e
Banner


Lojistiğin sorunlarına laboratuvarda çözüm aranacak
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle lojistik laboratuvarı kuruyor. UND binasında konumlandırılacak laboratuvarda Türkiye lojistik sektörünün rekabet gücünün artırılmasına yönelik proje fikirleri geliştirilecek ve araştırma gündemi oluşturacak.  




cetin_nuhoglu_undSabancı Üniversitesi ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) stratejik bir işbirliği ile “Lojistik Laboratuvarı” hayata geçiriliyor. UND binasında konumlandırılacak lojistik laboratuvarının imza töreni, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ve UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun katılımıyla 25 Aralık’ta Minerva Palas’ta gerçekleşti. 
İmza töreninde konuşan Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Ülengin, lojistik laboratuvarının; Türkiye’nin lojistik ve ulaştırma alanındaki taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm ve lojistik rekabet düzeyinin artırılması konularında karşılaşılan sorunlarının ortaya konulmasında, çözüm için gerekli bilgi ve veri entegrasyonunun sağlanmasında, çözüm arayışları sırasında sektördeki firmalar ile temas kurularak yapıcı çözümlerin bulunmasına çalışılmasında son derece etkili bir rol oynayacağını ve önemli araştırma projelerine ön ayak olacağını söyledi.
 
TIR KUYRUKLARININ NEDENİ ARAŞTIRILACAK 
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ise, son yıllarda yapılan tüm araştırmaların, lojistik sektörünün, ekonomilerin rekabetçi gelişimi için stratejik sektörler arasında ilk 5 içinde yer aldığını gösterdiğini belirtti. Türkiye’de lojistik hizmetlerin, 50 milyar dolarlık hizmet ihracatındaki payının 15 milyar dolar olduğunu ve 2023 yılında 60 milyar dolarlık bir döviz geliri vaat ettiğini ifade eden Nuhoğlu, 2023 yılı hedefleri arasında 500 milyar dolarlık bir mal ihracatının gerçekleşmesinin de anahtarı olacağını sözlerine ekledi.10. Yıllık Kalkınma Planı’nda UND’ye de önemli sorumluluklar verildiğini dile getiren Nuhoğlu, Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı’nda yer alan 6 bileşen ve bunlara ait 80 hedef arasında; lojistik sektöründe Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi, sektöre özel Ar-Ge fonlarının oluşturulması, ulusal ulaşım ve lojistik ana planlarının tamamlanması ile ulusal ulaştırma istatistik portali ve veritabanının oluşturması gibi yoğun üniversite-sektör işbirliği gerektiren konuların yer aldığını da vurguladı. Lojistik sektörünün, her alanda makro politikaları ve mekanizmaları tetikleyebilecek güce sahip olduğunun altını çizen Nuhoğlu, sektörün de bilim ve araştırma dünyasından beslenmek zorunda olduğunu ifade etti. 
UND’nin merkez binasında faaliyetine başlayacak lojistik laboratuvarının ilk projesinin “Türkiye ve Komşu Ülkeleri Arasındaki Sınır Kapılarında Süreçlerin Senkronizasyonu ve Etkinleştirilmesi” olacağını söyleyen Nuhoğlu, bu projeyi Türkiye-Bulgaristan arasındaki Kapıkule ve Kapitan Andreevo sınır kapılarında Ocak 2016’da başlatacaklarını belirtti. UND ve Bulgaristan Uluslararası Taşımacılar Birliği’nin (SMP) destek vereceği bu projeye, Türkiye’den Sabancı Üniversitesi, Bulgaristan’dan ise Sofya Teknik Üniversitesi’nin katılacağını belirten Nuhoğlu, “Proje kapsamında sınırın her 2 tarafında uzayan, zaman zaman 10 km’yi aşan tır kuyruklarının gerçek nedenleri araştırılacak ve yetkililere rapor edilecek. Ortaya çıkacak önerilerin, yetkililerce uygulanması halinde ise, Kapıkule’de günde 3000 aracın işlem görmesi, toplam 1 saatte çıkış gibi ihracat hedeflerimiz de gerçekleşmiş olacak” dedi.
 
LOJİSTİK LABORATUVARI HAKKINDA
Stratejik işbirliği kapsamında UND, lojistik laboratuvarında yürütülecek veri analizi çalışmalarına sayısal veri ve dokümantasyon sağlayacak, aynı zamanda Türkiye lojistik sektörünün rekabet gücünün artırılmasına yönelik proje fikirleri geliştirerek araştırma gündemi oluşturacak. Laboratuvarın; Türkiye’nin lojistik ve ulaştırma alanındaki taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm ve lojistik rekabet düzeyinin artırılması konularında karşılaşılan sorunlarının ortaya konulmasında, çözüm için gerekli bilgi ve veri entegrasyonunun sağlanmasında, çözüm arayışları sırasında sektördeki firmalar ile temas kurularak yapıcı çözümlerin bulunmasına çalışılmasında son derece etkili bir rol oynaması ve önemli araştırma projelerine ön ayak olması hedefleniyor.
Laboratuvarın Akademik Başkanı Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Direktörü ve Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü Volkan Özgüz, Sektörel Başkanı ise UND Başkanı Çetin Nuhoğlu olacak. Laboratuvarın direktörlüğünü de Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Ülengin üstlenecek. Laboratuarın eş direktörlüğünü UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, sektör koordinatörlüğünü de UND İcra Kurulu Üyesi Erman Ereke yürütecek. Laboratuvarda Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra, Doğuş Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden de akademisyenler araştırma uzmanı olarak yer alacak. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat