e
Banner


Morhipo.com tek merkezden dağıtımla verimliliği arttıracak
E-ticaret sektöründe birçok ilke imza atan Morhipo.com, 3 ayrı yerden yönettiği operasyonlarını tek bir merkezde toplamaya hazırlanırken, aylık gönderi miktarını ise 4-4,5 milyon desiye çıkarmayı planlıyor. 2019 yılı içinde tüm Boyner grup şirketlerinin yeni bir depoya taşınacağının bilgisini veren Morhipo.com CFO’su ve COO’su Cem Yaşar Özey, “Bu depo içinde morhipo.com’a 45.000 m2 kullanım alanı yaratmayı planlıyoruz. 3 lokasyondan, 1 lokasyona taşınarak dağıtım ve toplama süreçlerimizde yüksek oranlı verimlilik yaratacağız” diyor. 




 
Morhipo         
E-ticaretin Türkiye’de ulaştığı büyüklükten söz eder misiniz? 
E-ticaret genel olarak diğer sektörlerden pozitif ayrışıyor. Yüksek hızla büyümeye ve yeni yatırım almaya devam eden çok dinamik bir sektör. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü Raporu’na göre 2018 yılının ilk 4 ayında e-ticaret sektörü %40'lar mertebesinde büyüdü. Makroekonomik zorluklara rağmen e-ticaret sektörü büyüme trendini sürdürüyor. Sektörün aldığı global yatırımlarda gösteriyor ki Türkiye’nin e-ticaret potansiyeli çok yüksek. Bu yatırımlar nihayetinde sektörü büyütüyor. 
 
Morhipo.com bu pazarda nasıl bir pay alıyor? Sektörde nasıl bir fark yarattınız?
Morhipo.com olarak biz de performansımızla sektörün büyümesine büyük katkıda bulunuyoruz. Boyner Grubu’nun 50 yılı aşkın perakende geleneği, koşulsuz müşteri mutluluğu ilkesi ve Morhipo.com’un modadaki uzmanlığı gelişen rekabet ortamında daha değerli hale geliyor. Morhipo.com olarak İstanbul’un en büyük AVM’lerinin aldığı aylık ziyaretin 10 katının üzerinde ziyaret alıyoruz.  Müşterimizin farklı marka ve kampanyalardan yaptığı alışverişi tek sepette birleştirmeyi ilk sağlayan, kapıda nakit ve kredi kartı ile ödeme imkanı sunan ilk e-ticaret sitesiyiz. Ayrıca Boyner ve YKM Mağazaları’ndaki Tıkla&Gel noktaları ile omni-channel teslim kanallarını ve iade olanaklarını kullanarak sektörümüzde ilklerin öncüsüyüz. E-ticaret müşterisinin alışverişini hızlıca tamamlama ve ürünüyle bir an evvel buluşma beklentisini karşılamak adına İstanbul’da aynı gün teslimat ve ertesi gün randevulu teslimat hizmetlerimizi hayata geçirdik. Çok kısa sürede İzmit, Bursa ve Ankara’da da bu hizmeti sunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz.
 
SEVKİYATTA 0’LÜK BAŞARI 
 
Dağıtım operasyonlarınızı nasıl yönetiyorsunuz?
Toplam yaklaşık 25.000 metrekare taban alanında 3 ayrı operasyon merkezinde müşterilerimize hizmet sunuyoruz. 6 gün 24 saat boyunca müşterilerimize aralıksız en iyi servisi vermek için çalışıyoruz. Depomuz bizim mağaza içi servis alanımız. Müşterimize orada verdiğimiz servis kalitesinin hep en üst düzeyde olması gerekiyor. Bunu da müşterilerimizin tercihleri doğrultusunda çok hızlı, doğru ve kaliteli hizmet vererek sağlamak için her gün yaptığımız geliştirmelerin üstüne hiç durmadan yenilerini ekliyoruz. Depo içi süreçlerimizin tamamı operasyonu hızlandırabilmek için tasarlandı. Kaotik yerleştirme uygulayarak, alanımızı en optimum şekilde kullanıyor, ürün toplama operasyonlarımızda da verimlilik sağlıyoruz. Aynı yönde ihtiyaca göre yerleşimimizi ve koridorlarımızı optimize ettik. Depo yönetim sistemimizi yaptığımız geliştirmelerle personelimizi kendi ergonomisine uygun yönlendirmeler yapar hale getirdik. Böylelikle personelimiz koridorlarda kendi ergonomisine göre düz ve ters toplama yapabiliyor. Dikey alan kullanımımız en üst düzeyde. Kat bazlı gruplar oluşturarak, mümkün olan gruplarda dağıtım fazlarında azaltmaya giderek süre ve işgücünde tasarruf sağladık. Operasyonumuzu optimum sayıda konveyörlerle destekliyoruz. Konveyör sistemi hareket alanlarımızı genişletirken paketleme ve çıkış işlemlerimizin hızını %35 oranında artmasını sağlıyor. Depodaki süreçlerimizin belirli aşamalarında insan hatasını en aza indirgeyecek otomasyonu uyguluyoruz. Işıklı sepet dağıtım sistemleri buna en iyi örneklerden biri. Bu sistem personele her aşamada minimum hata payı bırakarak operasyon hızımızı sürekli geliştiriyor. Standartlaşma adımlarımızın bir parçası olarak da ürün boyut ve çeşidine göre paketleme ve sarf malzemesinin seçimi paketleme personelimize sistem tarafından bildiriliyor. 
Hem depomuzdaki ürünler, hem de tedarikçilerimizin depolarından depomuza sevk olan ürünler müşterilerimize siparişlerinde söz verdiğimiz teslimat tarihlerine göre öncelikli olarak çıkışa yönlendiriliyor. Toplam siparişimizin yaklaşık %65’ini depomuzdaki stoklardan karşılıyoruz. Bu siparişleri ortalama 4 saatte çalıştığımız dağıtım firmalarına teslim edebiliyoruz. Bu ürünler için söz verme tarihimizde sevkiyat konusunda 0’lük bir başarıya ulaşıyoruz. Tedarikçilerimizin deposundan bize sevk olan tekli ve çoklu siparişlerimizi mal kabulden itibaren ayrı hareket süreçleriyle hareket etmesini sağladık. Tekli siparişlerimiz mal kabulden sonra doğrudan paketlemeye yönlendirilirken, çoklu siparişlerimiz kendileri için paketlemeye yakın bir noktada ayrılmış özel alanda sepetteki kardeşlerini beklemek üzere ayrılıyorlar. Kargo firmalarımızla başarılı entegrasyonlar sağlayarak, mükerrer adımların hepsini ortadan kaldırdık. Hem sistemlerimizde hem fiziksel olarak tek bilgi akışı sağladık ve ortak etiket kullanmaya başladık. Etiket basımı/yapıştırma/kargoya teslim süreçlerinde kazan-kazan durumu yaşayarak süreçlerimizi geliştirdik ve müşterilerimize çapraz kargo gitmesinin önüne geçmiş olduk.
 
Gündeminizde yeni yatırımlar var mı? 
2019 yılı içinde tüm Boyner grup şirketleri olarak yeni bir depoya taşınıyoruz. Yeni otomasyon sistemleri ve grup firmaları arasındaki lojistik süreçlerde büyük bir avantaj sağlayacak olan depo, büyük kullanım alanı ile hareket kolaylığı da sağlayacak. 110.000 m2 taban alanı ve her katta ortalama 13 m yüksekliği var. Bu depo içinde morhipo.com’a 45.000 m2 kullanım alanı yaratmayı planlıyoruz. 3 lokasyondan, 1 lokasyona taşınarak dağıtım ve toplama süreçlerimizde yüksek oranlı verimlilik yaratacağız.
 
4-4,5 MİLYON DESİ YÜK HACMİ 
 
Yıllık ya da aylık ne kadarlık bir yük hacmi oluşturuyorsunuz?
Ortalama aylarda 2,5-3 milyonluk bir desi yük hacmimiz var. Yılda 35 milyon desinin üzerine çıkıyoruz. 2019’da aylık ortalama 4-4,5 milyon desi yük hacmine ulaşmayı hedefliyoruz.
 
Dağıtım ve depolama alanında tedarikçilerinizi nasıl seçiyorsunuz? 
Depolama konusundaki çözüm ortağımızla Morhipo.com’un kuruluşundan bu yana beraber çalışıyoruz. Lojistik alanındaki geliştirmelerimizi beraber yaptık. Zaman içinde hızlı sorun çözebilme becerilerimizi birlikte geliştirdik. Gün geçtikçe rekabetin arttığı ve kargo sektöründe ve e-ticaret müşterisinin beklentilerinin yükseldiği tabloda e-ticaret için yeni çözümler, yeni iş ve operasyon modelleri gerekiyor. Kargo firmaları e-ticaretin müşteriye dokunan en son halkası, tüm operasyon sorunsuz ilerlerse de müşteriyle ürünün buluşma anında yaşanabilecek bir sorun tüm alışveriş deneyimini olumsuz etkiliyor. Bu yüzden ekstra özen gerektiriyor, biz de yüksek servis seviyesine ulaşabilen firmaları çözüm ortağımız olarak seçiyoruz.
 
E-ticaret lojistiğinin geleceğine ilişkin öngörülerinizi aktarır mısınız? 
E-ticaret sürekli katlanarak artan trafik ve satış hacimlerine cevap veren bir sektör. Türkiye’de ve dünyada faaliyetlerini büyüyerek sürdüren ve yeni açılan binlerce e-ticaret sitesi var. Bu binlerce site arasında müşterilerimizin talebini, zamanında, doğru ve güvenilir şekilde ulaştıran firmalar öne çıkacak. Bunu sağlayacak en önemli iş birlikçilerimiz lojistik firmaları. Yakın gelecekte Türkiye’de çok sayıda e-ticaret lojistiğine odaklanmış firma görebiliriz. Bu alandaki yüksek müşteri beklentisini, standartlarını yüksek tutarak, değişimlere uyum sağlayarak, güvenilir olarak ve bütün bunları ekonomik koşullarda yapabilen firmalar ön plana çıkacak. 
E-ticaret lojistiği alanında teknolojiye büyük yatırımlar yapılabilir, ürünlerin tedariğinden müşteriye ulaşmasındaki her adımda artık teknoloji kullanılıyor. E-ticarete özel depolama, kabul ve gönderilerde katma değerli servislerin yaratılmasının arkasında teknoloji yatıyor. Tüm operasyonel süreçlerinde teknolojiyi en evrimli kullanan firmalar başarıyla büyümeye devam edecektie. E-ticaret lojistiğinin geleceğini ve gelişimini sağlayan teknoloji ile olan işbirliği olacak. Bu anlamda dağıtım şirketlerinden en temel beklentimiz, bizlerin de yapmaya çalıştığı gibi müşteriye kusursuz hizmeti verebilmektir.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat