e
Banner


“Freight pay” projesi Türkiye’de hayat bulacak
FIATA’nın dünya çapında ödemeleri kolaylaştırmayı amaçladığı “Freight Pay” projesi Türkiye’de denenecek. “Freight Pay” ile özellikle uluslararası küçük tutardaki ödemelerde süreyi kısaltmayı ve maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan FIATA Başkanı Turgut Erkeskin, projenin pilot uygulamasını UTİKAD iş birliğiyle Türkiye’de hayata geçirmek üzere çalışma başlattıklarını açıkladı. 




Turgut ErkeskinFIATA Başkanı Turgut Erkeskin, UTİKAD değerlendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. FIATA Başkanlığı görevini devraldığı Ekim ayından bu yana Türkiye’de iki önemli FIATA etkinliğini gerçekleştirdiklerini belirten Erkeskin, Türkiye’nin konumunun demiryolu ve karayolu için oldukça değerli olduğunu dünyaya göstermek açısından bu toplantıların önemini vurguladı.
Turgut Erkeskin konuşmasında, “Dünya Bankası’nın açıklamalarına göre son 5 yılda, son 30 yılın en yavaş büyümesi gerçekleşti. 2024’te de %2,4 oranında bir büyüme öngörülüyor. Bu öngörünün arkasında jeopolitik gerçekler, iklim gerçekleri ve ekonomik gerçekler bulunuyor” dedi.
 
KORİDORLARIN REKABETİ BAŞLADI 
Dünyanın tek merkezli bir yapıdan giderek çok merkezliliğe doğru evrildiğini belirten Turgut Erkeskin, farklı güzergahların, yeni rotaların lojistik sektörü için değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu söyledi. Küresel ticarette müttefik ülkelerden tedarik konusunun yakın ülkeden ya da kardeş ülkeden tedarik yapmaktan daha önemli hale geldiğini vurgulayan Erkeskin, “Türkiye de küresel ekonomiden aldığı payı artırmak için müttefik ülke sayısını çoğaltmalı” dedi. 
“Artık koridorların rekabetini görmeye başladık” diyen Erkeskin, Türkiye’nin yeni planlanan ticaret koridorlarında mutlaka yer alması gerektiğini belirtti. Erkeskin, Türkiye’nin Orta Koridor’da mutlaka etkin olarak yer alması gerektiğini, bu sayede küçük ve orta ölçekli şirketlerin dahi rekabetçiliklerini artıracaklarını belirtti. Erkeskin, bu doğrultuda maliyetlerin düşeceğini, altyapı için Orta Koridor’un bağlantılı olduğu diğer ülkelerle de görüşmeler yapılmasını, Türkiye’nin mutlaka özel sektör girişimlerini desteklemesi gerektiğini, serbest rekabet ortamının tesis edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. 
 
“FREIGHT PAY” İLE ÖDEMELER KOLAYLAŞACAK!
Turgut Erkeskin, gündem değerlendirmelerinin ardından FIATA’nın gündeminde olan konular için şöyle bahsetti: “FIATA olarak özellikle Orta Koridor’un dijitalleştirilmesi, sınır geçişlerinin hızlandırılması gibi çalışmalarımız bulunuyor. Ayrıca Türkiye’yi dahil edeceğimiz bir pilot projemiz olacak. Özellikle uluslararası küçük tutardaki ödemelerde süreyi kısaltmak ve maliyetleri azaltmak için hazırladığımız Freight Pay ürünümüzün pilot uygulamasını FIATA-UTİKAD iş birliğiyle Türkiye’de gerçekleştirmek istiyoruz. Taşıma işleri organizatörlerinin bu ürünümüze ilgi göstermesi bizler için oldukça önemli.” dedi.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat