e
Banner


Bosch ticari araçlara ekonomik tüketim getiriyor

Bosch, “Parallel full-hybrid” teknolojisini binek otomobillerin ardından şimdi de ticari araçlar için kullanacak.





bosch_ticari_araclar.jpg

Otomotiv teknolojileri alanında dünyanın önde gelen tedarikçilerinden Bosch, “Parallel full-hybrid” teknolojisinin binek otomobillerde başarıyla kullanılmasının ardından, şimdi de ticari araçlar için hibrid teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Çok duraklı teslimatlarda yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu sağlaması beklenen yeni teknolojinin, karbon emisyonlarını da aynı oranda düşürmesi bekleniyor.

“Parallel full hybrid” teknolojisinin binek otomobillerde başarılı bir şekilde kullanılmaya başlamasının ardından Bosch, şimdi de ticari araçlar için çevre dostu ve düşük maliyetli hibrid teknolojisi üzerinde yoğunlaştı. Şirketin bu konudaki uzmanlığını, ağırlığı yaklaşık 40 ton olan uzun yol kamyonlarıyla orta ve ağır sevkiyat kamyonlara yönelik parça ve ve sistemlere aktarmak üzere çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Hibrid teknolojisi, araçların tamamen elektrikli olarak sürülebilmesi anlamına geliyor ve bu teknoloji, sessiz bir sürüşün yanı sıra motora yüksek başlama torku kazandırıyor. Elektrikli sürüşün faydaları, en yaygın şekilde bu kategorideki araçlarda hissediliyor. Uzun yolda yüzde 6’ya varan yakıt tasarrufu, çok duraklı teslimatlarda yüzde 20’ye kadar çıkabiliyor ve CO2 emisyonları da aynı oranda düşürülüyor.

 

“Parallel full-hybrid” Teknolojisi nedir?

Bosch mühendislerinin şu anda üzerine yoğunlaştığı “Parallel full-hybrid” teknolojisinde motor, aktarma organlarındaki debriyaj ile şanzıman arasına yerleştiriliyor, böylece alandan tasarruf sağlanıyor. Araç, uzun mesafelerde kullanıldığında, yokuş aşağı sürüldüğünde veya frenleme yapıldığında elektrik enerjisi geri kazanılabiliyor ve geçici olarak yüksek voltajlı bir aküde depolanabiliyor. Aynı durum, teslimatlarda yapılan sık duruş ve kalkışlar için de geçerli bulunuyor. Kamyon yokuş yukarı sürüldüğünde veya çalıştırıldığında, bu enerji bir elektrik motorunu çalıştırıyor. 120 kilovata kadar enerji sağlayarak, içten yanmalı motoru destekliyor. Bu da motorun enerji ihtiyacını ve böylelikle yakıt tüketimini azaltıyor. Elektrik motoru, aküden aldığı doğru akımı üç fazlı alternatif akıma çeviren ve istenen torku ve motor hızını ayarlayan bir invertör tarafından kontrol ediliyor.

 

Tüm ticari araç segmentleri için modüler konsept

Sistemin modüler tasarımlı olması; sistem bileşenlerinin geniş bir pazarın ihtiyaçlarını karşılayabileceği, uzun yol yapan veya çok duraklı teslimat gerçekleştiren orta ve ağır ticari araç segmentine ve otobüslere uyarlanabileceği anlamını taşıyor. Daha fazla yakıt tasarrufu potansiyeline imkân tanıyan start-stop işlevi, özellikle şehir içi dağıtım yapan araçlara entegre edilebiliyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat