e
Banner


3. havalimanı Terkos’un yanına yapılacak

İstanbul’a yapılacak olan 3. havalimanının yeri resmileşti

 




istanbul_haritasi.jpg

İstanbul’a yapılacak olan 3’üncü havalimanının yeri resmileşti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yeni havalimanının Terkos Gölü yakınına yapılacağını açıkladı. İstanbul’a inşa edilecek 3. havalimanının denize yakın olacağını vurgulayan Topbaş, bu sayede uçakların daha rahat iniş yapacağını belirtti. Topbaş, yeni havalimanına metro sisteminin de götürüleceğini açıkladı. Kağıthane Belediyesi’nde düzenlediği basın toplantısında İstanbul’da yapılması planlanan üçüncü havaalanıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Topbaş “Sayın Başbakan’ımızın talimatıyla kuzeyde, gelecekte yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 5 pist veya 6 pist gerekirse geliştirebilme imkanı olan, ilk etapta 100 milyon yolcu taşıyacak havaalanının startı veriliyor. Zannediyorum bu yıl içerisinde ihalesi de yapılabilir” dedi. 1970’li yılların başında Atatürk Havalimanı yapılırken, kendisinin de hocası olan Hayati Tabanlıoğlu’nun ‘yılda 3 milyon yolcu kapasiteli’ diye bahsettiğini anımsatan Topbaş “İstanbul’un nüfusu 2.5 milyonun altındaydı. Biz de hocamıza (bu kadar büyük bir havaalanı nasıl düşündünüz) demiştik. Ama bugün 34 milyon yolcuyu taşıyor ve yetmiyor” diye konuştu.

 

En büyük havaalanını yapıyoruz

Topbaş, şu andaki Atatürk Havalimanı’nın kapasitesini aştığını belirterek, şunları kaydetti: “Çok zorlanıyor. Hele lodos olduğu zaman. Bekleme süresi artıyor. Oradaki 2.5 pistle tabii ki bu iş zor. İstanbul çok şükür dünyayı karşılayan, ev sahipliği yapan, dünyanın dikkatini çeken ve burada bulunmanın bir ayrıcalık olarak kabul edildiği sürece girdi. Havaalanlarımız yetmeyecek hale geldi. Milletçe bundan gururluyuz. Bu başarıyı birlikte yakaladık. Her alanda dünya ticaretiyle, ilişkileriyle olsun, turizmle olsun İstanbul’un ve Türkiye’nin payı giderek artmakta, bunu hep birlikte görüyoruz.” Topbaş, yeni havalimanının yeri konusundaki bir soruya ise “Yeri kuzeyde Terkos Gölü’ne yakın alanlar içinde düşünülüyor. Haritalara bakılırsa görülen nokta maden ocakları olarak bildiğimiz tamamen bir savaş alanına dönmüş arazi. Tahrip edilmiş, yeşil alan olmayan, geçmişte makilik olarak bildiğimiz oradaki maden ocaklarının krater haline getirdikleri ay yüzeyine benzer bozuk bir alan bahsedilen alan. Orası orman alanı değil. Oradan metro ile kent merkezine eriştirilecek bir çalışma var. Uluslararası ölçekte en büyük bir havaalanını yapmak zorundayız. Daha önce çalışmalarımızda Silivri’yi önermiştik. Ama Silivri’de tarım alanları olduğundan vazgeçtik” şeklinde cevap verdi.

 

3. Köprüde hedef 2015 ya da 2016

3’üncü köprü çalışmalarına yönelik bir soruya da Topbaş “3. köprü, hedef olarak 2015, belki 2016’ya kalır mı bilmiyorum, bir hedefi var. Kuzeye atıldı, mümkün mertebe kuzey olmasının istenmesinin sebebi arazi istimlak bedelleri yüksek çıkmasın, kamu arazilerinden geçsin ve doğayı fazla tahrip etmesin diye” dedi. Topbaş, Taksim Meydanı projesine de değinerek, “Taksim’de bir etaplama yapıldı. Kurul tarafından birinci etap olarak bizim de ihalesini yaptığımız Tarlabaşı Cumhuriyet Caddesi girişi, yani Gezi Parkı’nın ön taraflarındaki noktada çalışmalar artık başladı. Yeraltına alınma çalışması projeleri de devam ediyor. İstanbul’a yakışan ve doğru olan bir meydan istiyoruz” dedi.

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat