen zamanda teslim etmeleri en öncelikli beklentimiz. Teslimat bilgilerinin aktarılması, lojistik sürecinde zamanında teslim edilmeyen ve hasar gören ürünlerin lojistik firmasından tazmini konularında hassas davranıyoruz. Teslimatsızlık cezalarının lojistik firmasına, gibi yansıtılması kalıcı kurallarımız var. Dönemsel fiyat teklifi ve değişim şartları ile lojistik bedelleri, ödeme şartları için ciddi bir sözleşmeler imzalıyoruz.

Reis Gıda’nın geleceğe yönelik projeleri neler?
2009 yılında 7 bölge 13 ilde yaptırdığımız araştırmada ilk sırada Reis’e olan güven, ikinci sırada kaliteli oluşumuz, daha sonra da lezzetli olduğumuza dair bir algı çıktı. Reis Gıda’nın ilk hedefi bu kalite ve standardı daha da iyileştirerek devam ettirmek… Bu hedef doğrultusunda yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca ihracat ağımızı genişletme amacındayız.

 

Aylık 1000 tonluk yük trafiği 

Mehmet Reis’in verdiği bilgilere göre Reis Gıda ayda 800 ila 1000 ton aralığında taşıma trafiği oluşturuyor.
Marmara Bölgesi dağıtımını kendi araçları ile yapan şirket, diğer bölgeler için ise lojistik firmalarıyla çalışıyor.
“Toplam lojistik maliyetlerimiz cirosal %2 ile %3 seviyesinde değişiyor” diyen Reis, maliyetlerini azaltmada
Euro Palet sistemi ve haftada bir sipariş yöntemi uyguladıklarını iletiyor. Reis depolamadaki öncelikli kriterlerini ise depoların serin olması, güneş ışığına karşı koruma, hijyen, yükleme boşaltma kolaylığı, fumigasyon- ilaçlama, fare-haşere mücadelesi olarak sıralıyor. 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat