
Türkiye’nin önemli bir lojistik üstünlüğe sahip olduğunun altını çizen ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, “Lojistik altyapının sektörümüzün üretimini ve ihracatını destekleyecek, hedeflerine cevap vermeye devam edecek şekilde gelişimini sürdürmesi gerekiyor. Yeni yatırımları da destekleyecek şekilde adımlar atılmalı” diyor.

Arkas Line, Hapag-Lloyd ile slot anlaşması yaparak Kuzey Avrupa’dan Batı Afrika’ya yapılan servislerde birlikte yer almaya başladı.

2015’te Türkiye’nin en büyük ve ilk transit konteyner limanı olan 2,5 milyon TEU kapasiteli Asyaport’un faaliyete geçtiğini, Türk bayraklı gemileri MED Tekirdağ ile hizmet vermeye başladıklarını, 3 yeni şube yatırımı yaptıklarını belirten Medlog Lojistik Genel Müdürü İsmail Görgün, “2016’da da yeni pazar arayışımız, gidilmeyen limanlara uğrak açma ve konteyner taşıma hedeflerimiz devam edecek” dedi.

Uzman Sena Özbay Doğu / Tuz Gölü Su ve Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi / Aksaray Üniversitesi

İstifleme ve depolama ekipmanları konusunda Avrupa’nın lider şirketlerinden Jungheinrich, Türkiye pazarındaki konumunu güçlendiriyor. 2015’te tanıttıkları sıfır ekipman kalitesinde ikinci el ürünlerin pazarda büyük ilgi gördüğünü belirten Jungheinrich Türkiye Pazarlama Sorumlusu Alev Bülbül Zorlu, bu yıl ise hidrostatik tahrikli dizel ve LPG’li forkliftlerin lansmanını gerçekleştireceklerini açıkladı.
Tırsan’ın Almanya’nın Goch şehrindeki üretim tesisi, Kreis Kleve Bölgesi Valisi Wolfang Spreen öncülüğündeki bir heyet tarafından ziyaret edildi, olası işbirlikleri değerlendirildi.

OMSAN Lojistik, Gebze – Çayırova’da 10 Bin m²’lik yeni depolama alanını müşterilerinin hizmetine sundu.

2002 yılından beri Tırsan bünyesinde faaliyet gösteren Alman treyler üreticisi Kässbohrer, ürettiği inşaat, enerji, sanayi ve proje taşımacılığına yönelik low-bed semi-treylerler ile sektörel ihtiyaçlara ve müşterilerine çözüm ortağı olmaya devam ediyor.