e
Banner


Global lojistik servis sağlayıcı HBI, yatırımda rotayı Türkiye’ye çevirdi
Fransız merkezli global lojistik şirketi HBI, üç yıl önce kara, hava, deniz yolu taşımacılığı ve depo-antrepo hizmetleriyle giriş yaptığı Türkiye pazarında kararlı adımlarla büyüyor. Global büyüme hedefleri içinde stratejik öneme sahip olan Türkiye’nin 15 milyar euro ile Fransa’dan sonra en büyük yatırım bütçesine sahip ikinci ülke olduğunu vurgulayan HBI Marmara Bölge Direktörü Ahmet Orman, hedeflerinin 5 bölgede 10 ofise ulaşmak ve yapacakları depo yatırımlarıyla birlikte çalışan sayısını 200’e çıkarmak olduğunu söyledi. 




HBI15 ülkede 20 ofis ve 450’nin üzerinde çalışanı bulunan Fransız merkezli global lojistik servis sağlayıcısı HBI, 2020’de Türkiye pazarına giriş yaptı. Kara, deniz ve hava yolu taşımacılığında uzmanlaşan, depo, antrepo ve gümrükleme hizmetleri de sunan şirket, yaptığı acente anlaşmalarıyla müşterilerine 85 ülkede servis sağlayabiliyor. Türkiye’de İzmir, İstanbul ve Mersin ofisleri ve alanında uzman 45 çalışanıyla hizmet sunan HBI Turkey, 2023 yılına iddialı hedeflerle giriyor. Pandemi gibi zor bir dönemde giriş yaptıkları Türkiye pazarında müşterilerine sundukları doğru çözümlerle önemli bir başarı yakaladıklarını vurgulayan HBI Marmara Bölge Direktörü Ahmet Orman, Türkiye’nin global büyüme hedefleri içindeki yeri, sundukları hizmetleri ve büyüme hedeflerini anlattı. 
 
İZMİR’DEN GÖÇ EDEN BİR AİLE TARAFINDAN KURULDU 
 
HBI’in genel yapısı, dünyadaki acente ve ofis ağınız, ciro ve çalışan sayınız, lojistik hizmetlerde yoğunlaştığınız alanlar hakkında bilgi verir misiniz? 
 
HBI grubu, 40 yılı aşkın bir süredir dünya çapındaki sahaları ile kara, deniz ve hava taşımacılığında uzmanlaşmış Marsilya merkezli bir lojistik firmasıdır. Merkez ve ana yönetimi her ne kadar Fransa’da konumlansa da, aslında firmanın köklerinin kısmen de olsa Türkiye’ye dayandığını belirtebiliriz. Zira HBI, İzmir’den göç eden bir aile tarafından kurulmuştur. Bu nedenledir ki, her zaman akılda olan Türkiye yapılanması, merkezi İzmir olarak yaklaşık 3 sene kadar önce başlatılmış oldu. HBI olarak şu anda, 15 ülkede, 20 ofis ve 450’nin üstünde çalışan ile hizmet vermekteyiz. Ayrıca yapmış olduğumuz acentelik sözleşmelerimiz ile de toplamda 85 ülkede aktif olarak servis sağlayabilmekteyiz.
Pandemi süreci de dahil olmak üzere, şirketimiz kurulum sürecinden bu yana ilerlemesini her zaman yukarı yönlü olarak sürdürmüştür. Ana faaliyet alanları olan hava, deniz, kara taşımacılığı, depo ve antrepo hizmetleri, gümrükleme ve domestik taşımalar ile 2022 yılı global cirosunu, ilk 9 ay için hedefinin de üzerinde olarak 280 milyon euro ile tamamlamıştır. 
 
ÜÇ AYRI KITAYA ÖZEL ÇÖZÜMLER 
 
Türkiye’deki operasyonlarınız ve servislerinizle ilgili bilgi verir misiniz? Yoğunlaştığınız sektörler ve alanlar neler?
 
HBI Turkey, faaliyetlerine 2020 yılı itibari ile İzmir merkezli olarak başladı. Doğru planlama ve öz kaynak kullanımıyla yapısını kısa sürede oturtarak hedef ülke konumundaki Türkiye’deki ikinci ofisini de İstanbul’da yaklaşık 8 ay kadar önce açtı. Türkiye pazarında da şirketimizin en büyük ürünleri olan hava, deniz ve kara taşımacılığı servisleri ile depolama alanında varlık göstermekteyiz. Tüm taşıma modlarında haftalık düzenli servislerimiz bulunmakta. Sürekli artan bir talep ile gelişen ve yine haftalık olarak planlanan Uzakdoğu parsiyel konsollarımız ve bunu tamamlayıcı servislerimiz ile de düşük maliyetli çözümler sunabilmekteyiz. Ayrıca müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda yurt dışında depolama, gümrükleme ve son taşıma gibi hizmetleri de karşılamaktayız.
Ülkemizde, ithal malzemeler kaleminde çok ciddi bir pay sahibi olan kırtasiye, hırdavat ve tuhafiye gibi malzemeler için tarafımızca özellikle planlanmış bir eğilim olmamasına rağmen yöneticilerimizin bilgi birikimlerine dayalı olarak Uzakdoğu yapımızın da desteği ile, başta Çin olmak üzere genel olarak tüm Uzakdoğu’dan, bu ürün gamları için gerçekleşen ithalat işlemlerinde alıcı firmalar için hizmet sağlayıcılığından çok çözüm ortaklığına dönüşmüş bir yapı kurulmuş durumda.
Uzakdoğu dışında, Afrika kıtasındaki kurulu ofislerimiz ile bu bölge ile çalışan müşterilerimiz için hacim avantajımız ile maliyeti düşürücü ve ticareti kolaylaştırıcı çözümler sağlayabiliyoruz. Avrupa için ise artan TIR navlunlarına karşın alternatif olabilecek tüm iç destinasyonlara son taşımalı ve kısa transit süreli deniz nakliye servisleri sunabilmekteyiz.
Bunun dışında da, başta otomotiv, tekstil, maden ve doğal taş olmak üzere tüm sektörlerdeki lider firmalar ile işbirliklerimiz artarak devam etmekte. 
 
HBITürkiye pazarında nasıl bir başarı yakaladınız? 
 
Pandeminin yaratmış olduğu tüm olumsuz koşullara rağmen, armatörler firmalar ile olan geçmişe dayalı düzeyli ilişkilerimiz ve müşterilerimizin beklentilerine doğru zamanlama ve doğru çözüm önerileri ile yaklaşmamız en büyük başarımız ve tabii ki tercih edilmemizin de arkasındaki en büyük etken. 
Yakaladığımız büyümeye Türkiye’deki en büyük ürünümüz olan deniz nakliye üzerinden örneklemek gerekirse, 2020 yılı itibari ile pazara girişimizde, Türkiye trafiğindeki hacmimizi 12.000 TEU ile tamamlamıştık. Ancak bugün gelinen noktada bu rakamın 2022 yılı ilk dokuz ayı için 55.000 TEU’ya çıktığını söyleyebilirim. 
 
OFİS SAYISINI 10’A ÇIKARACAK 
 
Türkiye pazarına yönelik büyüme stratejiniz, yeni projeleriniz ve yatırım hedefleriniz neler? 
 
Türkiye pazarında halen 3 ofis ve toplamda 45 kişilik bir kadro ile servis sağlamaktayız. Ancak 2023 başı itibariyle Ankara bölgesinden gelen yoğun taleplere cevap verebilmek adına bu bölgede de ofis açmış olacağız. Bunun dışında ileriye dönük planlamalar dahilinde olan depo ve antrepo faaliyetleri için gerekli girişimlerde bulunmak 2023 ikinci yarısı için planlarımız dahilinde yer almakta. 
Elbette ki, bu büyüme kapsamında, insan kaynakları politikamızı da aynı şekilde yukarı yönlü geliştiriyoruz. Bu bağlamda doğru kişiler ile ilerlemenin önemini her zaman göz önünde bulundurarak dürüst ve ilkeli çalışma prensiplerimizle örtüşen çalışma arkadaşlarından kurulu bir ekip ile yolumuza devam ediyoruz. Büyüme hedeflerimiz kapsamında da gerek yetkin gerekse yetiştirilmek üzere personel alımlarımıza da; tüm çalışma arkadaşlarımızın beklentilerini mümkün olan en üst düzeyde karşılama gayreti ile aktif olarak devam ediyoruz.
Tüm planlamaların tamamlanması ile Türkiye pazarı için ilk etaptaki hedefimiz, 5 bölgede 10 ofis ve depo yapılanması konusunda ilerleyerek toplamda 200 kişilik bir ekibe ulaşmak. 
 
TÜRKİYE’YE BÜTÇEDEN 15 MİLYON EURO AYRILDI  
 
Türkiye’nin, markanın global hacmi içindeki yeri ve önemi nedir? 
 
Global büyüme planımızın içinde Türkiye’nin yeri çok büyük. Hatta Türkiye’nin ilk etapta belirlenen 15 milyon euro yatırım bütçesiyle Fransa’dan sonraki en büyük yatırım bütçesine sahip ülke konumunda bulunduğunu belirtebilirim. Türkiye’nin coğrafi konumunun da önemiyle bu bağlamda yapılacak yatırımların tümünü karşılama potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda belirlemiş olduğumuz hedefler dışında oluşabilecek lojistik faaliyetli yatırımları da değerlendirmeye açık durumdayız. Amacımız yatırım yaparak büyümek olsa da, arka planda Türkiye’nin tanıtımının sağlanması ve istihdam yaratılması için tüm gayretimiz ile çalışıyoruz.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat