e
Banner


İnegöl otomotiv yan sanayinde Bursa’nın yükünü azaltacak

2’inci OSB’nin kurulmasıyla birlikte İnegöl’de sektör çeşitliliğine gidilmesine yönelik tartışmalar yoğunlaştı.

 




otomotiv_yan_sayi.jpg

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, ilçede otomotiv yan sanayine yönelik yatırımların kapısını araladı. Otomotiv yan sanayi yatırımları için mobilya ve ağaç işleri ihtisas OSB olarak planlanan 2’nci OSB’yi adres olarak gösteren Anıl, İnegöl olarak otomotiv yan sanayinde Bursa’nın yükünü almaya talip olduklarını söyledi. Yerli otomobilin büyük ihtimalle Bursa ve Adapazarı arasında bir yerde üretileceğini ve bu açıdan önemli bir coğrafi konuma sahip olduklarını vurgulayan Anıl, İTSO olarak İnegöllü sanayicilerin bu sektöre yatırım yapmasını hedeflediklerini kaydetti.

İnegöl’ün mobilya başkenti olmak adına önemli çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Anıl, “Bunun altyapısı zaten mevcut. Mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas OSB olarak planlanan 2’nci OSB ile de mobilya üreticisi büyük bir ivme kazanacak. Burada yapılacak Ar-Ge  çalışmalarıyla İnegöl, mobilya başkenti olacak. Ancak mobilyaya gerekli desteği verirken, katma değeri yüksek ürünlere de yönelmemiz gerekiyor.

İnegöl olarak otomotiv yan sanayinde Bursa’nın yükünü hafifletmek istiyoruz. Yerli otomobil büyük ihtimalle Bursa ve Adapazarı arasında bir yerde üretilecek. Bu açıdan önemli bir coğrafi konuma sahibiz. Hedefimiz, İnegöllü sanayicilerin mobilyanın yanı sıra bu sektöre yatırım yapmasıdır” şeklinde konuştu.

Cari açığı kapatmanın yolunun da katma değeri yüksek ürünlerden geçtiğini vurgulayan Anıl, bunların başında ise otomotiv yan sanayine yönelik ara malı imalatının geldiğini kaydetti. Türkiye gibi kritik ülkelerde siyasi ve ekonomik krizlerin normal olduğunu dile getiren Anıl, “Kaos dönemlerinde iş durgunluğunu aşmak için yükte hafif, pahada yüksek ürünlerle pazarda olmamız gerekiyor. İnegöl’de bu doğrultuda değişim ve dönüşüm içinde. 2’nci OSB’de 80 sanayi parseli satıldı ve 10’a yakın fabrika faaliyette. Burada lokomotif, mobilya

ve ağaç işleri olmalı. Ancak sünger, kulp gibi mobilya aksesuarı da yapmak istiyorsan bu tekstil, metal ve kimya gibi sektörlerin de önünü açar. Hedefimiz mobilya ağırlıklı karma

sanayi bölgesi. Yenice ve Cerrah bölgesinde ıslah OSB kurulmasına yönelik çalışmalar da sürüyor. Bu projelerin hayat bulmasıyla birlikte OSB sayımız 4’e çıkacak” diye konuştu.

Anıl, 1’inci OSB’nin kuruluşundan bu yana gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve 2’nci OSB’de daha önce yapılan hatalara düşülmemesinin mücadelesini verdiklerini vurguladı.

 

Türkiye'nin gözbebeğiyiz

İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl’ün 700 milyon dolar ihracat, 400 milyon dolar ithalat olmak üzere toplam 1 milyar 100 milyon dolar dış ticaret hacmiyle cari açığın düşmesine katkı sağlayan örnek bir ilçe olduğunu aktaran Anıl, “İnegöl’de son 30 yılda merkez nüfusu 50 binden 200 bine ulaşmasına karşın işsizlik oranı sıfır düzeyinde. İlçede bir yılda 100 şirket kapanırken, bir yandan da 200 şirketin açıldı. İTSO’da üye sayısı 4 bine ulaştı. Tüm bu ekonomik veriler göz önüne alındığında İnegöl’ün Türkiye’nin gözbebeği olduğunu söyleyebilirim” dedi.

(dunya.com)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat