e
Banner


FIATA Başkanı: Dünyanın gözü Türkiye lojistik sektöründe
13-18 Ekim 2014 tarihleri arasında ikinci kez  UTİKAD’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilecek FIATA Dünya Kongresi kapsamında 27 Mayıs’ta UTİKAD’ı ziyaret eden FIATA Başkanı Stanley Lim önemli açıklamalarda bulundu.




turgut_erkeskin_stanley_lim2014’te İstanbul’da yapılacak olan FIATA Dünya Kongresi’nin hem dünya lojistik sektörü hem de Türkiye açısından önemli fırsatlar yaratacağını vurgulayan Lim, “Türkiye, bugün dünyayı İstanbul üzerinden Karadeniz’e, Karadeniz’den de Kafkaslar ve Orta Asya’ya bağlıyor. Türkiye’de liman imkanları ve multimodal taşıma sistemleri alanında önemli çalışmalar yapılıyor. Yine multimodal taşımacılıkta deniz+liman bağlantılarının çok güçlü olduğunu görüyoruz. İstanbul bütün bu özellikleriyle lojistik anlamda önemli fırsatlar sunan bir şehir. Bu anlamda Türkiye’nin lojistik alandaki fırsatları, yakaladığı dinamizm ve büyüme, artan yatırımlar lojistik dünyasına anlatılabilirse, yabancı şirketler partner bulmak ve lojistik imkanları kullanmak için mutlaka Türkiye’ye geleceklerdir. Bu kapsamda 2014’te İstanbul’da yapılacak kongrenin çok güçlü geçeceğine inanıyorum” dedi.

DÜNYA TÜRKİYE’Yİ KONUŞUYOR

Lim, gerek FIATA üyeleri gerekse de lojistik sektörünün tüm paydaşları için en önemli unsurun altyapı yatırımları olduğunu söyledi. Türkiye’nin son yıllarda ekonomik alanda olduğu kadar altyapı yatırımları alanında da ciddi bir atılım içinde olduğunu vurgulayan FIATA Başkanı Stanley Lim sözlerini şöyle sürdürdü:
“Lojistik ekonominin en önemli motorlarından bir tanesi. Türkiye’deki rakamları bilmemekle birlikte lojistiğin Singapur ekonomisine katkısı %9 civarında. Ekonominin büyümesine paralel olarak lojistik ve altyapı yatırımlarının da güçlendirilmesi gerekiyor. Yine lojistikte inovasyon çok önemli bir konu. Ayrıca ülkeler dünyadaki dinamikleri de çok yakından takip ederek bunları uygulamak zorunda. Türkiye zaten tüm bu alanlarda en başarılı ülkelerden birisi. Altyapı yatırımlarının ne boyutta olduğunu görmemek mümkün değil. Bu alanda çok güçlü bir atılım var. Dünyada bugün herkes ekonomik alanda olduğu gibi lojistik anlamında da Türkiye’yi konuşuyor.”

2023 HEDEFİ İÇİN YENİ KORİDORLAR OLUŞTURULMALI

Türkiye’nin 2023 yılındaki hedeflerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan FIATA Başkanı Stanley Lim, bu hedefe ulaşmada lojistiğin kilit rol oynayacağını söyledi. 500 milyar dolarlık hedefin lojistik açıdan bugünle kıyaslandığında, 2-3 katı bir taşıma hacmi oluşacağını vurgulayan Başkan Stanley Lim sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu hacmin lojistik açıdan karşılanabilmesi için mutlaka yeni ve değişik transport sistemlerin gündeme alınması, yeni koridorların oluşturulması gerekiyor. Bu projelerden birisi de UN ESCAP oluşturduğu Trans-Asya Demiryolu (Trans-Asian Railway) ile Asya Otobanı (Asian Highway) projeleridir. Bu projeler Tokyo’yu İstanbul’a bağlıyor. Bu projelerdeki gümrük problemleri aşılabilirse, 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’ye önemli bir koridor açacak, bir taraftan hız diğer taraftan maliyet optimize edecek, hatta denizyolu taşımacılığına önemli bir alternatif oluşturacaktır. Bu projeler hayata geçirildiğinde aynı zamanda diğer bölgelerden gelen yükler de Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacaktır. Bu da Türkiye’nin lojistikteki elini daha da güçlendirecektir.”






SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat