e
Banner


Rusya, 'köprü' olmak istiyor

Geride bıraktığımız günler içinde Pasifik kıyıları önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.Rusya'nın uzak doğusunda bulunan Pasifik okyanusu kıyılarında ki kenti Vladivostok adeta Dünya ekonomisine yön verenlerin ilgi odağıydı.

 




apec.jpgAPEC (Asya -Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü) üyesi 21ülkenin üst düzey yöneticileri, ekonomiye yön veren yaklaşık 500 şirketin önde gelenleri Vladivostok'ta bir araya geldiler.

APEC Pasifik okyanusuna kıyısı olan ülkelerin oluşturduğu bir birlik ve buna üye olan ülkeler dünya ekonomisinin yüzde 60'ına yön veriyorlar. Üyeler arasında Çin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri,Kanada ile Rusya gibi güçlü ekonomilere sahip ülkeler olduğu gibi, Şili, Peru,Tayland gibi daha az güçlü ülkeler de yer alıyor. Bu yıl yapılan ve geçtiğimiz günler sona eren APEC toplantısına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin damgasını vurdu.

Putin ülkesinin yani Rusya'nın topraklarının 2/3'sinin Asya'da olmasına karşılık, ticarette Asya'nın payının sadece yüzde 24 ile sınırlı olduğunu, bunu artırmak için her türlü önlemi almaya hazır olduklarını belirtti.

Putin Rusya'nın coğrafi konumu nedeniyle Atlantik-Pasifik arasında rahatlıkla köprü görevi yapabileceğini de APEC üyesi ülkeler liderlerine duyurdu.

Rusya bu alanda adımlar olarak Asya bölgesinde daha çok sayıda serbest bölge açmak, bankacılık ve yatırım kolaylıklarını sağlamak, ayrıca rublenin bölgesel döviz özelliği kazanması için de gayretlerini sürdürecek. Rusya, son APEC toplantısında himayeciliği de eleştirerek, ekonomide devlet müdahalelerinin azaltılmasından yana tavır koydu.

Bütün bunların yanında 2020 yılında tahıl üretimini yılda 125 milyon tona çıkartmayı düşünen Rusya, bu üretimin yaklaşık 40 milyon tonunu da ihraç ederek Dünya gıda piyasalarında önemli bir rol üstlenmeye hazırlanıyor.

APEC Vladivostok buluşmasında öne çıkan değerlendirmelerden biri de bölgede ki enerji güvenliği. Bunun da anahtarı hemen hemen Rusya'nın elinde.Rusya bu konuda da Pasifikteki 'SU KOMŞUSU' ülkelere garanti veriyor. APEC'te dile getirilen önemli noktalardan biri de gelecek 20 yıl içinde Dünya ekonomik ilişkilerinde beklenen değişim ve gelişimler. Uzmanlara göre bu değişimler kimi ülkelerde bir hayli zorlu ve acı vererek oluşacak... APEC Vladivostok buluşmasının sonuçları bunlar...




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat