Banner


BL Turkey’den biofarmasötik, farma ve sağlık lojistiğine adanmış hizmetler
Türkiye’de ana işi biofarmasötik, farma ve sağlık lojistiği olan ve bu alanda A’den Z’ye butik hizmetler sunan sayılı firmalardan biri olduklarının altını çizen BL Turkey, Biopharma Logistics Kurucusu ve Genel Müdürü Cem Kolak, özellikle pandemi döneminde önemli işlere imza attıklarını söyledi. Yabancı şirketlerle dirsek temasında olduklarını açıklayan Kolak, ayrıca depo yatırımına hazırlandıklarını belirtti.




bl turkeyBL Turkey, lojistik sektörüne 2004 yılında giriş yapan, uluslararası kara, hava, denizyolu taşımacılığından tekstile, hızlı tüketim ürünlerinden gıdaya, mobilyadan elektroniğe, konser, film organizasyonundan fuar lojistiğine kadar birçok alanda çalışan Cem Kolak tarafından 2008 yılında kuruldu. 2008 yılında farma ve soğuk zincir lojistiğinde dünya devi bir firmanın Türkiye temsilciliğini alarak farma lojistiği alanına giriş yaptığını belirten BL Türkiye Kurucu ve Genel Müdürü Cem Kolak, meslek hayatının son 12 yılını biofarmasötik sektörüne yönelik nitelikli soğuk zincir lojistik operasyonlarına adadığını söyledi. 
 
TERMAL PAKETLEME SİSTEMLERİNDE TÜRKİYE ACENTESİ
 
BL Turkey hakkında bilgi verir misiniz? Yatırımlarınız ve lojistik altyapınızdan söz eder misiniz? 
 
BL Turkey, Biopharma Logistics adından da anlaşılacağı üzere yüzde yüz olarak biofarmasötik, farma ve sağlık sektörlerine yönelik kapıdan kapıya nitelikli lojistik hizmetleri sunan butik bir lojistik hizmet sağlayıcıdır. Ana işimiz ve tüm uzmanlığımız zaman ve sıcaklık hassasiyetli, hayati önem taşıyan ilaç, aşı ve biyolojik materyallerin uluslararası sağlık ve lojistik otoritelerince belirlenmiş yüksek kalite standartları çerçevesinde üreticiler, depolar, laboratuvarlar, klinikler, hastaneler ve hastalar arasındaki transferini sağlamaktır. Bu anlamda ISO9001-2015, ISO14001-2015, ISO45001-2018 kalite sertifikalarına sahip bir firma olarak çok uluslu dev ilaç firmalarından yerel laboratuvarlara kadar pek çok farklı segmentte firmaya, bu çok özel çalışma alanlarındaki hassasiyetlerine göre ihtiyaç duydukları sıcaklık kontrollü taşımacılık hizmetleri sunmaktayız. 
Faaliyet gösterdiğimiz sıcaklık kontrollü taşımacılıkta en önemli yatırım alanı know-how’dur. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte dünyanın farklı kıtalarındaki ulaşım, yaşam ve meteorolojik koşullarına karşın, soğuk zincirin hiçbir aşamada kırılmadan yapılabilmesini sağlayan termal paketleme sistemlerine yatırım yapılması mutlaktır. Bu kapsamda BL Turkey olarak dünyada biofarma sektöründe lider konumdaki termal paketleme sistemleri üreticisi olan Amerika ve İngiltere merkezli Peli Biothermal firmasının lisanslı acentesi olarak Türkiye distribütörlüğünü yapmaktayız. Bu sayede hizmet vermekte olduğumuz gerek ticari ilaç üreticileri ve ihracatçı ecza depoları gerekse klinik araştırma ve ilaç geliştirme firmaları ile özel kliniklere -190C’den +15/25C’ye kadar talep edilen farklı sıcaklık aralıklarında taşımalar yapabilmekteyiz. Kullandığımız valide termal paketleme sistemleri sayesinde dış ortam sıcaklığından bağımsız olarak, insan hayatına etki eden son derece hassas ürünlerin 120 saate kadar istenilen sıcaklık aralığını koruyarak taşınmasını sağlayabilmekteyiz.
 
bl turkeyÜrün taşımalarını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? 
 
BL Turkey olarak faaliyet alanımız gereği taşımalarımızın tamamının zaman ve sıcaklık hassasiyetli olması sebebiyle tüm uluslararası taşımalarda havayolu servisini kullanmaktayız. Covid-19 pandemi sürecinde operasyonlarımıza aralıksız olarak devam edebilmemizin bir nedeni de Türk Havayolları gibi çok güçlü bir milli havayoluna sahip olmamızdı. Turkish Cargo’nun dünya genelinde iptal edilen binlerce yolcu seferlerine rağmen gerek kargo uçakları gerekse kargo taşımasına adanan yolcu uçakları ile dünyanın birçok noktasına direkt uçuşlarını sürdürmesi BL Turkey olarak bize dünyanın dört bir yanındaki iş ortaklarımızla olan ticaretimizi devam ettirebilme, soğuk zincir ilaç, aşı ve biyolojik örnekleri zamanında ulaştırma şansını verdi.
 
EVLERE KADAR HİZMET 
 
Pandemi döneminde nasıl pozisyon aldınız? 
 
BL Turkey olarak Covid-19 pandemi sürecinde hiç kapanmadan, bir gün dahi ara vermeden çalışmalarımızı sürdürdük. Hizmet vermekte olduğumuz alan o kadar özel ki, lojistik hizmet sağlayıcı olarak bizlerin en ufak bir hatası onlarca tıp insanının milyon dolarlık bütçeler ile yürüttükleri klinik araştırma süreçlerini sekteye uğratarak hastaların tedavilerini aksatabilmekte. Daha da önemlisi kimi zaman yoğun bakımda tedavi gören bir hasta için özel olarak yurt dışından getirilmiş ilacın gecenin bir saatinde kendisine ulaştırılması, kimi zaman ise bir hastadan alınan biyopsiye yurt dışındaki özel bir klinikte kişiye özel tedavi kürünün enjekte edildikten sonra soğuk zincirde sarsılmadan taşınarak ve 24 saat içerisinde aynı hastaya geri enjekte edilmesi kadar hassas alanlarda faaliyet gösteriyoruz. Bizlerin en ufak bir hatası veya gecikmesi birebir insan hayatına etki ettiği için, ne hata yapma ne de hizmetlerimizi duraksatma lüksüne sahip değiliz. Pandemi süreciyle birlikte Sağlık Bakanlığımızın Nisan 2020 itibari ile onay vermesi üzerine, çeşitli etkenlerden dolayı ilaçlarını almak için hastanelere gidemeyen klinik çalışma gönüllülerinin ilaçlarını uluslararası sağlık ve kalite otoritelerince belirlenmiş kalite standartları kapsamında istenilen soğuk zincir koşullarında evlerine kadar ulaştırmaya başladık.
 
Aşı taşımalarında nasıl görev aldınız? 
 
BL Turkey olarak Covid-19 için geliştirilmekte olan yerli aşı çalışmalarında da soğuk zincir taşımalar için lojistik çözüm ortağı olarak yer almaktan büyük gurur duymaktayız. Ülkemizde çok değerli iki farklı merkezce geliştirilmekte olan aşılar ile ilgili olarak yürütülmekte olan klinik çalışmaların Faz II dönemlerinde gönüllü vatandaşlara soğuk zincirde +2/8C’de saklanması gereken aşıları ulaştırdık. Ülkemiz ve bizler için bu son derece önemli bu projenin çözüm ortağı olarak mesai saati gözetmeksizin gece yarısı dahi lojistik organizasyonlar yapmaktayız. Büyük fedakârlıklarla geceli gündüzlü çalışan sağlık personellerimize bu süreçlerde katkı sağlamak bizim için en büyük motivasyon olmakta.
 
YABANCI ŞİRKETLERLE DİRSEK TEMASINDA 
 
Ajandanızda neler var? 
 
BL Turkey, Biopharma Logistics olarak Avrupa ve Amerika başta olmak üzere Hindistan, Rusya, Ortadoğu, Afrika, Uzakdoğu ve Avustralya’ya varıncaya kadar dünyanın her tarafında faaliyet gösteren geniş bir lojistik ağa sahibiz. Acentelik ağımız gene bizim gibi sadece farma ve soğuk zincir lojistiğine dedike olan firmalardan oluşmakta. Önümüzdeki yıl soğuk zincir farma ürünlerinin depolaması ile ilgili yatırım hedeflerimiz mevcut ve bu konuda gerekli altyapıyı neredeyse oluşturmuş durumdayız.
Diğer taraftan da son yıllarda gerek uluslararası gerekse ulusal anlamda geliştirdiğimiz ve genişlettiğimiz başarılı hizmetler ve 2020’den bu yanda süregelen pandemi döneminde dahi artan pazar payımız neticesinde vizyonlarımızın örtüştüğü farma ve soğuk zincir lojistiğinde dünyanın önde gelen firmaları ile Türkiye için ortak projeler ve yatırımlar üzerine görüşmeler yürütmekteyiz.
Yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisinin artırılması, ülkemize yapılacak olan yatırımların meydana getireceği yeni istihdam ve ekonomik katkılar hem şirketimiz hem de sektörün gelişimi, kalite standartlarının yükselmesi anlamını taşıdığından geleceğe umutla bakıyoruz.
 
Türkiye farma ve soğuk zincir lojistiğinde nasıl bir potansiyele sahip? 
 
Türkiye birçok alanda olduğu gibi farma ve soğuk zincir lojistiğinde de çok büyük bir potansiyel barındırıyor. Ülkemizin Çin’den Avrupa’ya uzanan modern İpek Yolu üzerindeki jeostratejik konumu gereği tedarik zinciri yönetim merkezi olma potansiyeli çok iyi değerlendirilmeli. Teknoloji ve bilimdeki gelişmeler ile birlikte biofarmasötik sektöründe soğuk zincir gereksinimi büyük bir hızla artmakta. Lojistik hizmet sağlayıcısı firmalar olarak bizler de altyapılarımızı bu yönde güçlendirmeli uluslararası kalite standartlarına uygun, izlenebilir ölçülebilir takip sistemleri kurarak farma sektöründeki soğuk zincir lojistiğini en güvenilir şekilde sağladığımızı dünyaya göstermeliyiz.
 
 
ÖZEL FİRMALARIN SAYISI BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMİYOR 
 
Farma ve soğuk zincir lojistiğinde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren BL Turkey Kurucusu ve Genel Müdürü Cem Kolak, şunları aktardı: “Son yıllarda artan e-ticaret ile birlikte taşınan ürün çeşitliliği ve de lojistiğe olan ihtiyaç iyiden iyiye artmış durumdadır. Global lojistik firmaları da son yıllarda küresel etkinliklerini artırmak amacı ile farma ve soğuk zincir lojistiğinde uzmanlaşmış lokal firmaları satın alarak lojistiğin bu çok özel alanında da faaliyet göstermeye başladı. Ya da bu alanlardaki kısmi hizmetlerini bu tip birleşmeler sayesinde derinleştirdiler. Geniş bir pazar ve bir o kadar farklı taşıma biçimleri olan bir sektörde farma ve soğuk zincir lojistiği ise gerektirdiği derin uzmanlık, yüksek kalite standartları ve dedikasyon dolayısı ile sektörde niş bir alan olmaya devam etmekle birlikte, bu alana olan ilgi ve talep sektördeki oyuncu sayısını da artırmaktadır. Hasbelkader farma endüstrisinin tedarik zincirinde yer alan ürün gruplarından bir ya da birkaçının taşımacılığını yapmış olan lojistik firmaları bu şekilde farma lojistiği alanında var olmaktalar. Kimi lojistik firmaları ise farklı taşıma türleri ile hizmet verdikleri ve diğer sektörler ile birlikte farma sektörüne yönelik faaliyet göstermekte olduğundan kendi içlerinde farma lojistiği birimleri kurmakta ve kısmi bir uzmanlık oluşturmaktalar. Öte yandan ülkemizde Biopharma Logistics gibi kuruluş amacı ve yegâne faaliyet alanı farma sektörüne yönelik soğuk zincir ilaç, aşı, biyolojik materyaller, kan ve doku örnekleri gibi son derece hayati önem taşıyan ürünlerin lojistiği olan özel firmaların sayısı ise neredeyse bir elin parmakları kadardır.” 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat