e
Banner


Para kazanamayan gemiler hurdaya satılıyor

Piyasaya çok sayıda gemi girişi nedeniyle para kazanamayan gemi sahipleri, filolarındaki 20 yaşın altındaki  gemileri dahi hurdaya göndermeye başladı. Geçen hafta 12 yaşında bir konteyner, 15 yaşında ise bir capesize geminin hurdaya satıldığı rapor edildi





hurda_gemi.jpg

Hurdaya satılan dökme kuru yük gemi sayıları her geçen gün artıyor. Hurdaya giden capesize tipi gemi sayısı 70’i aştı, daha küçük tonaj olan panamax gemilerin sayısı ise 100’ü geçti. Hurdaya gönderilen gemilerin yaş ortalaması ise oldukça düştü. Piyasaların iyi olduğu dönemde 30 yaşın üstündeki gemilerini dahi hurdaya satmak istemeyen armatörlerin, aşırı arzın önüne geçmek için 20 yaşın altındaki gemileri dahi hurdaya satması dikkat çekiyor. Eylül ayında 17 yaşındaki bir konteyner gemisinin söküm için satılması, piyasada oldukça şaşkınlık yaratmıştı. Bu şaşkınlık daha atılmadan ekim sonu ve kasım başında hurdaya satılan genç gemiler, armatörlüğün çaresizliğini gösteriyor. 2000 yılında inşa edilmiş 14.174 dwt’lik konteyner gemisi ‘Soraya’nın Hintli gemi söküm tesisine tonu (ltd) 443 dolardan satıldığı rapor edildi.

Ekim sonunda Japonya’nın en büyük armatörlük şirketi Mitsui OSK Lines’ın filosunda bulunan 15 yaşındaki 170.000 dwt’lik Mellow Wind adlı gemisini Hintli gemi söküm tesisine satmasının ardından, 1991 yapımı 147.000 bin dwt’lik Globe Unity adlı bir başka capesize geminin de söküm için tonu 390 dolardan (toplam 9.2 milyon dolar) Çin’e satıldığı rapor edildi. Japon armatör Mitsui O.S.K. Lines’ın filosunda bulunan 20 adet capesiz’ı servisten çektiği belirtilirken bu gemilerin gemi söküm tesislerine de satılabileceği belirtiliyor.

 

30 milyon tonu aştı

Yılın ilk 10 ayında hurdaya satılan gemi tonajlarıyla ilgili farklı raporları bulunuyor. Fransız merkezli araştırma şirketi BRS’nin verilerine göre bu yıl içinde 500 civarında dökme kuru yük gemisi söküm için satıldı ve bunun 461 tanesi (27 milyon dwt) söküm tesislerine ulaştı. Yunanistan merkezli Allied ise bu yıl içinde 30 milyon dwt’in üstünde 594 dökme kuru yük gemisinin hurdaya satıldığını belirtiyor.

 

5 milyar dolarlık pazar

Piyasa uzmanlarına göre bu yıl söküme satılan gemi tonajının 55 milyon dwt’yi bulacağı ve bunun da söküm pazarında 5 milyar dolarlık bir ticaret oluşturacağı belirtiliyor. Tahmin edilen oranda gemiler hurdaya giderse, küresel dökme kuru yük filosunun yüzde 5’inin söküme gitmiş olacak.

(persemberotası)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat