e
Banner


TANAP ve doğalgaz depolamaya 1 milyar Avro
Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Ballekom, "Şu an gündemimizde TANAP var, bu stratejik proje için 1 milyar avroluk finansman desteği istendi. Bu finansmanı tek seferde değil ama aşama aşama sağlayacağız" dedi.




pim_van_ballekomAvrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkan Yardımcısı Pim Van Ballekom, bu yıl Türkiye'nin talebi üzerine enerji finansmanın öncelikleri olacağını belirterek, "Şu an gündemimizde Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) var. Maliyeti 8 milyar doları aşacak bu çok büyük ve stratejik proje için 1 milyar avroluk finansman desteği istendi. Bu finansmanı tek seferde değil ama aşama aşama sağlayacağız" dedi.
Ballekom, geçen yıl Türkiye'ye sağladıkları finansmanın enerji, KOBİ finansmanı, ulaşım gibi farklı alanlarda 2,3 milyar avroya ulaştığını hatırlattı. Bu rakamın her yıl 2-2,5 milyar avro arasında değiştiğini dile getiren Ballekom, geçen yılki portföyünün büyük bir kısmını KOBİ'lerin oluşturduğunu söyledi.
Ballekom, bu yıl ise Türkiye'de enerji sektörüne sağlayacakları kredi desteğinin her zamankinden biraz daha fazla olacağına işaret ederek, "Planlarımızı Türk yetkililerle görüşüp öyle yapıyoruz. Bu yılki desteğin enerjiye daha fazla olması Türk yetkililerinin isteği üzerine gerçekleşti. O yüzden 2016'da normalden daha fazla enerji finansmanı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
Türkiye için enerji kaynaklarının çeşitliliğinin ve arz güvenliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Ballekom, şöyle devam etti: "Şu an gündemimizde Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) var. Maliyeti 8 milyar doları aşacak bu çok büyük ve stratejik proje için 1 milyar avroluk finansman desteği istendi. Bu finansmanı tek seferde değil, ama aşama aşama sağlayacağız. Bu yüzden de önümüzdeki yıllardaki enerji sektörünün portföyümüzdeki payı artacak."
 
Silivri'ye de kredi desteği var
Ballekom ayrıca, Türkiye'de gaz depolama kapasitesinin artırılması için de çalışmalar yürüttüğünü belirterek, şunları söyledi: "Bankamız için enerji sektöründeki bir diğer önceliğimiz de gaz depolama tesisleri. Türkiye Petrollerinin Silivri'de maliyeti toplamda 500 milyon avroyu bulacak gaz depolama tesisine de finansman sağlayacağız. Bu projeye ayıracağımız kredi henüz netleşmedi, ancak bu yıl enerji sektöründe desteklediğimiz ikinci büyük proje olmasını öngörüyoruz." Türkiye'de talep olduğu takdirde yenilenebilir enerji projelerini de portföyleri içine katmak istediklerini dile getiren Ballekom, güneş ve rüzgar enerjisi projelerini küçük çaplı olsalar da destekleyeceklerini kaydetti.
 
"Reformlar yabancı sermaye girişini sağlayacak"
Ballekom, aynı zamanda düşen petrol fiyatlarına da değinerek, bu sürecin yenilenebilir enerji yatırımlarını durdurmaması gerektiğini fakat bazı ülkelerde bu yönde eğilimler olduğunu anlattı. "Umarım Türkiye'de bu tür bir süreç yaşanmaz" diyen Ballekom, sözlerini şöyle tamamladı: "Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e de yaptığımız toplantıda söylediğim gibi Türkiye, Çin ve AB'deki ekonomik durgunluklara, bölgedeki sorunlara rağmen ekonomik stratejilerini oluşturmada çok iyi bir iş çıkardı. Yabancı yatırımcı çekmek için çok iyi makro-ekonomik stratejilerinizin olması gerekir. Türk ekonomisinin bunu çok iyi yaptığını ve güven aşıladığını düşünüyorum. Yabancı yatırımcı için en büyük garanti istikrarlı ekonomidir ki, bu yüzden de Türkiye'ye yabancı yatırımın akacağını düşünüyorum. Ayrıca, Türk hükümetinin reform paketi de, eğer olması gerektiği gibi uygulanırsa, bu sürece oldukça olumlu katkı sağlayacaktır."



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat