e
Banner


Koçtaş’in dijital dönüşüm yolculuğunda tedarik zincirinin rolü
Arif Varolan  /Koçtaş Tedarik Zinciri ve Lojistik Direktörü




arif_varolanTedarik zinciri yönetiminde kritik başarı faktörlerimiz; müşterilerimize ürünlerimizi en hızlı, en uygun maliyetle ve hasarsız olarak ulaştırmak ile mağazalarımıza gelen müşterilerimize optimum stok seviyesinde ürün sunmaktır. 
 
Mal ve hizmetlerin tedarik aşamasından, üretimine ve nihai tüketiciye ulaşmasına kadar birbirini izleyen tüm halkaları kapsayan tedarik zinciri, kuşkusuz ki perakendenin de en önemli operasyonlarından biri. Dünyanın önde gelen perakende markaları, tedarik zincirlerinde yaptıkları iyileştirme, planlama ve yönetim çalışmalarıyla milyon dolarlık tasarruf sağlıyorlar. Son dönemde Türkiye’de de bu sektörde çok başarılı örnekler mevcut. Verimli ve başarılı tedarik zinciri yönetiminin, markanın başarısında doğrudan etkisini bilen Türk markaları da teknolojinin sunduğu olanaklardan da yararlanarak önemli başarılara imza atıyorlar.
Perakende sektöründe tedarik zinciri, satışa hazır ürünün mağazalarda ve depolarda bulunurluğunu sağlayan, o ürünün bütün fiziksel hareketini, operasyonunu yöneten süreci tanımlıyor. Diğer anlamıyla satış ya da satın alma düşüncesini, fiziksel bir eyleme dönüştüren fonksiyon. Dolayısıyla kuşkusuz en önemli operasyonlardan biri.
 
“Güçlü bir tedarik zinciri altyapısı yönetiyoruz. Bunu ‘Sürdürebilirlik’ kategorisinde aldığımız ödülle taçlandırdık.”
Ev geliştirme perakendeciliğinin lideri olarak, günümüz tüketicisinin alışveriş önceliklerini belirleyen hız, kolaylık, keyif, fark gibi etkenleri dikkate alarak çok güçlü bir tedarik zinciri altyapısını yönetiyoruz. Evini güzelleştirmek isteyenlerin ilham kaynağı olma misyonumuz ve altyapımızdan aldığımız güçle perakendenin tüm olanaklarını müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. 
Koçtaş’ın çoklu kanal altyapısı, tek bir dağıtım merkezinden besleniyor. Depomuz üzerinden tüm Koçtaş ve Koçtaş Fix mağazalarına sevkiyat, web üzerinden alınan siparişlerin müşterilerimizin evlerine kargo sevkiyatları, ticari müşterilerimizin adreslerine parsiyel ve/veya tam tır sevkiyatları, yeniden paketleme gibi katma değerli hizmetler ve bu operasyonların iade süreçleri yönetiliyor.
Tedarik zinciri yönetiminde kritik başarı faktörlerimiz; müşterilerimize ürünlerimizi en hızlı, en uygun maliyetle ve hasarsız olarak ulaştırmak ile mağazalarımıza gelen müşterilerimize optimum stok seviyesinde ürün sunmaktır. 
Bu noktada da her yıl ivmeyi daha da yukarıya taşıdığımızın altını çizmek isterim. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Türkiye’nin En Etkili Tedarik Zinciri Profesyonelleri’ ödül töreninde depo konsolidasyonu ve dijitalleşme projelerimiz ile ‘Sürdürülebilirlik’ kategorisinde ödül kazandık. 
 
“Çoklu kanal yapımız sayesinde her mağazamız bir depo gibi ev teslimatlarını gerçekleştirebilecek”
Müşteri odaklılık anlayışımız çerçevesinde tüm süreçlerimizde olduğu gibi tedarik zinciri operasyonlarımızda da dijital bir dönüşüm içindeyiz. Çok ciddi altyapı yatırımlarımız mevcut. Online mağazamız koctas.com.tr başta olmak üzere müşteri, çalışan, tedarikçi ve mağaza ayağında dijitalleşme projelerimizi hayata geçirmeye ve bu projeleri her gün daha da geliştirmeye devam ediyoruz. Tüm bu altyapı çalışmaları tamamlandığında müşterilerimiz, koctas.com.tr’den alışveriş yaptıklarında, mağazalarımıza geldiklerinde veya çağrı merkezimizi aradıklarında her kanaldan aynı pürüzsüz müşteri deneyimini yaşayacak. Koctas.com.tr’den aldığı bir ürünü istediği mağazadan teslim alabilecek veya istediği adrese gönderebilecek. Aynı şekilde ürün iadesini de istediği mağazaya teslim edebildiği gibi evinden de aldırtabilecek. Teslim süreleri ve maliyetleri azaltmak için de bizler de müşterilerimize koctas.com.tr’den aldıkları ürünleri evlerine veya teslim noktalarına en yakın mağazamızdan hazırlatıp göndereceğiz. Böylelikle tüm mağazalarımız yeri geldiğinde bir depo gibi kargo ile ev teslimatlarını da gerçekleştirebilecek.
Bu yatırımlarımızın etkisiyle çoklu kanal yolculuğumuzda da çok önemli bir noktaya geldik. Amacımız, misafirlerimiz olarak gördüğümüz müşterilerimize her kanaldan aynı kalitede, aynı konforda en iyi ürün ve hizmeti sunmak.
 
“3 bacaklı bir tedarik zinciri ekibimiz var”
Altyapı yatırımlarımınız destekleyecek şekilde insan kaynağına da yatırım yaparak, güçlü bir tedarik zinciri ekibi kurduk. Bu ekip, üç temel bölümden oluşan tedarik zincirimizi yönetiyor. 
İlk birim tedarik zinciri, mağazalarda ve online kanallarda satılan ürünlerin sipariş-stok yönetimini ve onların sevkiyatlarını takip eden, sipariş miktarını belirleyen, daha önemlisi ürünün rafta bulunurluğundan sorumlu bölüm. 
İkincisi lojistik ve ithalat. İthalat fonksiyonu, yurtdışında tedarikçiye siparişin geçilmesi, uluslararası taşımanın yapılması, Türkiye gümrüklerine geldiklerinde bütün resmi ve mevzuatsal işlemlerin gerçekleştirilmesi ve bunu müteakip ürünü millileştirme aşamasına kadar yöneten birim. Lojistik fonksiyonu ise depolardan mağazalara ürün akışı sağlayan, mağazalar arası transfer hareketlerini yöneten, online kanallardan müşterilere ulaşan  kargo hareketlerinden sorumlu olan bölüm. Bütün nakliye hizmetlerinin tamamını yöneten birim aynı zamanda. Mağazalara siparişin gönderilmesi, hasarsız, eksiksiz, tam zamanında gitmesi, ürün değişimleri, iadesi gibi konularla ilgili süreci tamamını yönetiyor.
Son olarak satış sonrası hizmetler operasyonları. Bu fonksiyon, mağazalarımızda sattığımız ürünlerin müşterilerimiz arzu ederse evlerine kadar teslim edilip montajının yapılmasını sağlayan birim. Ayrıca ithal ettiğimiz ürünlerin yedek parça ve servis organizasyonu ile birlikte, ürün kalite güvence süreçleri de bu birim tarafından yönetiliyor. Ağırlıklı olarak banyo, mobilya, mutfak, kapı, parke, vitrifiye gibi ürünlerin montajı konusunda talep alıyoruz. 
 
“Koçtaş’ın çoklu kanal altyapısı, tek bir dağıtım merkezinden besleniyor. Depomuz üzerinden tüm Koçtaş ve Koçtaş Fix mağazalarına sevkiyat, web üzerinden alınan siparişlerin müşterilerimizin evlerine kargo sevkiyatları, ticari müşterilerimizin adreslerine parsiyel ve/veya tam tır sevkiyatları, yeniden paketleme gibi katma değerli hizmetler ve bu operasyonların iade süreçleri yönetiliyor.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat