e
Banner


Otomotiv devleri Türk lojistik şirketlerine güveniyor

Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden Geely ve Amerika’nın lider lastik markası Cooper Tire’nin Türkiye temsilciliğini yürüten Anadolu Araçlar, Türk lojistik şirketlerine güveniyor.





talat_yazicioglu.jpg

Sektörün hizmet kalitesi ve filo büyüklüğüyle Avrupa ve Ortadoğu’da lider olduğunu belirten Anadolu Araçlar Ticaret A.Ş. Geely Satış Müdürü Talat Yazıcıoğlu yurtiçi taşımalarında araçları Omsan Lojistik’e, yedek parçaları ise City Lojistik ve Yurtiçi Kargo’ya emanet ettiklerini söylüyor.

Türkiye’nin köklü şirketlerinden Anadolu Grubu dünyanın en güçlü otomotiv markalarını yıllardır Türkiye’de temsil ediyor. Çelik Motor ve Anadolu İsuzu’dan sonra kurduğu Anadolu Araçlar A.Ş ile Çin’in en büyük otomotiv üreticisi Geely ve Amerika’nın lider lastik markası Cooper Tire’nin Türkiye temsilciliğini üstlenen Anadolu Grubu, yurtiçi taşımalarında Türk lojistik sektörünün gücünü kullanıyor.

Geely markasını 2009 yılından beri temsil ettiklerini belirten Anadolu Araçlar Ticaret A.Ş. Geely Satış Müdürü Talat Yazıcıoğlu, pazarda çok kısa sürede önemli bir ilerlemeye sağlayarak, bugün 6 bin araç adedine ulaştıklarını söylüyor. Anadolu Araçlar olarak tedarik zinciri yönetiminin tamamını outsource ettiklerini anlatan Yazıcıoğlu, “Yurtdışı taşımalarımızda denizyolunu, yurtiçinde ise karayolunu kullanıyoruz. Yurtdışı tedarikte Wallenius Wilhelmsen ile yurtiçinde ise Omsan Lojistik ile çalışıyoruz. Bayilerimize yedek parça teslimatını ise City Lojistik ve Yurtiçi Kargo şirketleri gerçekleştiriyor. Her türlü depolama ihtiyacımızı ise kendi alanlarımızda karşılıyoruz” diyor.

 

Türk lojistik sektörü Avrupa ve Ortadoğu’nun lideri

Yazıcıoğlu, yıllık yaklaşık 2 bin-3 bin arası araç ithalatı gerçekleştirdiklerini söylüyor. Yurtdışı ve yurtiçi taşımaları düşünüldüğünde lojistiğin toplam maliyetleri içindeki payının ’lar düzeyinde olduğunu vurgulayan Yazıcıoğlu şunları aktarıyor:  “Hızlı ve düşük maliyetli lojistik hizmet alabilmek için piyasayı yakından takip ediyor, fiyatlarımızı rekabetçi tutmaya çalışıyoruz. Lojistikteki altın kural; hızlı, ekonomik ve hasarsızlıktır. Biz de partnerimizi seçerken önce kalite ve hasarsızlık, sonra hız ve ekonomikliğe dikkat ediyoruz. Türk lojistik sektörü bana göre, Avrupa ve Ortadoğu’nun lideridir. Kalite ve filo büyüklüğü ile Avrupa ve Ortadoğu’da Türk lojistik sektörüyle rekabet edemez.”

Otomotiv lojistiğinde yaşanan sorunlara da değinene Yazıcıoğlu, en büyük sıkıntının limanlar olduğunu söylüyor. Yazıcıoğlu, “Her ne kadar ihtisas limanları olsa da, mevcut limanlarımız ihtiyacımızı karşılayamamaktadır.

Ayrıca yabancı ülkelerin uyguladığı kotalar ve vize engelleri, lojistik firmalarımızın ayağındaki prangalardır.

Bu tür engellemelerin ancak kamu desteği ile aşılabileceğine inanıyorum” diyor.

 

Avrupa’daki krizi fırsata dönüştürebiliriz

Türk otomotiv sektörünün hayli iyi geçen 2011 yılından sonra oldukça istikrarsız bir yıl geçirdiğini belirten Anadolu Araçlar Ticaret A.Ş. Geely Satış Müdürü Talat Yazıcıoğlu, ÖTV’deki ve KDV’deki artış beklentisinin satışları olumsuz etkilediğini söylüyor. Bu yılki olumsuz tabloya karşın sektörün geleceğini parlak gördüğünü vurgulayan Yazıcıoğlu, şunları aktarıyor: “Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne tabi olması ve genel pazarlarla birlikte Avrupa pazarında da köprü olması önemli bir avantajımızdır. Ancak pazarı destekleyecek tek unsur, istikrar ve vergi sistemimizdir. İstikrarı yakalarsak, kalifiye iş gücü ve yüksek iç pazar kaldıracı ile Avrupa’nın otomotiv devi olabiliriz AB merkezli daralma Türkiye’ye yükselme için bir şans verdi. Bu şansı kullanırsak AB’nin otomotiv merkezi olabiliriz. Ayrıca Türkiye ihracatta sadece Avrupa’ya odaklanmamalı, yanı başımızda bulunan genel pazarlara da yönelmelidir. Komşularımız Rusya, Ukrayna, İran, Suudi Arabistan gibi ülkeler önemli pazarlardır.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat