e
Banner


CEVA 2012’de Ortadoğu ve Orta Asya’ya odaklanacak

Dünyanın dördüncü büyük kontrat lojistiği firması olan CEVA Lojistik, Türkiye’deki büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. 2012’de de pazardaki lider ve öncü konumlarını yatırımlarla güçlendirerek sürdürdüklerini belirten CEVA Lojistik Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Aslan Uzun, önümüzdeki süreçte uluslararası alanda hava ve deniz taşımacılığına yoğunlaşırken, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri için ise yeni hatlar açmaya devam edeceklerini söylüyor

 




ceva_lojistik.jpgABD merkezli CEVA Lojistik, bugün 170 ülkede, 1200’den fazla ofisi, 10 milyon metrekareye ulaşan depolama alanı ve 49 bin çalışanı ile hizmet veriyor. Türkiye’ye 2007 yılında güçlü bir satın almayla giriş yapan şirket, pazarda her yıl ortalama %40 büyüme hızıyla göz dolduruyor. 2012 yılını büyüyen iş hacmine paralel olarak yatırım yılı ilan eden CEVA Lojistik, devreye aldığı yeni yatırımlar ve hatlarla pazardaki liderliğini daha da pekiştirmeyi hedefliyor.

Global kimliğiyle Asya’dan Avrupa’ya Uzakdoğu’dan Afrika’ya kadar güçlü bir taşımacılık ağına sahip olan CEVA Lojistik, Amerika pazarında ise müşterilerine yerli olmanın avantajını sunuyor. 

ABD pazarının uluslararası taşımacılık alanında kendileri için çok önemli bir market olduğunu belirten CEVA Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Aslan Uzun, şirketin ABD menşeili olmasının da bunda pozitif etki yarattığını söylüyor. ABD içerisinde çok geniş bir network ağıyla müşterilerine hizmet verebildiklerinin altını çizen Uzun, “Gerek ABD içi yaygın taşıma ağı, gerek depolama kapasitesi, gerekse de hem hava hem de denizyoluyla uluslararası kapıdan kapıya taşımalara cevap verebilecek. Servis yapısıyla ABD pazarının lojistik anlamda önemli oyuncularından birisiyiz. CEVA Türkiye olarak baktığımızda ABD pazarı toplam iş hacmimiz içerisinde ciddi bir pay alıyor. Özellikle Aerospace olarak adlandırabileceğimiz uçak motoru ve aksam tartışmalarında Türkiye-ABD arasındaki toplam trafik içerisinde hakkı sayılır bir yere sahibiz. Hizmet verdiğimiz sektörlere bağlı olarak bu bölgeye yönelik ağırlıklı olarak hava taşımacılığı yapmaktayız” diyor.

Uçtan uca lojistik çözümler sunuyor

Türkiye lojistik sektöründe ulaştığınız konum, hizmet yelpazeniz ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz? Ağırlıklı olarak hangi sektörlere ne tür özel çözümler sunuyorsunuz?

TNT Lojistik olarak 2000 yılında hizmet vermeye başlayan firmamız, 2006’nın sonbaharında Apollo Management L.P.’nin iştirakleri tarafından satın alındı. Bu satın alma ile markamız Aralık 2006’dan itibaren CEVA Logistics olarak yeniden konumlandırıldı ve 2007 yılında Türkiye’deki faaliyetlerimizi CEVA Lojistik Ltd. Şti. adı altında sürdürmeye başladık. 2007 yılında, yıllık büyüme hedefini 6 ayda gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attık. Türkiye’de elde ettiğimiz bu büyük başarı doğrultusunda, Yunanistan ve Bulgaristan bölgelerinin sorumluluğu da bize verildi.

2008 yılında Varan Kargo’yu satın alarak kurumsal müşterilere verdiğimiz lojistik ve depolama hizmetini, uluslararası standartlarla kargo müşterilerine de vermeye başladık.

Türkiye’deki operasyonumuzu, ülkemiz şartlarına, müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarına en uygun olacak şekilde yönetiyoruz. Müşterilerimiz için en uygun çözümleri üretebilme yetimiz, bizi en lokal uluslararası şirket yapıyor. Türkiye’deki gücümüzü bu anlayıştan alıyoruz. CEVA olarak global alanda, otomotivden lastik sanayine, elektronikten petrokimyaya, endüstriyel mamullerden hızlı tüketim ürünlerine kadar farklı pazar ve sektörlere uçtan uca lojistik çözümler sunuyoruz. CEVA Türkiye olarak ise ağırlıklı olarak otomotiv-lastik, madeni yağ, teknoloji ve dayanıklı tüketim, sağlık, endüstri, spor aletleri, oyuncağında içinde bulunduğu Hızlı Tüketim Malları (FMCG) sektörüne hizmet veriyoruz. Türkiye’de uluslararası taşımacılıktan antrepoya, inbound operasyonlarından, ev teslimatına çok ve dedike kullanıcılı depolamadan hafif üretime kadar birçok alanda faaliyet gösteriyoruz.

2007 yılından beri her yıl ortalama %40 büyüyen CEVA Lojistik açısından 2012 yılının ilk yarısı nasıl geçti? Yılsonuna yönelik hedeflerinizi paylaşır mısınız?

2012 yılının ilk yarısı iyi geçti ancak daha sonra durulma başladı. İş hacmimiz şimdilik istediğimiz seviyede olmasa da bu yılda pazardaki lider ve söz sahibi konumuzu yatırımlarla güçlendirerek sürdüreceğiz. Hedefimiz, bundan sonra da her yıl -20 arasında organik bir büyüme hedefliyoruz. Bu yılın Mart ayında Türkiye’nin ilk ve tek Kontrol Merkezi’ni İstanbul’da, Nisan ayında ise 10 bin metrekarelik Transfer Merkezi’ni Gebze’de hizmete açtık. Son olarak ise Mayıs ayında Adana’da açtığımız 9 bin metrekarelik soğuk lojistik deposu ile yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Adana ve Gebze’deki depo yatırımlarını yanında bu yılın Eylül ayında Türkiye’nin en büyük lojistik deposunu yine Gebze’de açmayı planlıyoruz. 60 bin metrekarelik ve 1.5 milyon Euro’luk bu yatırımın dışında Hadımköy’de 30 bin metrekarelik yeni bir depo yatırımını da bu yılsonuna kadar faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.

Ortadoğu ve Orta Asya’daki yeni hatlarla büyüyecek

Lojistik hizmetlerindeki konumunu her geçen gün güçlendiren CEVA Lojistik’in yoğunlaştığı ve yoğunlaşacağı pazar ve sektörlerden söz eder misiniz? Bu anlamda hedefleriniz neler?

Önümüzdeki süreçte soğuk zincir, internet, tekstil ve ilaç sektörlerine ağırlık vereceğiz. Soğuk zincir lojistiğine giriş yaptık ve şuanda 300 soğuk zincir aracıyla bu sektöre hizmet veriyoruz. İnternet alanında ise Markafoni’ye hizmet veriyoruz, fakat bu iş alanında büyük gelişme olacak. Ayrıca uluslararası nakliyede büyütmeye çalıştığımız hava kargo ve demiryolu taşımaları bulunuyor.

Türkiye’nin lokasyon olarak merkezde yer alması nedeniyle transit ticarette büyük avantajını görmekteyiz. Bu anlamda Amerika-Ortadoğu, Uzakdoğu-Afrika ve Avrupa-Türki Cumhuriyetler yoğunlaştığımız lokasyonlar arasında yer alıyor.

2012’de de pazardaki lider ve söz sahibi konumuzu yatırımlarla güçlendirerek sürdüreceğiz. Her yıl 50-75 bin metrekare depo yatırımını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu yıl 50 bin metrekarelik yeni bir depo yatırımımız daha olacak. Buna paralel olarak ‘Bilgi Teknolojileri’ ve ‘İnsan Kaynakları’ alanlarında da yatırımlar gerçekleştireceğiz. Ayrıca stratejik olarak da bu plan döneminde uluslararası alanda hava ve deniz taşımacılığına yoğunlaşacağız. Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri için yeni hatlar açmaya devam edeceğiz. 

ABD’nin ‘ketçap kraliçesi’ CEVA’ya emanet

CEVA Lojistik, dünyanın en büyük ketçap üreticilerinden olan ve ABD’nin “Ketçap Kraliçesi” olarak bilinen Heinz Company ile deniz taşımacılığı alanında 5 yıllık anlaşma imzaladı. Heinz, CEVA ile gerçekleştirdiği ve ilk etapta yıllık 60 bin TEU hacminde başlayacak olan bu stratejik ortaklık ile deniz taşımacılığında karşılaştığı zorlukları kayda değer miktarda azaltmayı ve maliyetlerini düşürülmeyi hedefliyor. CEVA dünyada deniz taşımacılığında, Kuzey Amerika’dan Asya Pasifik ülkelerine, Avrupa'dan Güney Amerika ve Afrika'ya kadar 200'ü aşkın limanda hizmet veriyor ve bu stratejik ortaklık ile deniz taşımacılığındaki güçlü büyümesiyle en önemli şirket stratejilerinden birini gerçekleştirmiş oluyor.

 

 

 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat