e
Banner


Değişimin öncüsü Yüksek Hızlı Trenler

Hiç kuşkusuz 13 Mart 2009 tarihinde Ankara-Eskişehir, 24 ağustos 2011’de ise Ankara-Konya arasında hizmete giren ve ülkemizin prestij projeleri arasında yer alan Yüksek Hızlı Trenler, Türkiye’de yolcu taşımacılığı ve tren işletmeciliği açısından bir devrimin adı oldu. 2017 yılına kadar tamamlanacak projeler ile çekirdek bir YHT hattı oluşturmak hedefleniyor.





hizli_tren_projeleri.jpg

Türkiye’nin son 10 yılda başlattığı demiryolu hamlesinden aslan payını yüksek hızlı trenler alıyor. 2023’te 10 bin kilometreyi aşkın YHT hattına ulaşılması hedeflenirken, bu vizyon doğrultusunda projeler ve yatırımlar son hızla sürüyor. Halen; Eskişehir - İstanbul, Ankara - Sivas, Ankara - Bursa, Ankara - İzmir YHT projelerinin yapım çalışmaları devam ediyor. Sivas-Erzincan YHT hattının yapımına da 2012 yılı içinde başlanacak. Ankara -İstanbul YHT Hattı 2013’te tamamlanacak, diğerleri de peyder pey 2017 yılına kadar tamamlanarak çekirdek bir YHT hattı oluşacak. Hizmet veren 12 adet yüksek hızlı tren setinin yanı sıra saatte 300 km hız yapabilen 6 adet yüksek hızlı tren setinin temin çalışmaları ise devam ediyor. Türkiye’nin hedefleri arasında yüksek hızlı treni Türkiye’de üretmek de var.           

 

Yüksek Hızlı Demiryolu Projeleri

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi
Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi ile Türkiye’nin en büyük iki kenti olan Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresinin azaltılması, hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşım imkânı oluşturulması ve dolayısıyla ulaşımdaki demiryolu payının artırılması amaçlanıyor.
Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi’nin bitirilmesi sonucunda, iki büyük kent arasında çift hatlı, elektrikli, sinyalli, 250 km/saat hıza uygun hızlı demiryolu inşa edilerek Ankara-İstanbul arası mesafe 576 km’den 533 km’ye inecek.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi
Sivas-Yerköy arasında 251 km’lik kesimde inşaat çalışmaları devam ediyor. Altyapı işlerinde fiziki ilerleme %90. Projenin ikinci etabı olan 62 km’lik Kayaş (Ankara)-Kırıkkale kesiminin ihalesinin 04 Ekim 2012 tarihinde yapıldı. Projenin üçüncü etabı olan Kırıkkale-Yerköy kesiminde altyapı yapım ihalesi ise 15 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirildi.

Ankara-Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi
Bursa ilinin demiryolu şebekesine bağlanması amacıyla ilk etapta 75 km’lik Bursa-Yenişehir kesiminin ihalesi tamamlanırken, bu kesimde 13 Ocak 2012 tarihinde yer teslimi yapıldı. Yenişehir-Bilecik kesiminde ise devam eden proje çalışmaları 2012 yılı sonunda tamamlanacak. Ankara-Bursa Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi’nin tamamlanması ile birlikte seyahat süresi 2 saat 15 dakika olacak.

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi
Türkiye’nin 3. büyük şehri olan İzmir’in Yüksek Hızlı Demiryolu çekirdek ağına bağlanması amacıyla planlanan projenin Polatlı - Afyonkarahisar kesiminde, 14 Haziran 2012 tarihinde sözleşme imzalandı ve 29 Haziran 2012 tarihinde yer teslimi yapıldı. Afyon - Uşak (Eşme) kesiminin yapım ihalesi 2012 yılı içerisinde yapılacak. Eşme-Salihli kesiminin proje ihalesi 17 Ekim 2012 tarihinde, Salihli-Manisa kesiminin proje ihalesi ise 18 Ekim 2012 tarihinde yapıldı. Manisa-İzmir kesiminde ise projelendirme çalışmaları tamamlandı.

Sivas-Erzincan Yüksek Hızlı Tren Projesi
Sivas-Erzincan Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi’nin sözleşmesi 15 Haziran 2012 tarihinde imzalandı ve projede 27 Haziran 2012 tarihinde yer teslimi yapıldı.


6.5 Milyonu aşkın yolcu YHT konforunu seçti
Ankara-Eskişehir arasında 13 Mart 2009 tarihinde seferlere başlanıldı. Yüksek hızlı tren işletmeciliğine başlanıldığı günden 16 Ekim 2012 tarihine kadar ise toplam 6 milyon 530 bin yolcu taşındı.

Yüksek Hızlı Trenler sadece Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresini değil YHT+Tren ve YHT+Otobüs kombine bağlantılarla diğer kentlere olan ulaşım sürelerini de kısalttı. YHT+Tren ve YHT+Otobüs bağlantılarıyla İstanbul, Kütahya, Afyon ve Bursa yolculuk sürelerinde önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlandı. Bununla birlikte Ankara-İstanbul arası yolculuk süresi 7 saatten 5 saat 30 dakikaya, Ankara-Kütahya arası yolculuk süresi de 4,5 saatten 3 saate, otobüslerle 6,5 saatte ulaşılabilen Ankara-Bursa arası 4 saate indirildi.

 

Hedef 10.000 km yüksek hızlı tren hattı
* Ankara-İstanbul
* Ankara-Eskişehir
* İstanbul-Eskişehir
* Konya-İstanbul
* Konya-Ankara
* Sivas-Ankara
* Sivas-İstanbul
* Bursa-Ankara
* Bursa-İstanbul
* Sivas-Erzurum-Kars
* Konya-Manavgat-Antalya
* Ankara-İzmir
* İstanbul-Kapıkule
* Bursa-Bandırma-İzmir
* Antalya-Alanya
* Erzincan-Trabzon
* Kayseri-Ankara
* Kayseri-İstanbul
* Sivas-Malatya-Diyarbakır
* Gaziantep-Halep
* Eskişehir-Antalya

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat