e
Banner


ESTA Mükemmeliyet Ödülü HAREKET''in

Çeyrek asra dayanan uzmanlığı, aynı anda 6 ayrı RES'e çözüm sunma gücü ve profesyonel kadrosuyla proje lojistiğinde yatırımcıların ilk adreslerinden biri haline gelen Hareket, bu alandaki başarısını sektörün Oscar'ı sayılan ESTA Mükemmeliyet Ödülü ile taçlandırdı.





hareket_lojistik.jpg

“Aldığımız ödül sektörde geldiğimiz noktayı gözler önüne serdi” diyen Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu, önümüzdeki 7 yılda 6 kat büyümesi beklenen rüzgar enerjisi sektöründen %50 pay alarak liderliklerini koruyacaklarını söylüyor.

1957 yılından beri proje taşımacılığı başta olmak üzere ağır ve standart dışı kargo taşımacılığı, vinç kiralama, ağır kaldırma, indirme, yerleştirme alanlarında hizmet veren Hareket, RES yatırımcılarına taşıma, vinç ile montaj ve elektrik-mekanik montaj konularında çözüm ortağı oluyor. Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak gibi ülkelerde de faaliyet gösteren şirket, proje lojistiği alanındaki uzmanlığını aldığı ödüller ve genişleyen müşteri portföyüyle de gösteriyor.

Proje taşımacılığı alanında Türkiye'de pazar lideri olduklarını söyleyen Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu, bunu aldıkları ödülle de kanıtladıklarına işaret ediyor. Avrupa'da faaliyet gösteren vinç şirketleri ve proje taşımacılığı firmaları derneklerini bir çatı altında toplayan ESTA'nın her yıl düzenli olarak organize ettiği Mükemmeliyet Ödülü'ne bu yıl Hareket'in layık görüldüğünü aktaran Kuzucu, “Hyundai Engineering için Türkmenistan'da gerçekleştirilen toplamda 4 adet 566 tonluk amine absorber ve 4 adet 136 tonluk amine regeneratorun 1250 km tek konvoyda taşınma projesi ile aldığımız ödül sektörde geldiğimiz noktayı gözler önüne serdi” diyor.

 

Aynı anda 6 ayrı RES projesine hizmet sunuyor

Proje taşımacılığı alanında anahtar teslim çözümler sunduklarını belirten Engin Kuzucu şunları aktarıyor: “Rüzgar enerji türbinlerinin tüm komponentlerini limanlara yanaşan gemilerde veya imal yerlerinde teslim alıp, bunların gemilerden boşaltılmasını gerçekleştiriyor, özel taşıma dorseleri ile proje sahasına taşyoruz. Burada stoklanan parçaları daha sonra rüzgar türbinleri montajları için özel olarak üretilmiş daralan paletli vinçler ile yerlerine yerleştirmekte ve özel montaj ekibi ile türbinlerin mekanik ve elektrik bağlantısını yapmak suretiyle devreye alınmak üzere hazır halde müşterilerimize teslim etmekteyiz.”

Aynı anda 6 ayrı RES projesine taşıma, vinç ve montaj hizmeti sunabilmekteyiz” diyen Kuzucu, Türkiye'de gerçekleştirilen rüzgar enerjisi yatırımlarının yarısına yakınına taşıma veya montaj hizmeti sunduklarını vurguluyor. Dünyanın önde gelen türbin üreticilerinden Nordex ve Gamesa gibi firmaların müşteri portföyleri içinde bulunduğunun altını çizen Kuzucu, “Şu ana kadar taşıma ve montaj hizmeti verdiğimiz rüzgar enerjisi yatırımları 774 MW'a ulaştı. Sürdürülen projelerle bu 947 MW'a çıkacak. Bizim için en önemli konu; her koşulda müşteri memnuniyeti olup, işimizi emniyet ile en kısa sürede tamamlamak en önemli hedefimizdir” şeklinde konuşuyor.

 

Tek parçada 4 bin 600 ton yük taşıyacak!

Kuzucu şirket olarak yatırımlarını RES projelerindeki artışı öngörerek planladıklarını söylüyor. Türkiye'deki RES yatırımlarının 2020 yılında 15 bin MW'a ulaşmasının öngörüldüğünü hatırlatan Kuzucu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Rüzgar enerjisi türbin komponentlerinin taşımalarına uygun olarak imal edilmiş 45 metreye kadar uzatılabilen dorseler, türbin sahalarında türbinler arası yürümeye uygun olarak imal edilmiş daralan paletli vinçler konusunda yatırımlarımız tamamlandı. Sektörümüzde bir ilke daha imza atarak, Türkiye'nin ilk kendinden tahrikli 52 dingil modüler treyler'ini sipariş ettik. Büyük yükleri çekici olmadan kendinden tahrikli dingilleri ile taşıyabilen ve manevra kabiliyeti çok yüksek olan bu araçlar, konvansiyonel hidrolik dorselere göre çok daha iyi ve birçok manevra moduna sahip. 6 adet 6 dingil THP/SL-E ve 4 adet 4 dingil THP/SL-E'den oluşan bu dorselerin toplam taşıma kapasitesi 2 bin 600 ton olup dingil başına 50 ton istiap haddine sahip. Rüzgar projelerine verilen lisansların artması durumunda yatırımlarımız sürecek. Şu ana kadar tamamlanan rüzgar enerji santralleri yaklaşık 2 bin MW'a ulaşırken, 2015 sonuna kadar bunun 5 bin MW'a, 2020'de de 15 bin MW'a ulaşması hedefleniyor. Bu çerçevede bugüne kadar devreye alınan kadar rüzgar santrali önümüzdeki 2 yıl içinde devreye alınacak, yani mevcudun 6 katı kadar yeni santral önümüzdeki 7 yıl içinde tamamlanacak. Bizim hedefimiz %50 civarında olan pazar payımızı korumak. Bu konuda gerekli yatırımlarımızı da yaptık. Kapasitemizi aşan yeni projelerin gelmesi söz konusu olur ise gerekli tüm yatırımları geciktirilmeden hayata geçireceğiz.”

 

Doğru tercih sorunları azaltır

Proje lojistiğinin zorluklarına da dikkat çeken Engin Kuzucu, “Rüzgar enerjisi santralleri türbinlerinin tüm parçaları büyük... Türbin kanatları 45 metreyi aşarken, kule parçaları ve nacellerin ağırlığı 80 ton üzerine çıkıyor. Bu parçaların taşınması için özel uzatılabilir dorselerin kullanılması ve özel emniyet tedbirleri alınması gerekiyor. Bu komponentlerin taşınmasına uygun dorseleri kullanan, tecrübeli firmaların tercih edilmesi sorunların en aza indirilmesini sağlayacak çözümdür” diyor.

Şu ana kadar taşıma ve montaj hizmeti verdiğimiz rüzgar enerjisi yatırımları 774 MW'a ulaştı. Sürdürülen projelerle bu 947 MW'a çıkacak. Bizim için en önemli konu;  her koşulda müşteri memnuniyeti olup, işimizi emniyet ile en kısa sürede tamamlamak en önemli hedefimizdir.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat