e
Banner


Sarp Intermodal yeni yurt dışı yatırımlarına hazırlanıyor
2020’de iş hacmini ve müşteri artışını 2 kat arttıran Sarp Intermodal, bu yıl yurt dışı yatırımlar ile likit ve kimyasal taşıma operasyonlarına yoğunlaşacak. 2020’de erteledikleri yurt dışı yatırımlarını bu yıl gerçekleştirmeyi planladıklarını ve bu kapsamda Avrupa dışındaki ülkelerde yatırım arayışı içinde olduklarını vurgulayan Sarp Intermodal CEO’su Onur Talay, büyümeye devam eden likit ve kimyasal taşıma operasyonlarıyla Avrupa’da bu alandaki en iddialı şirketlerden biri olmayı hedeflediklerini söyledi. 




Sarp IntermodalHizmet sunduğunuz bölgeler, taşıdığınız yükler ve transit süreleri hakkında bilgi verir misiniz?
 
Sarp Intermodal olarak, Türkiye’den demiryolu ile ulaşılabilecek tüm Avrupa ülkelerine taşımalar gerçekleştiriyoruz. Bulgaristan, Almanya, İtalya’daki ofis ve şirketlerimizle Avrupa içinde de demiryolu entegreli taşımalar yapabiliyoruz.  
Sahip olduğumuz farklı ekipman türleri ile (Swap Body, 45’lik Konteyner, Isotank, Askılı Konteyner vb.) hemen hemen tüm yük çeşitlerini demiryolu entegreli olarak taşıyabiliyoruz.
Transit süreler ülkelere göre değişebiliyor. Örneğin demiryoluna entegre intermodal taşımacılık ile Türkiye’den Almanya’ya 7-9, Fransa’ya 9-10 gün içinde ulaşabiliyoruz. Transit sürelerimiz olağandışı durumlar olmadığı sürece değişmiyor. Aynı şekilde ithalat taşımaları konusunda da düzenli ve sürekli operasyonlar gerçekleştiriyoruz.
Avrupa’da demiryolu ile direkt ulaşımın olmadığı konumlara ise demiryolu+karayolu kombinasyonlarını kullanarak kapıdan kapıya teslimat yapıyoruz.
 
FİLO VE EKİPMAN YATIRIMINA DEVAM ETTİ 
2020 yılını nasıl bir büyümeyle kapattınız? Hangi alanlarda yatırım yaptınız? 
 
Sarp Intermodal olarak normal şartlarda her yıl %20-25 bandında bir büyüme gerçekleştiriyorduk. Bu büyüme doğrudan yeni müşterilerin katılmasıyla oluşuyordu. Korona virüs pandemisiyle birlikte iş hacmimiz ve yeni müşterilerimizin artışı normale göre 2 kat daha fazla oldu. İntermodal taşımacılık bu süreçte, temassız olması, ekonomik ve çevresel etkiler nedenleriyle ilk tercih haline geldi. 2020 yılı için planladığımız yurt dışı yatırımlarımızı pandemi nedeniyle 2021 yılına erteledik. Bu nedenle artan iş hacmimizi de gözeterek ekipman yatırımlarımıza odaklandık. Yeni çekiciler alırken, kimyevi ve likit madde taşımalarında kullandığımız ekipman havuzumu genişlettik, Isotank yatırımı yaptık. 
 
Sarp Intermodal olarak Avrupa dışındaki bölgelere de yatırım yapmayı düşünüyor musunuz? 
 
Geçtiğimiz yıl pandeminin de etkisiyle birlikte demiryolu ile yapılan ihracat taşımaları önemli oranda artış gösterdi. Ancak hala beklenen düzeyde değil. İntermodal taşımacılıktaki kullanım oranlarının artışıyla birlikte, demiryolunun daha aktif kullanılacağını ve büyüme gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz. Odağımız Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında taşımalar gerçekleştirmek olsa da, diğer hatlarda Sarp Intermodal ve grup şirketlerimiz nezdinde ne gibi adımlar atabileceğimizi sürekli olarak planlıyoruz.
 
LİKİT VE KİMYASAL TAŞIMACILIĞINDA İDDİALI 
2021’deki yurt içi ve yurt dışı  büyüme hedeflerinizi ve yatırım planlarınızı öğrenebilir miyiz? 
 
2020’de gerçekleştirmediğimiz, ertelediğimiz yurt dışı yatırımlarımız vardı. Bu nedenle Avrupa dışında ne tür yatırımlar yapabileceğimize dair projeksiyonlar üzerinde çalışıyoruz. Düzenli olarak büyüyen likit ve kimyasal taşıma operasyonlarımızla birlikte Avrupa’da bu alandaki en iddialı şirketlerden biri olmak istiyoruz.
Bunun yanında, pandemi etkisiyle intermodal taşımacılıkta kullanım oranları artış gösterdi. Sarp Intermodal olarak ülkemizde uluslararası ticaret yapan tüm şirketleri intermodal ile tanıştırmak istiyoruz. Bu sayede intermodal taşımacılığın Türkiye’deki gelişiminin Avrupa seviyelerine yaklaşabileceğine inanıyoruz.
Sektörlere yönelik en ciddi avantajımız, sektör ayırt etmeksizin her yüke uygun ekipmana, altyapıya sahip oluşumuz. Geniş ekipman seçeneklerimiz, çevreci ve ekonomik bir taşıma modu olan intermodal ile tüm sektörlere yönelik taşımalar yapabiliyoruz. 
 
Sunduğunuz hizmetlerle müşterilerinize ne tür avantajlar sunuyorsunuz?
 
İntermodal, zaman ve maliyet açısından başlı başına avantajlı. Demiryolu taşımacılığı da intermodal taşımacılığın en önemli kollarından birisi. İntermodal taşımalarımızda sağladığımız en önemli avantajımız termin sürelerimiz. Müşterilerimiz, yüklerinin ne zaman teslim edileceğini net olarak biliyor. Bunun yanında, maliyet ve zaman açısında da sürdürülebilir hizmetler veriyoruz. Müşterilerimiz daha uygun maliyetle, daha sabit transit sürelerle yüklerini güvenle teslim edebiliyor. Bu da onlara rekabet avantajı sağlıyor. Aynı zamanda tüm operasyonlarımızı sahip olduğumuz ekipmanlarla yapıyor olmamız, bizi bir adım öne çıkarıyor. Ekipman sorunu yaşamıyoruz. Hacmimize göre düzenli yatırım planları yapıyoruz. Yükün teslim alınmasından yüklenip indirilmesine, taşıma modu değişiminden kapıdan kapıya teslimine kadarki tüm süreci, kendi ekipmanlarımızla yönetiyoruz. Bu sayede müşterilerimizi üçüncü taraflardan kaynaklanan maliyet artışlarından da korumuş oluyoruz.
 
UTİKAD’DA YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK
Geçmişten Geleceğe UTİKAD ekibi olarak UTİKAD yönetimine talip oldunuz. Bu konuda söylemek istedikleriniz nelerdir?
 
Mart ayında gerçekleştirilmesi planlanan 38. Seçimli Olağan Genel Kurul sonrasında sektörümüz için koyduğumuz hedeflerimizi bir an önce hayata geçirmek ve UTİKAD’ı daha ileriye taşımak istiyoruz. Bu kapsamda UTİKAD üyeleri ile pandemi koşullarına uygun olarak düzenli şekilde bir araya geliyoruz. Sorunlarını, sektöre dair beklentilerini dinleyerek hedeflerimizi anlatıyoruz. Geçmişten Geleceğe UTİKAD ekibi olarak eğitimden sektörel düzenlemelere, uluslararası temsiliyetten lojistik maliyetlerin düşürülmesine ve kadın iş gücünün artırılmasına kadar birçok konuda hedeflerimizi açıkladık. Tüm hedeflerimiz www.utikadgecmistengelecege.com web sitemizde detaylı olarak yer alıyor. Ekibimiz için oldukça aktif ve verimli geçen bu süre sonucunda inanıyoruz ki, Mart ayı ile birlikte UTİKAD için yeni bir dönem başlayacak.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat