e
Banner


Bursa Havayolları, önümüzdeki yaz uçuracak

 Bursa Ortak Girişim Grubu tarafından hayata geçirilecek ‘Bursa Havayolları’ için ilk somut adım atıldı.

 




bursa_air.jpg

Bursa Ortak Girişim Grubu tarafından hayata geçirilecek ‘Bursa Havayolları’ için ilk somut adım atıldı. Merinos Gönül Dostları'nda düzenlenen basın toplantısında ‘Bursa Havayolları’nın ortaklık durumu ve işleyişi kamuoyuna deklare edildi.

Hızlı büyümesiyle önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ilk üç önemli ilinden biri olması tahmin edilen Bursa’nın en önemli sorununun havayolu ulaşımı olduğunu belirten Bursa Valisi Şahabettin Harput, ‘Bursa Havayolları’nın bu açığı gidereceğini dile getirdi. Uzun zamandır konuşulan havayolu konusunda somut adımların atıldığını bildiren Vali Harput, “Yapılan çalışmalar olgunlaştı. Bu işin fizibil olduğuna ve vaktinin geldiğine ortak karar verdik. Önümüzdeki Perşembe akşamı Bursa Havayolları kuruluşunu, Bursa’nın ileri gelenleri ve Bursalı işadamları ile lansmanını yaparak duyuracağız.” şeklinde konuştu.

Bursa Havayolları ile alakalı valilik başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD ve BTSO gibi kurumların da öncü olduğunun altını çizen Vali Harput, şunları söyledi: “Bursa Havayolları özellikle Türk ve Arap ortaklığı olacak. Çünkü bizim için özellikle Cidde başta olmak üzere Arap bölgeleri ve Balkanlar ön planda olacak. Arap turizm teşkilatı, turizm kuruluşları ve kendi aramızda görüşerek bu konuda karar kıldık.”

Bursa Havayolları'nın asıl hisselerinin Türk tarafında olacağına işaret eden Harput, “Kalan kesimi ise Arap tarafında olacak. Bursa Havayolu Yenişehir ilçesinden yani Bursa Havaalanı'ndan ulaşımı sağlayacak.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise kentin en önemli sorunlarından hava yolu ile ilgili somut bir adım attıklarının altını çizdi. Altepe şunları aktardı: “Bu hafta yapılacak toplantı ile bu konuda en önemli adımı atmış olacağız. Bursa, hızla gelişen bir sanayi kenti. Günden güne de Bursa’nın önemi atıyor. Dünyanın dev firmaları Bursa’ya en kısa zamanda ulaşmak istiyor. Tüm havayolu ulaşımını İstanbul üzerinden yapıyorduk. Bu da Bursa’ya ulaşımda büyük sıkıntılar yaşatıyordu. Bunun için 6 saat öncesinden İstanbul’a çıkmamız gerekiyordu. Bir günümüz bu yolda gidiyordu. Bu konuda Bursa’ya gelenler de büyük sıkıntı duyuyordu ve şikayetler alıyorduk.”

Bursalı girişimci işadamları ile Bursa’da bu konuda yaptıkları görüşmelerden sonra bu konuda belli bir noktaya geldiklerini belirten Başkan Altepe, “Türkiye’nin Arap ülkeleri ve Balkanlarla ulaşımı Bursa üzerinden hava yoluyla sağlaması büyük bir avantaj olacak. Bursamızın hem ulaşılabilir olması hem de ekonomisinin daha da gelişmesi için büyük bir adımı atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

BTSO Başkanı Celal Sönmez ise Bursa’nın kabuğunu kırdığına vurgu yaptı. Sönmez şöyle konuştu: “Bursa'nın yıllardır tarım başta olmak üzere tekstil otomotiv ve makine sektörlerinde koşa koşa giden bir yapısı var. Son yıllarda ise tüm kurumlar olarak turizm konusunda çalışma başlattık. Bursa’nın Avrupa ve diğer şehirlerle bağlantı noktasında son noktaya gelindi. Perşembe günü işin fizibilitesi anlatıldığında Bursalı işadamlarının bu konuda gerekli desteği vereceklerinden eminim.”

 

"İstanbul’a taşınmaktan yıldık"

MÜSİAD Başkanı Hasan Çepni de teknik bilgiler verdi. Çepni, şunları söyledi: “Hakikaten yollarda geçen zamanımızdan usandık ve İstanbul’a taşınmaktan yıldık. İki yıl önce hava yolu şirketlerini bir araya getirdik ve bu sıkıntıdan nasıl kurtulacağımızı araştırdık, ama geçici çözümlerin hiçbiri fayda vermedi. Bursa’nın bu sıkıntısını giderilmesinin hava yolları ile mümkün olduğunu anladık. Biz de bu konuda uzman kişiler ile toplantılar yaptık. Geldiğimiz nokta itibari ile Bursa Havayolları'nın Bursa tarafından kurulması noktasında hemfikir olduk. Yaptığımız çalışma ile işadamları ve Arap işadamları ortaklığımız söz konusu. Bu otaklığın bize getireceği faydayı inşallah göreceğiz. İnşallah Bursa Havayolları Arap ortaklığı ve Cidde merkezli önemli faydalar sağlayacaktır. Ayrıca Türkiye içinde de önemli kentlere ulaşımı sağlayacak. Yine Balkanlar’da da bu havayolları ile ulaşmak mümkün olacak.”

 

İlk etapta 3 uçakla başlayacak

Bursa Havayolları’nın Bursa Ortak Girişim Grubu tarafından hayata geçirileceğini belirten Çepni, “30 milyon dolar olan ödenmiş sermayesi ve 5 uçakla hedefi olan ve ilk etapta 3 uçakla carter seferleri başlayıp, 5 uçakla devam edecek. İlk etapta tek koridorlu ve 220 kişiye kadar uluslararası uçuşlar yapabilecek uçaklar olacak. İnşallah önümüzdeki Perşembe akşamı bunları bizimle ortak olmak isteyen işadamı arkadaşlarımız ile bunları paylaşacağız.” dedi.

Projedehiç bir kurumun sahipliğinin olmayacağını anlatan Çepni, Bursa Havayollarının kentin projesi olacağının altını çizdi. Şu anda ödenmiş sermaye 30 milyon dolar ile başlayacak projenin Bursalı işadamlarının katkıları ile büyüyeceğine işaret eden Çepni sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun otaklık yapısı ise bazı görüşmelerle ortaya çıkacak. Ama taslak olarak kamu bizim için önemli olmasına rağmen fazla ön planda olmayacak. Kamu belki yüzde 10’luk bir dilim içinde olabilir, ama asıl iş işadamlarının üstünde olacak. Önümüzdeki yaz başı inşallah Bursa Havayolları uçuşlara başlayacak. İlk etapta kiralama sistemi ile uçuşa başlayacağız.”




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat