e
Banner


Konteyner gemileri obezleşiyor
Asya – Avrupa arasındaki ticaretin büyümesi konteyner gemilerinin de büyümesine yol açarken bu yıl Haziran ayında hizmete girecek olan Maersk Triple E sınıfı gemiler ‘en büyük konteyner gemisi’ unvanını alarak okyanusların yeni fatihi olacak.




maersk_triple_eDünya genelinde konteyner gemilerinin boyutlarının iyice büyümesi bu trendin nereye kadar süreceğini sorgulatıyor. Maersk’in 18.000 TEU’luk Triple E sınıfı gemileri bu yıl Haziran ayında hizmete girdiğinde dünyanın en büyük gemileri olacak. 400m uzunluğunda ve 59m genişliğindeki Triple E sınıfı gemiler, 397m uzunluğunda ve 56m genişliğindeki E sınıfı gemilere oranla 2500 adet daha fazla konteyner taşıyabilecek – ki bu da yüzde 16 gibi gayet hatırı sayılır bir artış demek. Çevre açısından değerlendirdiğimizde ise bu gemiler taşıdığı konteyner başına karbon emisyonunu yarı yarıya azaltmasıyla çevrecileri kısmen rahatlatıyor.

V’den U formuna geçiş
Maersk Çin’in ihracatının artışının devam edeceğini öngörerek 2011 yılında Daewoo Shipbuilding’e toplam 3.8 milyar dolara 20 adet Triple E gemisi sipariş etmişti. Peki Çin ekonomisi düşüşe geçerse?..
Muhtemelen konteyner gemileri de kilo vermek zorunda kalacak. Ancak şimdilik daha V formlu E sınıfı gemilere oranla U formuyla Triple E gemiler daha obez bir görüntü vermeyi sürdürüyor.

9 King Kong üst üste…
Peki Triple E gemilerini ağırlayacak kaç liman var? Bu da ayrı bir sorun çünkü gemi sipariş edildiğinde Amerika kıtasında bu büyüklükte bir gemiyi ağırlayabilecek herhangi bir limanın yoktu. Bugün de Triple E’leri Asya’da sadece Şangay,  Ningbo, Xiamen, Yantian, Hong Kong ve Singapur limanı kabul edebilirken Avrupa’da da yalnızca Rotterdam, Bremerhaven ve Felixstowe limanları bu gemileri ağırlayabilecek yapıya sahip. Bir Triple E’nin 8 Eyfel Kulesi oluşturacak miktarda çeliği ya da 36.000 adet otomobili taşıyabileceğini söylersek, hatta bu geminin bir seferde taşıdığı konteynerlarla  New York’taki Times Meydanı’nı tamamen doldurabileceğimizi söylersek geminin büyüklüğünü daha iyi tarif etmiş oluruz. Bu konteynerları üst üste dizdiğimizde 136m yüksekliğe ulaşıyor ki bu da 9 tane King Kong’u üst üste koymaya eşdeğer…

Prelude FLNG 2016’da en büyük unvanını kapacak
1950’lerde inşa edilen konteyner gemileri 137m uzunluğunda 14m genişliğindeyken 2000 yılına gelindiğinde Postt Panamax Plus gemiler 300m uzunluk ve 43 m genişlikleriyle seleflerine oldukça fark attılar. Gerçi Triple E’ler ‘en obez’ tanımını 2016 yılına kadar koruyabilecekler çünkü 2016’da denize inecek olan Prelude FLNG, her ne kadar konteyner gemisi olmasa da 488m uzunluğu ile, ‘bugüne kadar inşa edilmiş en büyük yüzen obje’ olarak şimdiden tanımlandı.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat