e
Banner


Limancılığa 1.5 milyar dolar

İzmit Körfezi’nde 200 milyon dolar yatırımla Yılport limanını kuran Yıldırım Holding, benzer bir projenin inşaatına da Gemlik’te başladı. 200 milyon euroya Malta Freeport’un yarısını alan şirket, Gemport’un yüzde 54’lük hissesini de almak için sözleşme imzaladı. Yıldırım’ın devam eden profelerle birlikte limancılık yatırımı 1.5 milyar doları aşıyor.

 




cma.jpg

Gemport’un çoğunluk hissesi Yılport Liman Grubu’nun oldu. Gemlik Gübre limanında konteyner terminal yatırımına başlayan Yıldırım Holding, projeye Gemport’u da dahil ederek körfezde büyük bir liman tesisi kuracak.

Yıldırım Holding, küresel bir liman operatörü olma yolunda yeni bir adım daha attı. Gemport Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş.’nin yüzde 54 hissesinin Yılport Holding A.Ş.’ye satışı konusunda Hisse Satış Sözleşmesi imzalandı. 1992’de ülkemizin ilk özel sermayeli limanı olarak Gemlik Körfezi’nde faaliyete başlayan Gemport; halen konteyner, araç, genel yük elleçlemesi ve antrepo işletmeciliği faaliyetinde bulunmakta olup, Gemlik ve Mudanya Körfezi’nde pilotaj ve römorkaj hizmeti verme imtiyazına da sahip. Gemport’un yıllık 450 bin TEU konteyner ve 300 bin adet araç yükleme boşaltma kapasitesi bulunuyor.

 

Yeni limanlar arıyor

Gemport’un satışı, Oyak Grubu’na bağlı Oyak Yatırım üzerinden yapılacak. 350-400 milyon dolar değer biçilen hisselerin Oyak Yatırım tarafından satılması hakkında anlaşma imzalandığı duyuruldu. Yıldırım Holding mayıs ayında Gemport yakınlarında yeni bir konteyner limanı inşa edeceğini açıklamıştı. Liman inşaatının ilk aşamasının 2013 yılı sonlarında bitmesi ve 200 milyon dolara mal olması bekleniyor. Gemport satın alındığı takdirde Yıldırım Holding bölgede önemli bir kapasiteye sahip olacak. 2011 yılında 1.8 milyar dolarlık yatırım yapan Yıldırım Holding, 2012 yılındaki satın almalar için 1 milyar doların üzerinde kaynak ayırmıştı. Geçtiğimiz günlerde Holding’e bağlı Gebze’deki Yılport Limanı’nı genişletilerek kapasitesinin artırılmasıyla yatırımlarına hız kesmeden devam eden Yıldırım Holding’in, bir sonraki yatırım hamlesi merakla bekleniyor. Yurtiçi ve yurtdışında birkaç limanla daha görüşmelerine devam ettiği bilinen Yıldırım Holding’in, 2012 yılı bitmeden birkaç satın alma daha yapabileceği konuşuluyor.

 

Daha önce de istemişti

Geçtiğimiz aylarda Perşembe Rotası’na açıklamalarda bulunan Yıldırım Holding CEO’su Yüksel Yıldırım, Gemport’a talip olduklarını belirterek, yıllar önce de limanı almak istediklerini fakat bankanın satmak istemediğini söylemişti. Yıldırım, iki limanı birleştirerek projeyi geliştireceklerini açıklamıştı.

Liman yatırımlarını sürdüren Yıldırım Holding, Yılport Gebze limanına şu ana kadar 200 milyon dolar harcadı. 2. ve 3. fazın tamamlanması için de 300 milyon dolar harcayacak. Gemlik’te inşasına başlanan Yılport Gemik’in yatırım tutarı ise 250 milyon dolar. Şirket, Malta FreePort’un  yüzde 50’lik hissesini de 200 milyon euroya almıştı. Gemport yatırımıyla birlikte Yıldırım’ın liman yatırımları 1.5 milyar doları aşacak.

(perşemberotası)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat