e
Banner


Tekstil, BGL ile “Nereye Sığacağım?” demiyor
Tekstil lojistiğinde güçlü bir tecrübe ve hizmet yeteneğine sahip olan Barsan Global Lojistik, tekstil ithalat ve ihracatçısının global taleplerine yerinde çözümler sunuyor.




cengiz_captug_bglBGL Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, “Türk tekstil sektörünün önemli şirketlerinin özellikle Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu pazarındaki hızlı mağaza açma stratejileri doğrultusunda bu coğrafyalarda aktarma merkezi depolarımızı büyütme çalışmaları içerisindeyiz” diyerek yakın gelecekte bu bölgelerde depolama kapasitesinde ciddi artışa gideceklerini açıklıyor. 
 
Türkiye’nin önde gelen entegre lojistik hizmet sağlayıcılarından olan Barsan Global Lojistik, dünyanın büyük global oyuncuları arasında yer alma hedefi doğrultusunda hem yurtiçinde hem de yurtdışında yatırım atağını sürdürüyor. Hizmet sunduğu sektörlerin global taleplerine yerinden çözümler sunma stratejisini benimseyen şirket, tekstil ve hazır giyim sektöründeki müşterilerinin de büyüdüğü ve büyümeyi hedeflediği bölgelerde varlığını güçlendiriyor. 
Tekstil ve hazır giyim sektörüne, uluslararası taşımacılıktan gümrüklü gümrüksüz depolamaya, dış ticaret danışmanlığından yurtiçi dağıtıma, sipariş hazırlamadan kolileme ve etiketlemeye kadar çok geniş yelpazede katma değerli hizmetler sunduklarını belirten BGL Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, “Şirketimizin global iş hacmi içinde tekstil ve hazır giyim sektörü önemli bir paya sahip. Aslında bu paydan daha önemlisi sektör, şirketimiz için global lojistik hizmet sağlayıcılığı anlamında stratejik bir konumda. Bunun nedeni ise sektörde hizmet verdiğimiz müşterilerimizin global arenada büyüme stratejilerinin agresif olması” diyor. Türkiye hazır giyim ve tekstil sektörüne Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Türki Cumhuriyetlerden Rusya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada hizmet sunduklarını vurgulayan Çaptuğ, sektörün özellikle de Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğu’daki büyüme hamlesine destek vermek için gerçekleştirecekleri yatırımları ve geliştirecekleri yeni hizmetleri UTA Lojistik’e anlattı. 
 
TEKSTİL OPERASYONLARI DÜNYAYI KAPSIYOR 
Tekstil sektörüne yönelik operasyonlarınızda ağırlıklı olarak hangi ülkelere/ülkelerden taşıma yapmaktasınız? 
Barsan Global Lojistik, Türkiye’de tekstil ve hazır giyim perakendesi sektörüne yönelik lojistik çözüm sağlayıcıları içerisinde en büyük operasyonları yöneten şirketlerden bir tanesi. Bu operasyonlarımız sadece Türkiye’yi  kapsamıyor, tüm dünyayı içeren çok ciddi hareketlerimiz var. Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Türki Cumhuriyetlerden Rusya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada özellikle tekstil ve hazır giyim firmalarının hammadden yarı mamule, aksesuardan askılı ve kolili ürünlere kadar uzanan geniş ürün yelpazelerinin tüm lojistik operasyonlarını yönetiyoruz. 
Uzakdoğu’daki dört ayrı limandaki konsolide merkezlerimizde, tedarikçilerden topladığımız ürünlerin konsolidasyonunu yaparak Türkiye’ye getirilmesini sağlıyoruz Aynı şekilde bu noktalardan Türki Cumhuriyetler’e ve Rusya’ya sevkiyatlar sağlıyoruz, Avrupa’nın bir çok noktasından, özellikle de İngiltere’den Türkiye’ye olan tekstil ithalatının çok büyük bir kısmını yönetiyoruz. Türkiye’den de yurtdışına giden malların tüm dünyaya transit ticareti, aynı şekilde ihraç ürünlerinin özellikle Avrupa’nın önemli ülkelerine taşınması tarafımızdan gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin en önemli tekstil şirketlerinin hem yurtiçindeki hem de Türki Cumhuriyetler, Çin, Ortadoğu ve Rusya’daki depo dağıtım merkezi operasyonlarının çoğunu yönetiyoruz. 
 
Sektöre yönelik taşımalarınızda tercih ettiğiniz modlar ile askılı-kolili taşıma yüzdeniz hakkında bilgi verir misiniz?
Sektörde Avrupa - Türkiye, Türki Cumhuriyetler- Rusya, Ortadoğu arası taşımalarda ağırlıklı olarak karayolu nakliyesini tercih ediyoruz. Koli ve askılı yüklerde taşımaları özmal araçlarımızla gerçekleştiriyoruz. Taşımaların %30’u askılı, %70’i kolili olarak yapılmakta. Uzakdoğu’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Amerika’ya yaptığımız konteyner taşımasında gemi + uçak, uçak + gemi modlarını kullanıyoruz. 
Çin’de ve Hong Kong’daki depolarımızda parsiyel yükler için konsodilasyon hizmeti de veriyoruz. Konsolide edilen malzemeler Çin ya da Hong Kong’dan Dubai aktarmalı olarak gemi + uçak , uçak + gemi nakliyesi ile Türki Cumhuriyetler’e ulaşıyor. Rusya ile Türkiye arasındaki transit tekstil ticaretinde ise sürelerin uzunluğu nedeni ile havayolunu yoğun olarak kullanıyoruz 
 
SÜRE VE MALİYET AVANTAJI SAĞLAYACAK 
BGL, Yetkilendirilmiş Yükümlü ve İzinli Gönderici Yetkisi alan az sayıdaki şirketten birisi. Bu hizmetle tekstil şirketlerine ne tür avantajlar sunacaksınız? 
Yetkilendirilmiş Yükümlü ve İzinli Gönderici Kapsamında Avrupa Birliği Gümrük Mevzuatı çerçevesinde kolaylaştırılmış ithalat ve ihracat işlemleri hizmetini müşterilerimize sunuyoruz. Aldığımız yetki ile şu an için ihracat işlemleri, mevzuat düzenlemeleri yapıldıktan sonra da ithalat işlemleri de çok daha hızlı gerçekleşecek ve maliyetler azalacak. Dolayısı ile bunun da müşterilerimize hem süre hem de maliyet açısından yansıması olacak. 
 
BGL, gümrüklü ve gümrüksüz depolama alanında da güçlü bir yapıya sahip. Tekstil sektöründeki müşterilerinize bu alanda sunduğunuz hizmetler neler?
 
Türkiye dahil dünyada 26 lojistik merkezimizde, depolarımız ve aktarma merkezlerimiz ile hizmet veriyoruz. Lojistik merkezlerimizde; gümrüklü ve gümrüksüz depolama, sipariş hazırlama, katma değerli hizmetler, iade ürün yönetimi, e-ticaret çözümleri gibi birçok alanda hizmet sunuyoruz. Özellikle iade ürün yönetiminde iddialıyız. Bu alandaki başarımızı yurtdışına da taşımış durumdayız. Şu anda Irak, Kazakistan, Azerbaycan gibi zor coğrafyalarda da iade ürün yönetimi gerçekleştiriyoruz.
Türkiye’de özellikle transit ticaret çözümlerinde önemli hizmetler veriyoruz. Tüm dünyada verdiğimiz bu hizmetlerde kendi yazılımlarımızı kullanıyoruz. 25 kişilik, konularında uzman ve tecrübeli, sektörü ve ihtiyaçları iyi bilen IT ekibimiz mevcut. Yaptığımız her projeye özel, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, ihtiyaçları doğrultusunda yazılımlar kullanıyoruz. Müşterilerimizin kullandıkları programlara entegrasyonu ara yüz yazılımları hazırlıyoruz. 
 
RUSYA, TÜRKİ CUMHURİYETLER, ORTADOĞU’DAKİ 
DEPOLARINI BÜYÜTECEK  
Tekstil sektörüne yönelik önümüzdeki süreçte devreye almayı planladığınız yeni yatırımlar ve geliştirmeyi düşündüğünüz yeni servis çözümleri var mı? Bu kapsamda orta ve uzun vadeli hedeflerinizi aktarır mısınız?
Türk tekstil sektörünün önemli şirketlerinin özellikle Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu pazarındaki hızlı mağaza açma stratejileri doğrultusunda bu coğrafyalarda aktarma merkezi depolarımızı büyütme çalışmaları içerisindeyiz. Erbil’deki 2.400 m2’lik depomuzu 15 Haziran itibariyle 7.300 m2’ye çıkarıyoruz. Erbil’den Kuzey ve Güney Irak’a her gün düzenli iç nakliye seferlerimiz ile Türk markalarının mağazalarını besliyoruz. Kazakistan Almatı’daki 3.000 m2’lik depomuzu 1 Temmuz itibariyle 8.000 m2’lik dağıtım ve aktarma merkezi haline getiriyoruz. 2015’teki hedefimiz de 16.000 m2’ye çıkarmak. Burada da iade yönetiminden Kazakistan içi nakliye kadar tüm hizmetleri veriyoruz. 
Rusya’da, Moskova’da 40.000 m2’lik kapalı alana ve her türlü otomasyona sahip depo yatırımımız devam ediyor. Hedefimiz burayı Ocak 2015’te hizmete sokmak. Azerbaycan’da dağıtım ve aktarma merkezimizi Haziran ayı içerisinde ilk etapta 1.500 m2’ye, 6 ay sonra da 3.000 m2’ye çıkacağız. 
 
KALİTE KONTROL HİZMETİNİ YAYGINLAŞITIRACAK 
BGL Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, sundukları hizmetlerle Türk tekstil firmalarının ciddi sorunlar yaşadığı Uzakdoğu’da tedarikçi yönetimi konusunu sorun olmaktan çıkardıklarını söylüyor. Çaptuğ, “Shanghay, Yiwu, Shenzen ve Hong Kong’da bulunan kendi depolama merkezlerimizde, tedarikçilerden gelen ürünleri konsolide ediyor, sipariş yönetimi ve kalite kontrolünü yapıyor, müşterilerimiz ile aramızdaki portal bağlantısı ile tüm yüklerin order numarası bazında takip edilmesini sağlıyor, konsolidasyon yaprak en doğru ve en uygun maliyetle Türkiye’ye taşınmasını sağlıyoruz.  Bu ay içerisinde yapacağımız ek yatırımla Shenzen’den sonra Shangay’da da verdiğimiz hizmetlerin yanı sıra kalite kontrol hizmetleri de vermeye başlayacağız. Depolarımızda kalite kontrol için özel alanlar hazırlıyoruz. Her türlü teknik donanım hazırlanıyor.”  
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat