Banner


Sarp Intermodal salgında iş hacmini ikiye katladı
Pandemi sürecinde ihracatçılar uluslararası karayolu taşımalarında yaşanan zorlukları aşmak için intermodal taşımacılığa yöneldi. Bu dönemde iş hacmi ve yeni müşteri oranında 2 kat artış yakaladıklarını belirten Sarp Intermodal Genel Müdürü Şenol Taş, intermodal taşımacılığın, Türkiye’de son 5 yıldaki büyümesini önümüzdeki 1 yılda yakalayabileceğinin altını çizdi.




SarpKorona virüs sürecinde uluslararası karayolu taşımalarındaki yavaşlama, ihracatçıların mevcut iş yapış şekillerini yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Karayolu taşımacılığının hız avantajının azalması sebebiyle farklı taşıma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı intermodal sistemi, daha fazla tercih edilmeye başlandı. Türkiye’nin intermodal odaklı taşımacılık şirketlerinden Sarp Intermodal’in Genel Müdürü Şenol Taş, pandemi süreci ve sonrasında insan üzerine kurulu sistemlerin ve sürücü odaklı taşımalardaki yavaşlamanın kaçınılmaz olduğunu söyledi. 
 
TEMASI EN AZA İNDİRİYORUZ
 
Taş, özellikle sürücülerin sağlık kontrolleri, dezenfekte işlemleri gibi prosedürlerin kara yolu taşımalarındaki transit süreleri uzattığını vurgulayarak, “Bizim avantajımız Ro-Ro ve demir yolu çıkışlarıyla Avrupa’ya ulaşmak. Sonrasında ilgili ülkelerde bulunan özmal araçlarımız ve iş ortaklarımız ile son noktaya teslimat yapabiliyor olmamız” dedi. Bu sayede belirlenen transit süreler içerisinde teslimat yapabildiklerini anlatan Taş, “İnsan faktörünü, teması en aza indirerek olası sağlık ve operasyon sorunlarını da aşmış oluyoruz” bilgisini paylaştı.
 
YÜKÜN VARIŞ SÜRECİ BİLİNİYOR 
 
Teslimat sürelerine bakılacak olursa, Türkiye’den çıkan bir yükün Almanya’ya teslim edilmesinin 7 ila 9 gün arasında gerçekleştiğini ifade eden Taş, “İntermodal kullanan müşterilerimiz genellikle varacağı günü çok net bir şekilde biliyor. Şu anda Türkiye’den karayolu ile taşınan yüklerin sadece sınırdan geçmesi 4 günü bulabiliyor” dedi. 
 
SABİT FİYAT AVANTAJI 
 
Ayrıca bu dönemde karayolu navlunlarında da ciddi artış yaşandığını vurgulayan Taş, şunları aktardı: “İntermodal taşımalarda karayoluna oranla navlun fiyatlarımız -20 daha uygun. Bununla birlikte özellikle yılın büyük bölümünde çok küçük değişiklikler haricinde, sabit fiyatlar sunabiliyoruz. Bu da ihracatçı ve ithalatçının ne ile karşılaşacağını önceden bilmesine, ona göre plan yapmasını sağlıyor.”
 
SarpLİKİT, ASKILI VE PAKETLİ ÜRÜNLER İÇİN UYGUN EKİPMAN
 
Taş, bu süreçte farklı tipteki yükler için de uygun ekipman altyapısının önemine dikkati çekti. Likit, askılı ve paketli ürünleri aynı sistem üzerinden hedefe ulaştırabildiklerini dile getiren Taş, “Taşımalarımızı yükün cinsine göre 30’luk ve 45’lik konteynerler, Swap-Body, tenteli dorse ya da Isotank ile yapıyoruz. Sahip olduğumuz taşıma ekipmanlarını iki taşıma modelinde de kullanabiliyoruz. Örneğin, Türkiye’den Almanya’ya yapacağımız bir taşıma için yükü Ro-Ro ile önce İtalya’nın Trieste limanına, sonra demir yolu entegrasyonu ile Almanya’nın Münih şehrine ulaştırabiliyoruz. Ya da aynı yükü Halkalı demiryolu çıkışı ile Münih’e ulaştırabiliyoruz. Son noktaya ulaşırken de ülkede bulunan sürücülerimiz ve araçlarımızla karayolunu kullanıyoruz. Bu süreçlerde yüklerin taşıma kabı hiç değişmiyor” dedi. Taş, intermodal taşımacılığın minimum temas, minimum karbon salınımıyla oldukça çevreci bir seçenek olduğunu ifade etti.
 
BİR YILDA 5 YILLIK BÜYÜME YAKALAYABİLİR
 
Türkiye’de intermodal taşımacılık kullanımının her geçen yıl arttığını kaydeden Sarp Intermodal Genel Müdürü Şenol Taş, “İçinde bulunduğumuz süreçle Türkiye’de intermodalin, son 5 yıldaki büyümesine önümüzdeki 1 yılda ulaşacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde de bulundu. 
 
HER YIL ÇİFT HANELERLE BÜYÜYOR 
 
Sarp Intermodal olarak her yıl %20-30 oranında büyüme yakaladıklarının bilgisini veren Taş, şunları aktardı: “Bu büyüme yeni müşterilerin katılmasının dışında, tüm operasyonlarını intermodal taşımalar ile gerçekleştirmek isteyen müşterilerimizden kaynaklı oluyordu. Korona virüs pandemisiyle birlikte iş hacmimiz ve yeni müşterilerimizin artışı normale göre 2 kat daha fazla oldu. Ülkelerin pandemi kısıtlamaları nedeniyle koydukları karantina kontrolleri gibi uygulamalar karayolu taşımacılığında büyük bir yavaşlamaya hatta servis kesintilerine sebep oldu. Bu da insan faktörüne en az bağımlı olan intermodal taşımalara olan ilgiyi ve yönelimi artırdı.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat