Banner


Yerli uçak üretimi için düğmeye basıldı

Hükümetler düzeyinde yapılan anlaşma doğrultusunda Brezilya’dan 8 milyon dolarlık uçak satın alan Türkiye, kendi uçağını üretmek için de kolları sıvadı

 




ucak_uretimi.jpg

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Brezilya – Türkiye Ticaret Heyeti organizasyonu düzenledi. Brezilya Ticaret ve Yatırım Ajansı Apex Brasil Başkanı Mauricia Borges ve Brezilya Dış Ticaret Müsteşarı Tatiana Lacerda Prazeres’in öncülüğünde 17 Brezilyalı iş insanının katılımı ile gerçekleştirilen organizasyonda ikili iş görüşmeleri de yapıldı.

Edinilen bilgiye göre Türkiye, Brezilyalı dünyanın üçüncü büyük uçak üreticisi olan Embraer şirketinin desteği ile kendi uçağını üretmek için düğmeye basmış durumda. Türkiye ile ticari ilişkileri değerlendiren Brezilya Dış Ticaret Müsteşarı Tatiana Lacerda Prazeres, “İki ülke arasında sivil havacılık ve uçak ticareti konularında güzel ilişkiler yürütüyoruz. Türkiye bu anlamda söz sahibi bir ülke konumunda” dedi.

 

8 milyon dolarlık ilk uçak teslim edildi

2011 yılında Brezilya ve Türk hükümetleri arasında uçak ticareti konusunda önemli anlaşmalar sağladıklarını açıklayan Prazeres, “Anlaşma doğrultusunda 8 milyon dolar değerindeki ilk uçağımızı Türkiye’ye teslim ettik. Hedef bu sayının 40’a çıkarılması. Görüşmeler sürüyor” dedi. Organizasyon çerçevesinde aralarında gıdadan, makineye, tıbbi aletlerden deri ürünlerine kadar 17 Brezilyalı firmanın Türk firmaları ile buluştuğunu söyleyen Prazeres, “İki ülke arasındaki var olan potansiyeli yukarılara çıkarmamız lazım. Karşılıklı öğreneceğimiz çok şey var. İki ülke bu ilişkileri birleştirebilir. Türk şirketleri bizimle konsorsiyum oluşturabilir. Biz bunlara açığız” dedi.

 

“Kentsel dönüşümde partner olabiliriz”

Brezilya Ticaret ve Yatırım Ajansı Apex Brasil Başkanı Mauricia Borges ise, ülkelerinde düzenlenecek olan olimpiyat oyunları ve dünya kupası nedeni ile kentsel dönüşüm projeleri başlattıklarını, Türk şirketlerin de kendileri ile partner oluşturabileceklerini belirtti. İki ülke arasındaki ticaretin, potansiyel olmasına rağmen, istedikleri seviyede olmadığının altını çizen Borges, “Hedefimiz iki ülke arasındaki ticareti yüzde 15 seviyelerine taşımak. Şu an bu oran yüzde 1’ler seviyesinde” dedi. Uluslar arası pazarlarda Brezilya ve Türk iş insanlarının çok güzel işlere imza atabileceğini de vurgulayan Borges, “Ajans olarak bizim amacımız karşılıklı ticareti artırmak. Bunun için her iki ülke iş insanlarına büyük görevler düşüyor. Olimpiyatlar bir fırsat. Kentsel dönüşüm projelerimiz var. Türk iş adamları bize büyük katkı sağlayabilirler. Ayrıca bizde olan ürünleri Türk iş adamları, Türk iş adamlarında olan ürünleri de Brezilyalı iş adamları farklı pazarlara satabilirler” dedi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat