e
Banner


Ekol otomotiv sanayinin intermodal talebine cevap veriyor
Türk otomotiv üreticilerinin lojistik alanda en büyük beklentilerinden birini alternatif taşıma çözümleri oluşturuyor. Ekol Lojistik CRM&Satış Genel Müdürü Murat Kavrar, “Uluslararası taşımalarda taşıdığımız hacmin büyük bir kısmını kurmuş olduğumuz intermodal altyapısı ile taşıyoruz. Böylece hem çevreci hem de sürdürülebilir bir çözüm sunmuş oluyoruz” diyor. 




murat_kavrarEkol Lojistik’in yoğunlaştığı alanlardan biri de otomotiv sektörü. Otomotiv sektörüne sunduğunuz dağıtım ve depola hizmetlerinden söz eder misiniz? 
Ayrı ayrı tedarikçilerden çok çeşitli ve fazla sayıda ürün temin eden otomotiv şirketlerinin yedek parça gibi ürünleri, üretim bantlarına tam zamanında ulaştırması gerekiyor. Gereksinimler ve lojistik faaliyetler çerçevesinde önemli derecede hareketli olunması, lojistiğin başarılı bir şekilde yönetilmesi gerekliliğini ön plana çıkarıyor. Bu doğrultuda Ekol olarak, süreçlerin etkin yönetimini sağlıyor, otomotiv ve yan sanayi imalatçılarının lojistik ihtiyaçlarına yönelik sektör odaklı özel depolama ve dağıtım çözümleri üretiyoruz. Böylelikle satış sonrasında verilen servis hizmetleri, destek ve yedek parça satışı için var olan dağıtım ağı daha etkin ve verimli oluyor.
Depolama alanında; tedarikçilerden otomotiv firmalarının üretim hatlarına kadar olan tüm malzeme hareketlerinin, maliyetlerinin düşürülmesi hedefiyle konsolide etme, hafif montaj işlemleri, sipariş ve stok yönetimi, yedek parça servis yönetimi, malzeme toplama ve paketleme, envanter planlama ve envanter yönetimi, tedarikçi yönetimi, malzeme incelemesi ve kalite kontrolü, katma değerli hizmetler, atık yönetimi ve garanti talepleri çözümlerini sunuyoruz. 
Dağıtımda ise, satış sonrası hizmetler kapsamında firmaların bayilerine veya perakende satış noktalarına ilettikleri yedek parçaların dağıtımlarının modellenmesi adına; network yönetimi, paylaşımlı ağlara dağıtım, dedike dağıtım, kesintisiz müşteri hizmetleri desteği, Milk-Run, esnek Milk-Run, crossdocking, ön montaj yapılarak işletmeye getirilme modelleri, tersine lojistik çözümleri hizmetleri veriyoruz.
 
İÇ HACMİ İÇİNDE %30 PAY ALIYOR 
Taşımalarınızda özellikle hangi modları kullanıyorsunuz? Yoğunlaştığı destinasyonlar hangileri? Açılmayı düşündüğünüz yeni bölgeler var mı? 
Otomotiv lojistiği Ekol’ün toplam iş hacmi içinde yüzde 30’un üzerinde pay alıyor. Türkiye’nin mevcut ticaret hacmi doğrultusunda operasyonlarımızı ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine yönelik olarak yürütüyoruz. Otomotiv sektöründe yaptığımız ihracatın yüzde 80’den fazlasını da yine Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Bu lojistik hacmi yönetmek için de Türkiye dahil 15 farklı ülkede kendi çalışanlarımız, ofislerimiz ve tesislerimizle faaliyet gösteriyoruz. Oluşturduğumuz bu yapı ile çalışmakta olduğumuzu çok uluslu firmaların sadece Türkiye bağlantılı lojistik süreçlerini değil, faaliyet gösterdiğimiz ve göstermeyi planladığımız tüm ülkelerdeki ve bu ülkeler arası lojistik faaliyetlerini de yönetecek büyüklüğe ulaştık. Uluslararası taşımalarda taşıdığımız hacmin büyük bir kısmını kurmuş olduğumuz intermodal altyapısı ile taşıyoruz. Böylece hem çevreci hem de sürdürülebilir bir çözüm sunmuş oluyoruz.
 
AEO SERTİFİKASI ALAN İLK LOJİSTİK FİRMASI
Otomotiv lojistiğinde yaşanan sorunlar ve bu sorunlara yönelik sunduğunuz çözümler neler? 
Taşımacılık hizmetlerinde izlenebilirlik istenilen ölçüde sağlanamazken, tedarikçi yönetiminde yeterli fırsatlar bulunamamakta. Ekol olarak, "Web Tabanlı Tedarikçi Sipariş Yönetimi" ve “Milk-Run” uygulamalarının hayata geçirmenin yanı sıra; kullanılan GPS teknolojisi ve bununla bütünleşik çalışan yazılım altyapısının etkin kullanımıyla, tüm ihracat - ithalat hareketlerini içeren siparişlerin izlenebilirliği ve etkin planlanmasını sağladık.
Otomotiv sektöründe geri dönüşümü ve kullanım sürekliliği olan ambalajların yönetimi büyük önem taşıyor. Fakat bu ambalajların yeniden kullanılabilmesi için ithalinde bir takım sorunlar yaşanıyor. Ekonomi Bakanlığı 2015’te bu sorunlara yönelik olumlu düzenlemeler getirdi. Yeni düzenleme ile plastik ve metal ambalaj malzemelerinin ithalatına izin verildi ancak kapsamı ve işleyişi açısından ne yazık ki sorun tam olarak çözebilmiş değil. Boş ambalajların ithalatı KDV ödenmesinden dolayı ilave finansal bir yük getiriyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ocak 2013’te yayınlanan yönetmeliğe ilişkin olarak, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’na (AEO) sahip ilk Türk lojistik firması olarak; geçici ithalat yerine, AEO sertifikası olan lojistik şirketlerine bu sorumluluk verilebileceğini düşünüyoruz. Beyannameye ambalajlar bir notla ilave edilebilir, ürünlerin geçici ithalatı için genel bir taahhütname istenerek, 6-12 ay içinde yurt dışına çıkartılıyor olması şartı getirilebilir. Ambalajlara seri numarası verilerek 7/24 takip imkanı sağlayabilir. Aynı seri numaraları kullanarak denetimler de yapılabilir. Lojistik firmalarına bu konuda daha fazla sorumluluk verilebilir. Türkiye’de AEO sertifikasını alan ilk lojistik firmasıyız, toplam 4 ülkede sertifikamız bulunuyor ve bu sertifikamızı her zaman ihracatçılarımıza avantaj sağlayacak şekilde kullanıyoruz. Bu avantajı Türk otomotiv sektörü için de kullanabiliriz.
 
EKOL’ÜN ÖZEL ÇÖZÜMLERİ 
 
Web üzerinden kesintisiz, şeffaf şekilde yük ve araç takip olanağı ile günlük statü raporlaması, 
Yük ve transit süre optimizasyonu, boş sepet yönetimi ve yazılım tabanlı envanter yönetimi, 
Taşımacılık esnasında oluşabilecek her türlü acil durumun "Ekol Acil Durum Standartları" çerçevesinde değerlendirilmesi ve sürekli bilgi akışının sağlanması, 
Havuz araç yönetimi ve üretilen malzemenin anında yüklenerek "Just in Time" felsefesiyle müşterin uluslararası tesisleri arasında yönetimine sağlanan kolaylık, 
Müşterileri ve tedarikçileri arasında kurulan web tabanlı sipariş yönetimi sayesinde, müşterinin tedarikçi yönetimi için altyapı sağlanması, 
“Milk-Run” uygulaması ile yan sanayi tedarik zincirinin etkinleştirilmesi; erken bilgilendirme ve düşen nakliye süreleri sayesinde üretim planlamanın desteklenmesi. 
 
“Ekol olarak, süreçlerin etkin yönetimini sağlıyor, otomotiv ve yan sanayi imalatçılarının lojistik ihtiyaçlarına yönelik sektör odaklı özel depolama ve dağıtım çözümleri üretiyoruz. Böylelikle satış sonrasında verilen servis hizmetleri, destek ve yedek parça satışı için var olan dağıtım ağı daha etkin ve verimli oluyor.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat