e
Banner


Türkiye’nin geleceği demiryolu taşımacılığından geçiyor

Özellikle demiryolu taşımacılığına uzun yıllarını harcamış biri olarak, gönül rahatlığıyla söyleyebileceğim tek gerçek, Türkiye’nin geleceğinin demiryolu taşımacılığından geçtiğinin halen değişmediğidir. Bir başka deyişle, harcanan 27 yıla rağmen umudumu yitirmedim. Veya daha doğru bir yaklaşımla umudumuzu yitirmeyelim…”





mete_tirman1.jpg

Zaman hızla akıyor. 10. Ulaştırma Şurası’ndan bugüne tam 3 yıl geride kaldı. 2023 hedefine giden yolda yolun %25’ini geçmişte bıraktık. Yani, hedefe giden yolumuz önemli oranda kısaldı. Gönül ister ki, hepimiz birlikte hedefin de %25’ini gerçekleştirdiğimizi söyleyebilelim. Zamanı ne kadar verimli kullandığımızın yanıtını 2023’de kesinlikle vereceğiz. Bu konuda şüphe yok! Hepimize düşen, bu doğrultuda elimizden gelen her türlü yapıcı katkıyı vermektir. Ancak, o zaman varılan olumlu sonuçlardan haz alabiliriz. Aksi takdirde, ulaşılamayan hedefte bizim de payımız olacaktır.

Uzun yıllarını özellikle demiryolu taşımacılığına harcamış biri olarak, gönül rahatlığıyla söyleyebileceğim tek gerçek, Türkiye’nin geleceğinin demiryolu taşımacılığından geçtiğinin halen değişmediğidir. Bir başka deyişle, harcanan 27 yıla rağmen umudumu yitirmedim. Veya daha doğru bir yaklaşımla umudumuzu yitirmeyelim…
2012 yılı demiryolu taşımacılığı alanında zorlu bir yıl oldu. Bir taraftan özellikle Avrupa’da yaşanan kriz, diğer taraftan Ortadoğu’daki huzursuzluklar ve hatta Suriye’de yaşanan iç savaş yakın coğrafyamızdaki koşulları olumsuzlaştırdı. Ne kadar sağlıklı bir iç yapıya sahip olursak olalım, çevremizden bağımsız gelişemeyiz. Tüm bunların yanında, Türkiye’de yapılan demiryolu altyapı çalışmaları gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı taşımalarını olumsuz yönde etkiledi. Kombine demiryolu taşımacılığında %30’lara ulaşan gerilemenin yaşandığını söylemek mümkün. Dileğimiz, 2013 yılının ortaya çıkan kaybı telafi eden ve hatta önemli sıçrama olanakları sağlayan bir yıl olması…

 

Yalnız olmama düşüncesi bile şevk veriyor!

Geleceğe daha olumlu bakabileceğimizin bir kanıtı da bu rehber olsa gerek. Geçmişte, demiryolu ile taşıma yapanların sayısının iki elin parmaklarını aşmadığı dönemlerden, demiryolu taşımacılığının bir rehberin konusu olması değişimin, talebin, inancın göstergesi. Artık, yalnız olmama düşüncesi bile şevk veriyor. 2023 hedefine ulaşmada, konulan hedeflere olan inancın önemini yadsımak mümkün değil. Bu rehber, bu hedefe inananların, inanmak isteyenlerin buluştuğu bir yayın. Bu sanırım, maddi kaynaklar kadar değerli ve önemli bir destek olsa gerek. Tek korku, bu inancın zaman içinde yok olmasına neden olabilecek adımların atılması veya atılmamasıdır. Bu adımların neler olduğu çok söylendi, yazıldı. Halen de söylenmeli ve yazılmalı! 2013, bu açıdan önemli. Duygularımızı, düşüncelerimizi, kaygılarımız daha çok paylaşmalıyız. Çekinmeden, açık yüreklilikle... Amaç, geliştirmek oldukça sorun yok. Yeter ki, düşünceye saygı duyalım. 
Merakla, rehberi elime almayı bekliyorum. 27 yıl sonra demiryolu ailesi ne kadar genişlemiş, geleceğe nasıl bakıyor, birlikte var olunan diğer taşıma modlarının demiryoluna yaklaşımı nasıl, kamu sektörü bu alana nasıl yaklaşıyor, özellikle yükleyicilerin talep baskısı nasıl gelişiyor, sektör oyuncularının sorunları çözüm buluyor mu?

Yanıt aranması gereken sorular görüldüğü gibi az değil…

Mete TIRMAN
Kurucu Başkan
Demiryolu Taşımacılığı Derneği (DTD)

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat