e
Banner


Cenk Group Ilychevsk hattıyla Ukrayna için alternatif yarattı
Ukrayna’da yaşanan kriz nedeniyle Türkiye-Kırım arasındaki ropax hatlarını askıya almak zorunda kaldıklarını belirten Cenk Group Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Attila Yener,“Bu hatta çalışan gemilerimizi Ilychevsk Limanı’nı yönlendirerek müşterimizin mağdur olmalarını önlemiş olduk” dedi.  




cenk_denizcilik1993 yılından beri Karadeniz’de Ro-Ro hatları işleten Cenk Group, zor bölgeler için geliştirdiği yeni çözümlerle puan toplamaya devam ediyor. “2014 bizim için zor bir yıl oldu” diyen Cenk Group Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Attila Yener, Karadeniz hinterlandında hizmet verdikleri bölgelerden olan Romanya ve Ukrayna’da yaşanan soysa-ekonomik gelişmelerin operasyonlarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Ancak bu olumsuz durumu geliştirdikleri çözümlerle bertaraf etmeyi başardıklarını vurgulayan Yener şunları aktardı: “2013 sonlarında Ukrayna’da başlayan ihtilal ve hükümet değişimi sonrasında Kırım ve Ukrayna’nın doğusunda baş gösteren bağımsızlık hareketleri ve sonrasında Rusya’ya ilhaka yönelik hareketlenmeler ve tüm bunların ekonomik sonuçları firmamızı olumsuz etkiledi. Öncelikle Kırım’ın Sivastopol ve Evpatorya limanlarına yönelik ropax hatlarımızı süresiz olarak kapatmak ve bu bölgedeki tüm yatırımlarımızı dondurmak zorunda kaldık. Burada çalışan gemilerimizi batıda bulunan Ilychevsk Limanı’na yönlendirdik. Burada belirtmeliyim ki, grubumuz karşılaştığı tüm olumsuz koşullara rağmen soruna hızlı bir çözüm geliştirerek müşterimize ivedi olarak Ilychevsk Limanı’nı alternatif liman olarak sunmuş ve mağdur olmalarının önüne geçmiştir.” 
Yaşanan krizin ekonomik etkilerinin de olduğunu belirten Yener, “Yıl boyunca Ukrayna’da yaşanan kriz ortamı ve neticesinde devalüe olan Ukrayna Grivna’sı ülkenin alım gücünü, dolayısıyla da bizim hacimlerimizi olumsuz etkiledi. Tabi burada yılın son aylarında düşen enerji fiyatları dolayısıyla, Rusya ve Kazakistan gibi ekonomisi enerji ihracatına dayanan ülkelerin yaşamaya başladığı zorlukları da gözardı etmemek lazım. Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen ropax hattımızda 2014 sonu itibariyle 16 bin tır ve 45 bin paletin üzerinde taşama hacimlerine ulaştık. Otomotiv hattımızda da her ne kadar 2013 seviyelerinin altında kalsak da 30 bin barajının üzerinde araç taşıması gerçekleştirdik” dedi. 
 
KARADENİZ’DE RO-PAK VE RO-RO HİZMETLERİ 
Halihazırda Türkiye, Ukrayna ve Romanya limanları arasında hizmet sunmaya devam ettiklerinin altını çizen Yusuf Attila Yener şunları aktardı: “Bu hatları 2 kategoride inceleyebiliriz. Carcarrier hattımızda Türk sermayesine ait olan ilk ve tek Carcarrier tipi (oto taşıyıcı) gemisi olan Cenk Car ile Derince, Ilychevsk ve Romanya’nın Köstence limanları arasında haftalık seferler düzenliyoruz. Bu hattımızda Türkiye, Ukrayna ve Romanya arasında dış ticareti yapılan otomotiv ürünleri başta olmak üzere, yürüyen araç ve paletli yük taşımacılığı gerçekleştirmekteyiz. Her ne kadar Türkiye’nin ihraç otomotiv ürünleri düşünülerek başlatılmış olsa da Derince otomotiv hattımızda Uzakdoğu’dan gelen yükler için de hizmet sunuyoruz. Derince’yi hub liman olarak kullanarak Uzakdoğu menşei otomotiv ürünlerini taşımaktayız. Japonya, Güney Kore gibi dünyanın en önemli otomotiv üreticisi ülkelerinden okyanus aşırı gemilerle Derince Limanı’na getirilmekte olan ürünleri burada kendi stok sahamıza alıyoruz. Daha sonra Ilychevsk hattında çalıştırmakta olduğumuz Cenk Car gemisi ile Ukrayna’nın Ilychevsk ve Romanya’nın Köstence limanlarına taşıyoruz. Bu şekilde hem Karadeniz hattımıza yük açısından destek vermiş hem de transit yükleri üzerinden geçirerek ülkemize ekonomik bir fayda sağlamış oluyoruz. Ropax hattımızda Zonguldak ile Ukrayna’nın Ilyvhevsk limanları arasında Cenka ve Cenk Y isimli gemilerimizle haftada karşılıklı 4 sefer düzenliyoruz. Bu hattımızda Türkiye ile Ukrayna, Rusya, Doğu Avrupa ve Türki Cumhuriyetler arası dış ticaret ürünleri taşınmakta. Başta tır ve şoförleri olmak üzere, her türlü araç, makine ve paletli yük taşımacılığı gerçekleştirilmektedir.” 
Yusuf Attila Yener, 2015 yılı için ise umutlu konuşuyor. 2015’te yılın ilk diliminde mevcut koşulların devam edeceğini, ama ilerleyen dönemlerde bir şekilde ülkelerin anlaşmasıyla kriz ortamının aşılmasını beklediklerini söyleyen Yener, “2015 yılında Karadeniz hinterlandında istikrarlı bir dış ticaret atmosferinin yeniden oluşmasını bekliyoruz. 2015’i biraz bekle gör ve yatırımlarını ona göre şekillendir dönemi olarak görüyoruz” dedi.  
 
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat