e
Banner


Araç lojistikçileri üç alanda çözüm bekliyor
Araç lojistiği sektörünün otomotiv endüstrisiyle kol kola büyüdüğünü belirten ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, her iki sektörün de gelişimi açısından lojistik öncelikleri, lojistik ve transfer merkezlerinin kurulması, gabari sorununun ortadan kaldırılması ve otomotiv ihtisas limanlarının kurulması olarak sıraladı.  




arlod_otomotivAraç lojistiğindeki büyümenin göstergesinin otomotiv sektörü olduğunu belirten Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, “Çünkü ülkemizde dış ticarette ağırlıklı olarak denizyolu, ulusal taşımalarda ise getireceği optimal fayda göz önüne alınarak karayolu tercih edilmektedir. Bu anlamda 2015’te iç pazardaki otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları %26 büyüyerek 968 bin adede ulaştı. Bu da bizim sektörümüze pozitif yansıdı. Araç lojistiği sektörü olarak tedarik, üretim, nihai müşteri teslimlerine kadar tüm süreçlerde yer alarak otomotiv sektörüne katkı sunmaktayız” dedi. 
 
TRANSFER MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI 
Hem otomotiv hem de araç lojistiği sektöründe yaşanan büyümeye karşın lojistik süreçlerde çözüm bekleyen önemli sorunlar olduğunu vurgulayan Ağaçlı, bunları şöyle sıraladı: “Öncelikle araç lojistiğine yönelik, lojistik ve transfer merkezlerin kurulması, rekabetin hızla arttığı günümüzde taşımacılık hatlarında ve dağıtım merkezlerinde oluşan yoğunluğu azaltması için önemli adımlardan biri olacaktır. Gabari sorununu ortadan kaldıracak şekilde, karayolları alt ve üstyapılarının araç lojistiğine uygun hale getirilmesi, anayol ağı üzerinde bulunan mevcut köprü, yaya üst geçidi, DDY üst geçit köprüleri, köprülü kavşaklar, tüneller, enerji hatları, trafik işaret ve levhalarının yoldan yüksekliği, sektörümüzün talebini karşılayacak ölçülere getirilmelidir. Ayrıca otomotiv ihtisas limanı kurulmalı ve mevcut limanlarımızın koşulları ve ardiye ücretleri iyileştirilmelidir. Çünkü Türkiye’deki liman ücretleri, Avrupa limanlarıyla karşılaştırıldığında aynı hizmetler için daha fazla maliyete yol açmaktadır.” 
 
PAZARDA DARALMA YAŞANABİLİR 
Otomotiv sanayinin son 5 yılda yeni yatırımlarla üretim kapasitesini 1.5 milyon adetten 1.7 milyon adede yükselttiğini, devam eden yatırımlarla bu oranın 2016’da 1.9 milyon adede yükseleceğini belirten Ağaçlı, bunun hem lojistik hem de Türkiye için mutluluk verici bir gelişme olduğunu söyledi. Ağaçlı otomotiv sektörü için 2016 yılı öngörülerini ise şöyle açıkladı: “Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2016 yılı ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,90 oranında küçülerek 85.538 adede geriledi. Ocak ve Şubat ayı rakamları negatif gelse de, sektörün 2015’teki performansı sayesinde 2016 yılı için beklenti hayli yüksek. Söz konusu beklentilere temel teşkil eden kalemlere bakacak olursak; Dünya Bankası’nın 2016 yılı için ham petrol fiyatı tahminini 37 dolar olarak revize etmesi, Fed’in faiz artışına karşın alçalıp-yükselen döviz kurları ve faizlerdeki stabil durumu, cari açığın azalması, TCMB’nin 2016 yılı için enflasyon tahmininin %6,5 civarında gerçekleşeceği düşüncesi ve Hazine Müsteşarlığı’nın %4,5 civarında ekonomik büyüme beklentisi ve benzeri temel ekonomik verilerden kaynaklanan nispeten pozitif sinyallerin, tüketici nezdinde talep artışına neden olacağı, bunun da üretim ve satışları artırması beklentisidir. Otomotiv sektöründe, 2016 yılı pazar satış adedinin 900 bin ile 950 bin aralığında olacağı beklentisi hakim. Bizler de bu rakamsal öngörülere katılıyoruz. 2016 yılı yeni model lansmanlarıyla otomotiv sektörü için hareketli bir yıl olacaktır. Yeni model ve kapasite artışı yatırımlarıyla ülkemizin, hafif ticari araç üretiminde olduğu gibi, otomobil üretiminde de Avrupa’da önemli merkezlerden birisi olmasını temenni ediyoruz. Ancak, 2016’nın dünyadaki ve Türkiye'deki sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmelerin otomotiv pazarını etki altına alabilecek bir yıl olma ihtimali de var. Uluslararası piyasalardaki gelişmeler, yurtdışı ve yurtiçindeki yoğun gündem ve terör olayları, bunların talep tarafında yaratabileceği olası etkiler, hiç arzu etmesek de pazarda daralmalara yol açabilir.” 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat