e
Banner


Reysaş’tan bir yeşil adım daha
Depo çatılarını güneş enerjisi panelleriyle donatan, çekici ve kamyonlarında motorin yerine CNG ve LNG kullanan, demiryolu taşımalarına ağırlık veren, yağmur sularıyla yeşil alanları sulayan, atıkların geri kazanımını sağlayan Reysaş, yeşil lojistik yatırımlarına bir yenisini ekliyor. Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rasih Boztepe, Samsun’da bir biyogaz tesisi kurmak için çalışma yürüttüklerini açıklıyor. 
 




reysas_yesil_lojistikYeşil lojistik uygulamalarınızdan söz eder misiniz? 
Türkiye’nin çatı üzerine kurulu ilk ve en büyük GES tesisini İzmir Torbalı’daki deposu üzerinde açan Reysaş GYO, bu yatırımı sayesinde yılda 1.525.000 kWh elektrik üretiyor. Yılda 830 ton karbondioksit salınımının azaltılmasını sağlıyor. 15.000 m2 çatı alanı üzerine kurulan ve toplam 850 kWp’lik kurulu gücü sahip olan bu tesis, soğuk odaları da bulunan deponun yıllık tüm elektrik ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, şebekeye de elektrik vererek ek gelir sağlıyor. 2015 yılında Adana’daki depomuzun çatısında 1.066 kWp kurulu güce sahip GES tesisimizi devreye aldık. Burada ise yıllık 1.800.000 kWh elektrik üretecek ve yılda 980 ton karbondioksit salınımının azaltılmasını sağlayacağız. Bu yılın başında ise Adana’daki diğer depomuzun üzerinde 905 kWp kurulu güce sahip GES tesisimizi devreye aldık. Burada yıllık 1.530.000 kWh elektrik üreterek, yılda 833 ton karbondioksit salınımı azaltımı sağlayacağız.
Depolarımızın çatılarında biriken yağmur sularını yeşil alan ve ağaçlarının sulanması ile çevre temizliğinde kullanıyoruz. Atıkların geri kazanımı ve geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı ile katma değer sağlanması, çevre kirliliğinin azaltılması konusunda da birçok uygulamamız mevcut. Diğer yandan yalın lojistik uygulamaları ile verimlilik artıran ve tüketimi azaltan çeşitli konularda projeler geliştiriyoruz. Enerji tasarrufu sağlayacak projelerin ve teknolojilerin geliştirilmesi, uygulamalarının yaygınlaştırılması, atıkların değerlendirilmesi, geri dönüşümlü malzemelerin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı kapsamında geliştirdiğimiz projelerle iki kez ödüle layık görüldük. 
Demiryolu taşımacılığı karayolu taşımacılığına göre karbon salınımını 123 kat azaltıyor. Bunu göz önünde bulundurarak, 1000 üzerinde vagon ve üstyapı ekipmanı, 2 faal istasyon ve bunlara ek olarak inşa halinde olan diğer istasyonlarımızla birlikte demiryolu bağlantılı multimodal taşımacılığa ağırlık vererek karbon salınımında en büyük paya sahip ve taşımacılıktaki payı %92 olan karayolu taşımacılığının payının azaltılmasındaki hassasiyetimizi ortaya koyuyoruz. Yıllık gerçekleştirdiğimiz 995.000.000 ton-km demiryolu taşımacılığıyla, 3 bin 652 ton karbonmonoksit, 3 bin 85 ton azotoksit ve 30 ton katı madde salınımını azaltıyoruz. 
 
Çift yakıt sistemi projeniz hakkında bilgi verir misiniz? 
Reysaş Lojistik, 2007 yılında çekici ve kamyonlarda alternatif yakıt olarak doğalgaz kullanımıyla ilgili projeyi başlatmıştır. Bu konuda uzman Amerikalı bir firma ile Türkiye’den Amerika’ya gönderdiği çekici üzerinde araştırma geliştirme projeleri yürüttü ve daha sonra Türkiye’de geliştirdiği bu model için patent aldı. Reysaş filosundaki çekicilerde son yıllarda ise doğalgazı CNG formunda motorin ile karıştırarak yakan çift yakıtlı ile çalışan sistemleri kurarak kullanmaya başlamıştır. Motorin temin maliyetine ve operasyon içeriğine bağlı olarak yakıt maliyetinde km başına ila %25 arasında tasarruf sağlamak mümkün olmaktadır. Bu tip yakıtın ikmali için son dönemlerde çeşitli lokasyonlarda özellikle ana arterlerde kurulan istasyonların sayısı artmaya devam etmektedir. Araçtaki CNG’nin bitmesi halinde araç yoluna sadece motorin yakarak devam edebilmektedir. Depolama sistemi değiştirilerek LNG ile de sistemin kullanımı mümkündür. Reysaş ayrıca benzer bir çalışmayı LPG’li forkliftlerde LPG yerine CNG kullanımı ile de gerçekleştirmektedir. 
 
Yeşil lojistik alanında yeni yatırım planlarınız neler?
2017 ve 2018 yıllarında farklı lokasyonlardaki depolarımızın çatılarına 5.000 kWp kapasiteli GES tesisleri kurmayı planlıyoruz. Tesis yatırımlarımız tamamladığı zaman yılda toplam 11 milyon kWh’in üzerinde elektrik üretimi yapmış olacağız. Bu üretimin parasal karşılığı ise 1.5 milyon USD mertebelerindedir. Aynı zamanda GES tesisleriyle bu miktarda yapılan elektrik üretimi yılda 6 bin tonun üzerinde karbon salınımını azaltmak anlamına gelmektedir. Çevreci yatırım planlarımız arasında Samsun’da bulunan hayvan ve tarım çiftliklerimizde hayvansal ve bitkisel atıkları kullanılarak çalışan bir biyogaz tesisi kurma ve şebekeye elektrik verme projemiz bulunmaktadır. Ayrıca tesiste üretilen ekolojik gübre normal gübreden daha değerli hale dönüşmektedir.  
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat