e
Banner


İkra Lojistik, İstanbul yatırımıyla güçleniyor!

Türkiye’den Avrupa’ya, Avrupa ve Türkiye’den ise Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerine büyük ölçekli proje taşımacılığı yapan İkra Lojistik, İstanbul’da açmayı planladığı depo yatırımına odaklandı.





ikra_lojistik.jpg

Türkiye’den Avrupa’ya, Avrupa ve Türkiye’den ise Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerine büyük ölçekli proje taşımacılığı yapan İkra Lojistik, İstanbul’da açmayı planladığı depo yatırımına odaklandı. İstanbul’da lojistik bir altyapı oluşturacaklarını söyleyen İkra Lojistik Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Derviş Kurtulan, “Deniz, demir ve karayolunu daha etkin kullanabilmek için 2013 yılında İstanbul’da büyük bir depoya yatırımı yapacağız. Yaklaşık olarak 30 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bu yatırımla beraber 2013 yılında yüzde 60-70’lik bir büyüme bekliyoruz” dedi. 2011 yılında yaklaşık yüzde 50 oranında bir büyüdüklerinden bahseden Kurtulan, 2013 yılında yapacakları yeni yatırımla birlikte bu rakamı yüzde 60-70’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

“Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan bir köprüyüz” diyen Kurtulan, yeni yatırımla ilgili şu bilgileri verdi: “İstanbul’da lojistik bir altyapı oluşturacağız. Büyük bir depolama ve idari bina yapacağız. Orada şubemiz var ama deniz, demir ve karayolunu daha etkin kullanabilmek için büyük bir depoya ihtiyacımız var. Türk cumhuriyetlerinde, özellikle Kazakistan ve Türkmenistan’daki bakliyat taşımalarını organize edeceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Bizim lojistik olarak önemli bir ayağımız da Avrupa’daki ofislerimiz. Avrupa’da depolarımız var. İstanbul’da kuracağımız depomuzla lojistik çözüm üretmekte teknolojik imkanları son noktaya kadar kullanacağız. Bu yatırımla beraber yüzde 60-70’lik bir büyüme bekliyoruz.”

Adana’da yaptıkları 1 milyon dolarlık yatırımla yeni yerlerine taşındıklarını anımsatan Kurtulan, buradaki amaçlarının personelimizin motivasyonunu yükseltmek olduğunu söyledi.

Proje taşımacılığı yapmak üzere 1992 yılında kurulan İkra Lojistik’in güçlü araç filosu ve yeni yatırımlarla her yıl büyümeye devam ettiğini aktaran Derviş Kurtulan, ilk kuruldukları yıllarda yağ, şeker gibi gıda ağırlıklı taşımalar için büyük projeler gerçekleştirdiklerini anlattı. Türkiye’den Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Afganistan’a yapılan büyük çaplı ihracatların taşımasını yaptıklarını kaydeden Kurtulan, 2002’den sonra Türkiye’den Irak’a büyük çaplı petrol taşımalarına da başladıklarını bildirdi.

Ayrıca Avrupalı yatırımcıların Azerbaycan’daki enerji, inşaat ve sanayi yatırımlarının tedariklerinin taşımasını gerçekleştirdiklerini belirten Kurtulan, “BP’nin Hazar Denizi’ndeki sondaj çalışmalarında kullandıkları ekipmanların, sarf malzemelerinin taşımalarını gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında Azerbaycan’ın büyük sanayi kuruluşlarının malzemelerini taşıyoruz. Toplu halde Avrupa’dan aldıkları fabrikanın Azerbaycan’a taşımasını gerçekleştirdik. Yakın zamanda ise Azerbaycan’a yeni yapılan beş yıldızlı otel zincirlerinin taşımalarını yaptık. Kısa bir süre önce başbakanımızın da katıldığı Bakü’deki Ekonomik İşbirliği Toplantısı’nın yapıldığı bina olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin bütün taşıma ve lojistik işlerini gerçekleştirdik. Gurur verici bir projeydi. Dünyaca ünlü mimar tarafından yapıldı. Bu binanın Türkiye, Avrupa, Uzakdoğu ve ABD’den gelen malzemelerin hepsini biz taşıdık. Azerbaycan’da yapılan büyük projelerde aranan ilk firmalardan biriyiz. Gıda ihracatında her ay Türkiye’den Azerbaycan’a yaklaşık olarak yıllık ortalama 500 araçlık bir sevkiyatımız olur” ifadesini kullandı.

 

“Çevre dostu araç ve yakıt kullanıyoruz”

Proje taşımacılığında ciddi bir birikime sahip olduklarının altını çizen Derviş Kurtulan, kendilerine ait 110 aracın olduğunu, bunun yanı sıra 40-50 tane de sözleşmeli araçla çalıştıklarını aktardı. Kurtulan, “Bu araçlarla işimizin ancak yüzde 20’sini yapıyoruz. Yüzde 80’nini ise bizimle anlaşması olan firmalarla gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Azeri plakalı araçlarımız da var. Azerbaycan’dan Rusya ve diğer Türk cumhuriyetlerine taşımalar yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

2011 yılında 11 bin araç kullandıklarını vurgulayan Kurtulan, yıllık 1 milyon tona yakın taşıma yaptıklarının altını çizdi. Araçlarının hepsinin 2011-2012 model olduğuna işaret eden Kurtulan, araçlarında uydu takip sistemi olduğunu dile getirdi. Kurtulan, “Araçlarımızın hepsi çevreci ve son model araçlar. En önem verdiğimiz konulardan bir tanesi çevre kirliliği. İmkanlarımız dahilinde çevreye minimum zarar vermeyi hedefliyoruz. O nedenle rekabet imkanlarını da ikinci plana atarak çevreye zarar vermeyen yakıtlar kullanıyoruz. Kullandığımız yakıtlar hep standart yakıtlar. Çevreye zarar veren hiçbir yakıt kullanmıyoruz. Bizim için bu çok önemli. Sürücülerin nereden yakıt alacağı kendi insiyatifinde değil. Bizim belirlediğimiz istasyonlardan alıyorlar. Biz de en seçkin firmaları buluyoruz” şeklinde konuştu.

İkra Lojistik’in sektörde sayılı firmalar arasında yer aldığını savunan Derviş Kurtulan, ağırlıklı olarak Avrupa ve Asya’ya taşımacılık yaptıklarını, Türkiye’de İstanbul ve Hopa’da şubelerinin olduğunu ifade etti. Kurtulan, ayrıca Almanya, İngiltere, Gürcistan, Azerbaycan ve Irak’ta da şubelerinin olduğu bilgisini verdi. Doğu Akdeniz’in lojistik sektörü açısından ikinci sırada yer alan bir bölge olduğunun altını çizen Kurtulan, “Irak’ın can damarı olan bir bölgedeyiz. Irak’ta yaşanan olaylar bölgeyi çok kötü etkiledi. Ama Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden taşınması gündemde. Bu gelişme Yumurtalık’ı yeni bir petrol terminali ve lojistik üssü haline getirecek. Limanların özelleşmesi de sektöre olumlu yansıdı. Hizmete ciddi oranda kalite geldi” görüşünü aktardı.

Sektörde yaşanan sıkıntılara da değinen Kurtulan, girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle diğer ülkelerle rekabet etmekte zorlandıklarını anlattı. Kurtulan ayrıca sektörde denetlemelerin artması gerektiğini de sözlerine ekledi.

(kobiden)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat