e
Banner


Alışan Lojistik kimya sektöründe lojistiğe global vizyon kazandırıyor

Sıvı-toz kimyasal madde taşımacılığında kurumsallaşmış bir şirket olarak öne çıkan Alışan Lojistik 2012’de bu alanda attığı adımlarla dikkat çekti. Hollandalı Interbulk Grup’un Türkiye’deki iş ortağı olan şirket, Gaziantep tesisini de devreye alarak önemli bir yatırıma imza attı. Alışan, ayrıca Procter&Gamble’ın sıvı kimyevi madde nakliyesi süreçlerini yönetmeye başlarken, Avrupa Kimya Taşımacıları Derneği - ECTA’nın hem yönetim kuruluna girdi, hem de Üçlü Sorumluluk Programı’na üye oldu.





alıÅ�an ayhan özekinAlışan Lojistik, 1985 yılından itibaren konularında uzman kadrosu ile lojistik sektörüne yönelik talepler için farklı çözümler üretiyor. Uluslararası taşımacılık, gümrükleme, gümrüklü ve gümrüksüz depolama, antrepo hizmetleri, dökme (likit) sıvı ve toz kimyevi madde taşımacılığı ve yurtiçi dağıtım alanında hizmet veren şirket, özellikle kimyasal madde lojistiği ve tehlikeli kimyasallarla ilgili know how’ı ile sektörde öncü konumda.
Kuruldukları günden bu yana Türk kimya sektörünün önde gelen bütün firmalarına hizmet verdiklerini söyleyen Alışan Lojistik İdari İşler Direktörü Ayhan Özekin, “Bu sebeple, tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığımız, altyapımız ve başarılı bir çalışma modelimiz bulunuyor” diye konuşuyor. Özekin, Alışan’ın Türkiye’de tehlikeli kimyasal taşımacılığı yapan firmalar arasında yapmış olduğu yatırımlarla, yurtdışında sertifikalandırılan Tehlikeli Kimyasal Uzmanı’na (DGSA) sahip ilk taşımacılık firması olduğunun da altını çiziyor.

Kimyevi madde taşımacılığında nasıl bir altyapıya sahipsiniz?
Kimyevi madde taşımacılığı operasyonlarımız içinde önemli bir bölümü teşkil ediyor. Halihazırda birçok model ile taşımacılık yapan Alışan Lojistik olarak; tehlikeli kimyasalların paketli, dökme, likit, çok modlu gibi alternatiflerle yurtiçi ve yurtdışında, Avrupa, CIS ve Ortadoğu için taşımalarını yapabiliyoruz. Müşteri yapımızdan dolayı filomuzdaki tüm sürücüler tehlikeli kimyasal maddelerin taşınması için gerekli ehliyet ve sertifikasyonlara sahip, aynı şekilde filomuzun tamamı bu alanda hizmet verecek durumdadır.

Geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden Interbulk Group ile iş ortaklığı yaptınız. Bu güçbirliği kimya sektöründeki operasyonlarınıza nasıl yansıyacak?
Uluslararası standartlarda verdiğimiz hizmetler ile rakiplerimizden farklılaşarak, dünyanın lider lojistik firması Interbulk Grup ile dev bir iş ortaklığına imza attık. Bu doğrultuda Interbulk Grup’un Türkiye’deki yerel zincir temsilcisi ve iş ortağı olduk. 20 bine yakın konteyner ve tankı ile dünyanın en büyük ve en yaratıcı lojistik şirketlerinden bir tanesi olan Interbulk; tank konteyner sayısıyla dünyanın en büyük üçüncü şirketi özelliğinde olup; polimer taşımacılığında ise Avrupa’nın en büyük konteyner filosuna sahip. Önde gelen ürün grupları tehlikeli kimyasallar, polimerler, mineraller, şeker, nişasta olan Interbulk Grup; sıvı / katı dökme kimyasal ürün taşımacılığı ve katı dökme gıda taşımacılığı konusunda sürekli yenilikler üreten ve lojistik gelişime odaklanmış bir firma. Taşıma, depolama ve boşaltma gibi konularda da yeni bir dönemi başlatacak olan gelişmeleri kendi grup firmaları sayesinde yaratıyor.
Bu kapsamda Alışan Lojistik olarak küresel pazarlarda faaliyet gösteren bir dünya markası olma yolunda müşterilerimize çözüm odaklı, kaliteli ve farklılık yaratan hizmetler sunduğumuz için Interbulk Grup ile gerçekleştirdiğimiz büyük iş ortaklığında önemli başarılara imza atacağımıza inanıyoruz.

2012 yılındaki yük trafiğiniz ve attığınız diğer önemli adımları da anlatır mısınız?
2011 yılı bizim için başarılı bir yıldı. 2011 senesini yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme ile kapattık. Türkiye büyümesinin yüzde 8 civarında gerçekleştiğini düşünürsek, bu iyi bir rakam. 2012 de ise yüzde 40 düzeyinde iddialı bir büyüme hedefimiz vardı. Dolaysıyla bu altyapılar ile 2013’e en verimli şekilde girmiş bulunuyoruz.
2012 yılında; lojistik sektöründe geniş bir yelpazede hizmet veren bir firma olarak, mevcut uzmanlık alanlarımızın yanı sıra proje lojistiği, enerji lojistiği alanında da esnek çözümlerimizle hizmet portföyümüzü genişlettik. Lojistikteki başarımızı yeni yatırımlarımızla sürdürmeye devam ettik. Proje lojistiği alanında Avrupa-Türkiye ve Avrupa-Ortadoğu hattından sonra Avrupa-Türki Cumhuriyetler arasındaki projelere yoğunlaştık, bu alanda çalışmalarımıza da devam ediyoruz.
Yurtiçinde depolama ve aktarma merkezi uygulamalarımızla hizmet verdiğimiz noktalara yılın sonuna doğru Gaziantep tesisimizi de ekleyerek gelecek planlarımız adına önemli bir yatırım daha gerçekleştirmiş olduk.
Alışan Lojistik olarak; hızlı tüketim ürünleri sektörünün lider firmalarından Procter&Gamble’ın sıvı kimyevi madde nakliyesi süreçlerini yönetmeye başladık. Interbulk Grup işbirliğimizin yanısıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sn. Damla Alışan, Avrupa kimyasal madde lojistiğinde nakliyenin verimlilik, sağlık ve güvenlik standartlarını geliştirmeyi hedefleyen ECTA ( EuropeanChemical Transport Association)’nın Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Aynı zamanda ECTA tarafından “Üçlü Sorumluluk” (ResponsibleCare) programının üyesi ve uygulayıcısı olarak yetkilendirildik.
Alışan olarak, lojistik sektörünün ülkemizin büyümesine paralel olarak 2013 yılında da hızla büyüyeceğine inanıyoruz. Yatırımlarımızı da bu yönde geliştirmeye devam ediyoruz.

YENİ MİSYONU: ÜÇLÜ SORUMLULUK
Alışan Lojistik kimyasal madde lojistiğinde riskleri azaltmak için ne tür adımlar atıyor? Bu çerçevede, Üçlü Sorumluluk misyonunuzdan da söz eder misiniz?
Tehlikeli kimyasal maddeler ile çalışan firmalar, belirgin standartları takip etmek, tüm seviyelerde personelini eğitmek ve tüm önemleri almak durumundadır. Alışan Lojistik bu konuda Avrupa standartlarında araç, çekici, ekipman ve depolar ile hizmet verdiği gibi çalışanlarını da güvenlikleri, çevre ve ürün güvenliği açısından yeterli bilgi ile donatmak amacıyla en üst seviyede eğitimler vermekte ve önlemler almakta. Bu anlamda Alışan, tehlikeli kimyasallar ile ilgili bilgi, tecrübe ve kapasite anlamında Türkiye’nin lider firmaları arasında yer alıyor. Bu liderlik uzmanlaşmanın beraberinde gelen iyi hizmet ve verimlilik gibi unsurlarla gerçekleşiyor.
Bu kapsamda özellikle kimya sanayisinde üretilen ve kullanılan kimyasalların yönetiminin daha da geliştirilmesini sağlamak amacına yönelik bir program olan “Üçlü Sorumluluk” (ResponsibleCare) uygulamasının üyesi ve uygulayıcısı olduk. Böylelikle sağlık, emniyet, çevre ve kalite başlıklarındaki uygulamalarımıza bir yenisini daha ekledik. Tüm dünyada kimya sanayicileri tarafından iş sağlığı, iş güvenliği, çevre koruma ve teknik emniyet konularında uygulanmakta olan “Üçlü Sorumluluk” taahhüt programı; 46 ülkede faaliyet göstererek dünya kimyasal üretiminin yüzde 85’ini temsil ediyor. Alışan Lojistik olarak aynı zamanda ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 10002, SQAS ve EFQM mükemmellik modeli belgelerine de sahip olduğumuzun altını çizmek isteriz.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat