e
Banner

Mars Logistics, geleceğe yeşil ışık yakıyor!
Yurt içi ve yurt dışında 45 lokasyonda 2 bin 600’ün üzerinde çalışanı, 4.000 araçlık filo gücü ve tüm taşımacılık modlarında sunduğu hizmetlerle Türk lojistik sektörünün lider şirketleri arasına yerleşen Mars Logistics, yeni yüzyılda kendine yeşil bir yol çiziyor. Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda demiryolu ve intermodal taşımacılığa odaklanarak, bu alana güçlü yatırımlar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Mars Logistics Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Müdürü Kader Özal, “Yatırımlarımıza müşterileri beklentilerini ve yeşil lojistiği ön plana koyarak devam edeceğiz” dedi. 




Mars1989 yılında kurulan Mars Logistics, 34 yılda nereden nereye geldi? 
Mars Logistics olarak tüm lojistik hizmetlerinin sunulduğu bir grup şirketi olarak faaliyet gösteriyoruz. 1989 yılında başlayan yolculuğumuz 1990’da İzmir’de, 1995’te Bursa’da şubelerimizi açarak devam etti. Bu zamana kadar müşterilerimize sadece karayolu taşımacılığı hizmeti sunuyorduk. 1997 yılına geldiğimizde ise Mars Hava ve Deniz Kargo ile Mars Sigorta şirketlerimizi kurduk. 2002’de unvanımızı Mars Logistics şeklinde güncelleyerek entegre lojistik hizmetleri verdiğimizi resmileştirmiş olduk. Bu esnada Türkiye’de şubeler ve depolar açtık ve gerekli yönetim sistemi belgelerimizi de alarak yolumuza güçlü bir şekilde devam ettik. Büyüyen müşteri portföyümüz ve müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda gün geçtikçe çalışan sayımız, sunduğumuz hizmetler, filomuzda bulunan araç sayımız arttı. Yurtdışında ise 2019 yılında Mars İspanya, 2021 yılında da Mars Fransa şirketlerimizi açtık. 
1989 yılında 30 metrekarelik bir ofiste 10 kişi ile “Mars Uluslararası Nakliyat” ismiyle başlayan yolculuğumuzun 34. yılında yurt içi ve yurt dışında toplamda 45 lokasyonda 2.600’ün üzerinde çalışanımız ve 4.000 araçlık filomuz ile tüm taşımacılık modlarıyla müşterilerimize hizmet sunuyoruz. Ülkemizin dış ticaretine bağlı olarak başta otomotiv ve tekstil olmak üzere beyaz eşya, FMCG, inşaat, yapı market, elektronik vb. birçok sektöre lojistik hizmeti veriyoruz. Çalışma arkadaşlarımız ile birlikte büyüttüğümüz Mars Logistics, şu an hem Türkiye’de hem dünyada sektörün öncülerinden biri olarak gösteriliyor. Tüm taşıma modlarını entegre bir şekilde sunduğumuz ve lojistiğin gerektirdiği tüm süreçleri verebilen bir şirket olarak sektörde öne çıkıyoruz. 
 
marsVAGON SAYISINI 180’E ÇIKARDI 
Mars Logistics, Cumhuriyetin yeni yüzyılında lojistik sektörü içinde kendine nasıl bir misyon ve vizyon biçiyor? 
Kurulduğumuz günden beri güvenilir, esnek çözümleri ile öne çıkan, müşterilerinin işlerini büyütürken kendisini de geliştiren bir entegre lojistik firması olmaya odaklandık. Hem operasyonel süreçlerimizde hem de sosyal alanlarda sektörde ilk niteliği taşıyan projeler hayata geçirdik.
Sürdürülebilirlik ile ilgili adımlarımızı atarak demiryolu ve intermodal taşımacılığa odaklandık ve yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirdik. Birçok güzergah için intermodal ve demiryolu hatları açtık. 2022 yılında 90 adet özmal vagonu bünyemize katarak bu yatırımımız ile Türkiye’de üretilmiş ve tescillenmiş sahibine ait vagonlar ile Avrupa’ya ihracat yapan ilk firma olduk. Bu sene ise yatırımlarımıza devam ederek vagon sayımızı 180’e çıkardık. 
Sürdürülebilirliği elbette sadece çevre yönüyle değil, sosyal yönüyle de ele alıyoruz. Toplumsal sorumluluk çalışmalarına büyük önem veren bir şirket olarak üretken ve sürekli gelişimi hedefleyen bir toplum inşa etmek adına kurulduğumuz günden bu yana sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz.
2021 yılında hayata geçirdiğimiz Mars Sürücü Akademisi, sektörde bir ilk olma özelliğini taşıyor. Akademimiz sayesinde tır sürücüsü olmak isteyen ancak gerekli eğitimi ve belgeleri olmayan kadın ve erkek adayları akademimize dahil ederek sektördeki tır sürücüsü sıkıntısının önüne geçmek için bir adım attık ve bu kişilere istihdam sağladık.
Hayatın her alanında bizim için esas olan insandır. Bir işin daha iyi yapılması, kimin yapabileceği veya kazanılan bir başarının cinsiyet ile belirlenemeyeceğine inanıyoruz. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği algısını güçlendirmeyi kendimize görev bilerek 2021 yılında “Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur” projemizi başlattık. 
2022 yılında şirketin stratejik hedeflerine eklediğimiz yeni işe alımlarda %30 kadın istihdamını sağlama maddesini bu sene %50 olarak güncelledik. Toplumsal cinsiyet eşitliğini şirketin her alanında savunmaya, Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur demeye devam edeceğiz. Bu projemizi Mars Sürücü Akademisi’ne de entegre ettik. Şu anda kadın tır sürücü sayısında 23’e ulaştık.
Bundan sonraki yıllarda da topluma, insana ve doğaya saygılı hareket ederken sektöre ve ülkemize katkı sağlayacak projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
 
Büyüme ve yatırım planlarınızı öğrenebilir miyiz?
Yatırım planlarımızı genellikle müşterilerimizin taleplerine ve ihtiyaçlarına göre yapıyoruz. Müşteri portföyümüz genişledikçe biz de müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilmek üzere uygun yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Şube ve depo sayılarımızı artırıyor, filomuza yeni araçlar ekliyor, yeni hatlar açıyor ve müşterilerimizin işlerinde büyümesini, sorunsuz bir şekilde operasyonlarının devam etmesini sağlıyoruz. 
Yurt içinde büyürken yurt dışında da büyümemizi devam ettiriyoruz. 2019 yılında İspanya’da kurduğumuz şirketle müşterilerimize hizmet verirken doğan ihtiyaçlar doğrultusunda 2021 yılında da Fransa’da şirketimizi kurduk. Yatırımlarımıza müşterileri beklentilerini ve yeşil lojistiği ön plana koyarak devam edeceğiz.
 
‘DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI ÖNEMİNİ KORUYACAK’ 
Size göre Atatürk’ün temellerini attığı Cumhuriyet ulaştırma ve lojistikte dünden bugüne nasıl bir yol çizdi? Sektörün yeni yüzyılda ana gündemleri neler olacak? 
Ülkemizde, 1980’li yıllarda taşımacılık ile ilgili yatırımlara başlanmış, yıllar içerisinde atılıma geçilmiştir. Günümüze baktığımızda, lojistik sektörünün ülke ekonomisinde önemli bir rol oynayan, olmazsa olmaz sektörlerden biri haline geldiğini görebiliyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Demiryolları bir ülkeyi medeniyet ve refah nurlarıyla aydınlatan kutsal bir meşaledir. Cumhuriyetin ilk senelerinden beri, dikkatle, ısrarla üzerinde durduğumuz demiryolları inşaat siyaseti, hedeflerine ulaşmak için, durmadan başarı ile tatbik olunmaktadır.” cümlelerinden de yola çıkarak, demiryolu taşımacılığının lojistik sektöründe Türkiye’nin yeni yüzyılında en önemli konularından biri olacağını düşünüyoruz. 
Biz de yeşil lojistiğe ve her alanda sürdürülebilirliğe önem veren bir şirket olarak hem kendi içimizde hem de sektörde raylı sistemlerin gelecek dönemlerin ana gündemini oluşturacağını düşünüyoruz.
Bu açıdan bakıldığında, doğa ile dost teknoloji yatırımları yapan global firmaların bu yöndeki istek ve beklentilerini karşılamak sizi sektörde her zaman bir adım öne çıkaran faktörlerden olacaktır. Operasyonel alanlarda uzmanlaşmanın yanı sıra çevreye ve doğaya saygılı çözümler de üretmek, çağımızın gereklerindendir.
Bu bağlamda, 2024'te ve önümüzdeki yıllarda da yeşil lojistik konusunda daha fazla ilerleme olacağını öngörüyoruz. Özellikle; “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” ve “Avrupa Yeşil Mutabakatı” yükümlülüklerinin devreye girmesi, lojistik için de yeni bir çağı başlatacak gibi görünmektedir. Daha verimli yakıt tüketimi için rotaların optimizasyonları, elektrikli araç kullanımının artırılması ve döngüsel ekonomi ilkelerinin benimsenmesi gibi konular önümüzdeki yıllarda sektörün trendleri arasında olacaktır. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat