e
Banner


Lima Lojistik fuar lojistiğini yeni bir boyuta taşıyor
2023’te 138 adet fuarda faaliyet göstererek 1.500’ün üzerinde ayrı fuar katılımcısına servis sunan Lima Lojistik, fuar lojistiğini yeni bir boyuta taşıyor. Konsolide Fuar çıkış uygulaması ve ExpoCase özel fuar paleti sistemiyle fuar lojistiğinde devrim niteliğinde bir fark yarattıklarını belirten Lima Lojistik Fuar İş Geliştirme Müdürü Birkan Secil, 2024’te sürdürülebilir lojistik anlamında hayata geçirdikleri Lima Green projesini bu alana taşırken, IELA üyeliğini tamamlayacaklarını söyledi. 




LimaLima Lojistik, fuar ve etkinlik lojistiği alanında yola hangi hizmetlerle çıktı? Bu pazarda nasıl bir fark yarattı?
Lima Lojistik fuar ve etkinlik lojistiği alanında sektör müşterilerimizin katıldıkları yurtdışı fuarlardaki tüm ihtiyaçlarını yakinen takip ederek havayolu, karayolu, denizyolu taşımacılık seçenekleri ile stant teslim lojistik hizmetlerinin tamamını sunarak yola koyuldu. 
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Tekstil ve İhracatçılar Birliği (İTKİB-İMMİB-İDMİB…), Uludağ İhracatçılar Birliği (Bursa UİB), Ege İhracatçılar Birliği (İzmir EİB) gibi milli katılım düzenleyen ihracatçı birliklerimizin ve ticaret odalarının düzenledikleri milli katılım fuar nakliyelerinin birçok ihalelerini kazanarak resmi nakliye firması olarak katılımcılara eksiksiz stant teslim hizmeti sunmaya devam etmekteyiz.
Lima Lojistik fuar ekibi Türkiye’ de faaliyet gösteren ve yurtdışı fuar/etkinliklere hizmet veren en geniş ve deneyimli ekiplerin başında gelmektedir. Ekibimizin her bir üyesi spesifik sektörlerde deneyim sahibidir. 
En büyük farkımız, verilen hizmette sunulan butik hizmetle fiyat avantajını ve TÜRK katılımcılarımızın nakliye maliyetlerini yurt dışındaki yüksek fuar masraflarından koruyor olmamızdır.
Konsolide Fuar çıkış uygulaması ve müşterilerimize sunulan ExpoCase özel fuar palet sistemimiz tüm operasyonları kolaylaştırarak fuar lojistiğinde bir devrim niteliğinde fark yaratmıştır. Fuar lojistiği ve genel nakliye işlemleri yapan birçok global şirket bu palet sistemimizi örnek alarak uygulamalarını değiştirdiler. Müşterilerden aldığımız yorumlar ve global firmalara emsal olabilmek bizim için ayrı bir gurur oldu.
 
TÜRK İHRACATÇISIYLA OMUZ OMUZA ÇALIŞIYORUZ 
Fuar lojistiğinde yoğunlaştığınız sektörler ve alanlar hangileri? 
Tüm sektörlerde fuar servisi sunabilen Lima Lojistik özellikle tekstil, otomotiv, endüstri geliştirme odaklı ticaret fuarları gibi alanlarda yoğunlaşmış durumdadır. Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasına çıkma vizyonuna paralel olarak ihracatçı birliklerinin 55 ülkede toplam 250 fuara katılma hedefinde olan birimleri ile omuz omuza, işbirlikleri yürüten Lima Lojistik, ülkemizin ticari hedeflerini takip ederek bu fuar, etkinlik ve heyet organizasyonlarına tün kulvarlarda destek olmaktadır.
 
Yurt dışında edindiğiniz deneyimlerden ve sunduğunuz hizmetlerden söz eder misiniz? İhracat şirketlerini hangi pazarlara ulaştırıyorsunuz? 
Ekibimiz tecrübesi ve yapısı gereği, fuar katılımcılarımızın yurt dışındaki menfaatlerini korumaya ve ticaretlerini destekleyerek, geliştirmeye odaklı bir hizmet anlayışına sahiptir. Lima Lojistik, Türkiye ihracatının hangi sektörde olursa olsun o fuarda diğer ülkeler ile olan etkileşim ağlarına büyük önem verir ve her düzeyde kontak, acenta ve birim ile iletişimde kalarak gelişmesini hedefler.
Yurt dışı fuarlarda sergilenecek ürünlerin nakliyesinde tarafımızca sunulan hizmetlerin başlıkları şu şekilde oluyor. Gönderilerin adreslerden toplanması, Türkiye gümrükleme hizmetleri, havayolu/karayolu/ denizyolu nakliyeleri, yurt dışındaki gümrükleme hizmetleri, fuar alanındaki lojistik hizmetlerin tamamı, fuar bitiminde gönderilerin stantlardan toplanması, dönüş gümrüklemeleri, dönüş nakliyeleri, Türkiye dönüş gümrüklemeleri ve son olarak Türkiye adreslere teslimatlar. Doğal felaket, savaş vb durumları olan ülkeler dışında fuar hizmeti veremediğimiz bir ülke ya da bölge bulunmamaktadır.
Özellikle fuarların yoğun olduğu Avrupa pazarına ait Almanya, Fransa, İtalya, Kuzey Avrupa ve İngiltere gibi ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm eyaletleri, Güney Amerika’da Brezilya, Arjantin, Rusya en çok fuar hizmeti verdiğimiz pazarları oluşturmaktadır.
 
HİZMET SEKTÖRÜNÜ GENİŞLETECEK 
İthalat Açılmayı düşündüğünüz yeni sektörler ve alanlar var mı? 
Lima Lojistik Fuar departmanı olarak son yıllarda özellikle gıda, teknoloji ve inovasyon fuarlarına olan ilgi ve verilen önemin artışını takip etmekteyiz. Yaptığımız çalışmalarda bu sektörler için yeni projelerde ve fuar katılımlarında yer almak adına hazırlıklarımız ve planlarımız bulunmaktadır. Geliştirdiğimiz ve fuar servis yelpazemize eklediğimiz bir diğer serviste fuar ithalatları. Türkiye’de gerçekleştirilen uluslararası fuarlara katılan yabancı katılımcılara verdiğimiz bu hizmeti 2023 yılında özellikle Uzakdoğu IELA üyesi forwarder firmaları ile olan iyi ilişkilerimiz sayesinde başlatmış olduk. 
 
2023 yılında hangi fuarlara imza attınız? 2024 yılı ajandanızda neler var? 
Lima Lojistik Fuar departmanı 2023 yılında halihazırda Kasım ayı dahil 138 adet fuarda faaliyet göstererek 1.500’ün üzerinde ayrı fuar katılımcısına servis verdi. 16 adet milli katılım fuar etkinliğinde resmi nakliyeci olma başarısını gösterdi.
Dünyanın en büyük ev tekstil fuarı olan Heimtextil Frankfurt uzun senelerdir hizmet sunduğumuz en büyük etkinlik ve fuar durumunda. 2023 yılında 314 Türk katılımcısı bulunan fuarda, 212 katılımcımıza yani katılımcıların yüzde 67,5’ine direkt hizmet verme gururunu yaşadık. 2024 yılında milli ve bireysel katılım fuar sayımızı arttırma hedefimizin yanında fuar gönderilerinin nakliyeleri ile ilgili yeni yılda hayata geçireceğimiz LİMA GREEN projemiz planlarımız arasında büyük önem arz etmektedir. 
 
FUAR LOJİSTİĞİNİ SÜRDÜRÜLEBİLİR LOJİSTİKLE TANIŞTIRACAK 
Fuar lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bunu nasıl bir seviye çıkarmayı planlıyorsunuz? Bu alana dönük büyüme ve yatırım planlarınız neler?
İş hacmimize ait gelirin yüzde 9’a yakını fuar departmanımızla üretmekteyiz. Bu seviyeyi genel şirket gelirimizin artışı ile orantılı biçimde yüzde 10’luk seviyelerde tutmayı amaçlıyoruz. Fuarlara ait planlanan yeni iş kazanımları, inovasyon projeleri, uygulamalar, yeni ve sürdürülebilirlik odaklı çözümlerle, satış ekiplerimize vereceğimiz eğitimler öncelikli yatırım planlarımız arasında geliyor.
Büyük önem verdiğimiz ve yatırımlarımız arasında bulunan diğer bir projemizde Uluslararası Fuar Nakliyecileri Derneği / (International Exhibition Logisticis Associates- IELA) üyeliğimiz. 1979 yılında kurulan IELA, ülkelerin en önde gelen fuar lojistiği hizmeti veren nakliye firmalarını ortak bir çatı altında topluyor ve iş birlikteliklerini arttırarak yeni pazarlar yaratılmasını sağlıyor. IELA üyeliğimizin 2024 senesi içerisinde neticelendirmeyi planlamaktayız.
Son olarak, planlarımız arasında bahsetmiş olduğum Lima Green projemize özellikle değinmek isterim. Tüm fuar gönderilerimizin nakliye şekli ne olursa olsun bu şekilde çıkışını planlamaktayız ve ilk adımını 2024 ün ilk fuarı Heimtextil Frankfurt ile atacağız. “Sürdürülebilir Lojistik” kavramı sadece sektör için değil tüm dünya için büyük önem arz ediyor. Bu gerçeğin farkında ve gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre bırakmamız gerektiğinin bilincinde olan Lima Lojistik de “Sürdürülebilir Lojistik” konusunda “Lima Green” ile dev bir adım attı. Kara, deniz, hava hangi taşımacılık şekliyle olursa olsun yük taşımacılığı faaliyetlerinden kaynaklanan karbon ayak izi Lima Green markasıyla sunduğumuz sürdürülebilir lojistik hizmetimiz kapsamında, gönüllü karbon piyasasındaki iklim dostu projelere yapılan desteklerle denkleştiriliyor.
Lima Green sayesinde dünyanın dört bir yanına karbon nötr teslimat hedefiyle yola çıkan Lima Lojistik sektörde başlattığı sürdürülebilirlik yolculuğunda Türkiye’de öncü olmanın gururunu yaşıyor. Bir taraftan yeni yayımlanan ISO-14083 standardına uygun olarak elde edilen karbon ayak izi verileri oluşurken, diğer yandan bu verilerin ışığında uluslararası karbon standartları tarafından lisanslanan projeler teşvik ediliyor. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat