e
Banner


Treyler sektörüne merdiven altı zincir vuruyor!

Treyler sektörü açısından merdiven altı üretimlerin engellenmesi, ADR ve ATP konvansiyonlarının uygulanabilmesi için tüm altyapının eksiksiz oluşturulmasının en önemli konular arasında yer aldığına dikkat çeken Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Serin, “Sektörümüzün sorunları ne kadar hızlı çözülürse, hem 2012 hem de sonrası için sektörün adeta bir patlama yapması o kadar hızlı olacaktır” dedi.

 




zincir.jpg

TREDER, 2011 üretim ve satış rakamlarını açıkladı.  TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Recep Serin, 2011 yılında 27 bin adet treyler satıldığını, bu satışların %85,5’nin yurtiçinde, ,5’nin ise ihracat olarak gerçekleştiğini söyledi. TREDER üyelerinin 2011’de gerçekleştirdikleri 14 bin 380 adetlik satışla Türkiye toplam pazarının %53,5’ini temsil ettiğini belirten Serin, “TREDER üyeleri, 2011’de bir önceki yıla göre %38 büyüdü. Üyelerimizin en çok satışını gerçekleştirdiği ürünlerin başında %45’lik pazar payı ve 6 bin 370 adetlik satışla tenteli araçlar yer aldı. 2’nci sırada  ’lık pay ve 2 bin 340 adetlik satışla damper, 3’ncü sırada ise %9’luk pazar payı ve bin 242 adetlik satışla tanker izledi. Frigorifik satışları ise % 8 pay ve bin 154 adetle 4’üncü sırada, platform satışları ise %7’lik pazar payı bin 18 adetlik satışla 5’inci sırada yer aldı” diye konuştu. Genel ekonomide yaşanması beklenen daralmaya paralel olarak 2012’de Türkiye treyler pazarının ’luk bir azalma yaşayacağını tahmin ettiklerini söyleyen Serin şunları aktardı: “Ekonomi yönetimimizin gerekli tüm tedbirleri alması memnuniyet vericidir fakat yine de 2012 yılındaki satışların 2011 satış adetlerine ulaşamayacağını değerlendiriyoruz. Tüm bu rakam ve verilerden daha önemlisi, treyler sektörüne gereken desteğin verilmesi ve önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Sektörümüzde standart dışı, merdiven altı üretimlerin engellenmesi, ADR ve ATP konvansiyonlarının uygulanabilmesi için tüm altyapının eksiksiz oluşturulması en önemli konular arasındadır. TREDER, kurulduğundan bu yana bu konularda gerekli önlemlerin alınması ve uygulamaların başlatılması için öncü olmuştur. Sektörümüzün sorunları ne kadar hızlı çözülürse, hem 2012 hem de sonrası için sektörün adeta bir patlama yapması o kadar hızlı olacaktır.”

 

Türkiye dünyanın 10’ncu büyük treyler üreticisi

2008 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan global mali krizin ardından Avrupa ekonomisinde yaşanan olumsuzlukların sektörün ihracatını olumsuz etkilediğini ifade eden Serin, “2008 yılında 187,7 milyon dolar olarak gerçekleşen sektörün ihracatı 2009’da %63 küçülerek 69,8 milyon dolara düştü. 2010’da ise bu rakam 38 milyon dolara kadar geriledi. 2011’de ise ihracat 100 milyon dolara yükseldi. Krizle birlikte alternatif pazarlara yönelerek ihracatı artırmaya çalışsak da Avrupa pazarı bizim için en önemli pazar görünümünü sürdürüyor. 2008 yılındaki ihracat rakamlarını önümüzdeki 3 yıl içinde yakalayacağımıza inanıyoruz”  dedi. Türkiye’nin dünyanın en büyük treyler pazarları içinde ilk 10’da yer aldığını vurgulayan Serin, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra 2’nci büyük pazar olduğunu belirtti. Türkiye’de şasiden komple bitmiş ürüne kadar her tip treyler üretildiğine işaret eden Serin şunları aktardı: “Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, Rusya’dan Orta Doğu’ya ve Türki Cumhuriyetler’den Afrika’ya kadar 40’a yakın ülkeye treyler ihraç ediyoruz. Bu veriler, treyler sektörünün, ülkemiz için ne kadar önemli ve gelişmeye açık olduğunun göstergesidir. 2012 yılında, ihracat adetlerinin 2011’e göre daha iyi olmasını bekliyoruz. Sektörümüzün uluslararası pazarlarda rekabet düzeyi olarak oldukça güçlüdür, esnek üretim yapabiliyor ve bazı ürünleri daha ucuza imal edebiliyoruz. Bu nedenledir ki krizden önce, bazı Avrupalı treyler üreticileri, Türkiye’de yatırım yapmaya başlamışlardı. Orta vadede yine Avrupalı ve belki de Kuzey Amerikalı bazı üreticilerin, Türkiye’de yatırım yapabileceklerini düşünüyoruz.”

Dünya genelinde 2011’de 6 ton üzeri ticari araç satışlarının 3,1 milyon olarak gerçekleştiğini belirten Serin, 2012’de yüzde 6’lık bir büyüme beklentisiyle satışların 3 milyon 289 bin seviyesinde gerçeklemesini öngördüklerini söyledi. Serin, “Çin 2011’de 1,1 milyon ile birinci, Hindistan 350 bin ile ikinci, ABD ise 300 bin ticari araç satışıyla üçüncü sırada yer aldı. 2012’de Çin’in yüzde 3’lük büyüme ile 1,2 milyon, Hindistan’ın yüzde 3’lük büyümeyle 360 bin, ABD’nin ise yüzde 17’lik büyüme ile 350 bin adetlik ticari araç satışı gerçekleştirilmesi öngörülüyor” dedi.

 

 

 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat