e
Banner


Kadın maça 1-0 önde başlıyor
Ev ve iş hayatını organize etme becerisinin otomatik olarak kadını yönetici vasfına kavuşturduğunu belirten Öznakliyat Proje ve Ağır Nakliye Müdürü Filiz Bozat, “Bir yandan evden e-postalarını okurken diğer yandan çocuğun ödevini kontrol etmek, akşama ne yeneceğini düşünürken ertesi günkü seyahatin ayrıntılarına karar vermek, kadın olarak maça 1-0 üstün başlamamızı sağlıyor” diyor.  




ÖznakliyatFiliz Bozat, öğrencilik yıllarında aile şirketinde amatörce başlayan lojistik yolculuğunu bugün güçlü bir kariyere taşıyan kadın yöneticilerden biri. Sektöre 1986’da Ankara’da eniştesinin kurduğu, dayıları ve kuzenlerinin de gümrük müşaviri olarak yer aldığı aile şirketinde yarı zamanlı olarak çalışmaya başlayarak adım atan Bozat, işe ısınınca ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım bölümündeki kariyerini bırakarak lojistik sektöründe kalma kararı alıyor. Bu dönemde envanter tutumundan mavi plaka işlemlerine, takrir, tahakkuk, beyanname, konşimento yazımından havaalanına kamyonetle eşya taşımasına kadar birçok işte çalıştığını belirten Bozat, “Her gün her saniye yeni bir şey öğrendiğim ve çok sevdiğim bir kariyerim oldu” diyor. 1991’de aynı şirkette Şube Müdürü olarak İstanbul’a gelen Bozat, daha sonra Karaköy’de bir gemi acentesinde konteyner hattı şefliği yapıyor. 1997 yılında Öznakliyat’a transfer olan Bozat, 22 yıldır bu şirkette kariyerine devam ediyor. IATA Hava Kargo Tehlikeli Maddeler ve IATA Kargo Satış sertifikasına sahip olan Bozat, 2003 yılında aldığı İngilizce Öğretmenliği sertifikasıyla TEGV gönüllüsü olarak kısıtlı eğitim imkânı olan ilköğretim öğrencilerine İngilizce, Birikim ve Beslenebilirim dersleri veriyor. 
 
KADIN ÇALIŞAN SAYISI %45 
Ev ve iş hayatını organize etme becerisinin otomatik olarak kadını yönetici vasfına kavuşturduğunu belirten Filiz Bozat, şunları aktarıyor: “Bir yandan evden cep telefonundan e-postaları okumak, bir yandan çocuğun ödevini kontrol etmek, akşama ne yeneceğini düşünürken ertesi günkü seyahatin ayrıntılarına karar vermek, kadın olarak maça 1-0 üstün başlamamızı sağlıyor. Başka bir açıdan bakıldığında ise, yaşanan tecrübeleri unutmamak ve hatalardan ders almak konusunda da daha güçlü olduğumuzu düşünüyorum. Aslında ‘uygun olmaya hizmetin kontrolü’ ve ‘iyileştirme faaliyetleri’ konusunda doğuştan kodlanmış olduğumuz için sanırım kadın olmak bazı detayları ve riskleri önceden sezmek veya öngörmek konusunda bizlere avantaj sağlıyor. Ben takım arkadaşlarıma; çok yönlü düşünmeyi, enerjilerini doğru hedefe yönlendirmeyi, ‘önümüzü kış tutup, yazı beklemeyi’, dürüst olmayı, tasarruf etmeyi, müşteri sadakatinin önemini, zamanlarını doğru kullanmayı, paylaşmayı, sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı, aile ve iş hayatını dengelemeyi anlatmaya ve kendi faaliyetlerimle örnek olmaya çalışıyorum.” 
Lojistik sektöründe kadın işgücünün her geçen gün arttığına dikkat çeken Filiz Bozat, “En son Akdeniz Ro-Ro servisi konusunda katılmış olduğum bir lansman toplantısında yaklaşık %25 kadın temsilci görmek beni çok mutlu etti. Artan kadın çalışan sayısını gözlemlemek sektörümüzün verimliliği adına hem gurur, hem de umut verici. Bizim firmamız için de durum aynı paralelde seyrediyor; kadın çalışan sayımız toplam personelimizin %44.8’ini oluşturuyor. Proje ve ağır nakliyemiz, yurtiçi konteyner nakliyemiz, hukuk servisimiz, muhasebemiz hep bölüm yöneticisi kadınlara emanet. Sektörümüz genelde aile şirketlerinden oluşuyor. Artık patronlar kızlarını, erkek ve kız torunlarını lojistik okullarına gönderiyor, işyerlerinde masa veriyor ve kariyerlerini planlıyorlar. Sektör kendi içinde cinsiyetten bağımsız ‘iş insanları’nı yetiştiriyor ve kazandırıyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi kadınlara has detaylı ve titiz yaklaşımlar ile, sektörümüzün sadece nicelik olarak değil, aynı zamanda nitelikli bir şekilde gelişeceğine, eğitime verilen önemin artacağına, iş kazalarının azalacağına, iş güvenliği ve yasal mevzuata uyum konusunda daha kısa zamanda daha uzun yol kat edeceğimize inanıyorum” diyor. 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat