e
Banner


Tekstil, KITA Logistics’in DNA’sında var
KITA Logistics denilince akla özellikle mühendislik seviyesinde ‘proje lojistiği’, son dönemde daha hızlı irtifa kazandığı ‘hava kargo’ taşımaları ve elbette ‘tekstil lojistiği’ geliyor.  KITA Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ataman, tekstil lojistiği için “Adeta şirketimizin DNA’sında var” diye konuşuyor.




ercan_atamanManifaturacı bir dede ve tekstil mühendisi bir babadan sonra ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olan KITA Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ataman, tekstil sektörünün en güçlü markalarına lojistik hizmet vererek DNA’sındaki tekstil kodlarını adeta podyuma taşımış.  Ercan Ataman, “Tekstil lojistiği hizmeti sunmak nefes almak gibi adeta içselleştirdiğimiz bir hizmet alanı, KITA Logistics’in ayrılmaz bir parçası. Sadece 2013 yılında 20 bin TEU’luk tekstil taşıması gerçekleştirdik. Halkalı’daki Tektil İhtisas Antrepomuz bu alana yönelik bir yatırımımızdır” diyor.  
Küresel ısınmanın bir sonucu olarak, mevsimsel değişimlerin hızlı ve belirsiz olduğu günümüzde hazır giyim sektörü de buna ayak uyduracak koleksiyon değişikliklerini vitrine çıkarma telaşına düşüyor. Yalnızca hava kargoda güçlü olan lojistik firmalarının hazır giyim sektörünün bu hızına yetişebileceğine dikkat çeken Ataman şöyle konuşuyor: 
“2012’de IATA’nın Türkiye sıralamasında 34. sırada olan KITA Logistics, 2013’te 15. sıraya sıçrayarak hava kargo alanındaki iddiasını ortaya koymuştur.  Bu sıralamada ilk 10’da global devlerin ağırlığını koruduğunu düşünürsek, yüzde yüz Türk sermayeli olan KITA Logistics’in ‘İlk 10’un kapısına dayanmasının önemi de ülkemiz ve sektörümüz için ayrı bir gurur kaynağıdır. ”
Fast Fashion (Hızlı Moda) kavramının özellikle Avrupalı markaları Çin’de üretimden biraz uzaklaştırdığına ve bunda mevsimsel belirsizliklerin de büyük rol oynadığına dikkat çeken Ataman şunları aktarıyor:
 “Türkiye lokasyonu sayesinde Avrupa tekstil sektörünün ihtiyaçlarına hızlı refleks gösterebiliyor. Avrupalı markalar eskiden Çin’den büyük rakamlarda üretim yaptırabiliyorlardı ama mevsimsel değişimler artık bunu engelliyor. Kışı yaz gibi yaşarken binlerce adetlik siparişlerle kışlık ürün üretmek anlamsız oluyor. Bunun yerine mevsimsel değişimlere uygun koleksiyonları yaratabilmek için Avrupa’ya yakınlığı ile ve tekstil-hazır giyim üretimindeki kalite ve tecrübesiyle Türkiye bir adım öne çıkıyor.”
Türkiye’nin tekstil ihracatının hak ettiği seviyede olmadığına inandıklarını sile getiren Ercan Ataman, KITA Logistics olarak Almanya ve Benelüx başta olmak üzere Avrupa ülkelerine askılı ve kolili tekstil, hazır giyim taşımaları gerçekleştirdiklerini, Avrupa’dan Türkiye’ye de bu kategoride lüks ürün gruplarının lojistiğini gerçekleştirmekte olduklarını söylüyor. Ataman, tekstil lojistiği kapsamında müşterilerine barkodlama , stok kontrolü, Avrupa’da mikro dağıtım dahil talep edilen her tür katma değerli hizmeti sunduklarını aktarıyor. KITA Logistics’in Halkalı’daki Tektil İhtisas Antreposu’nun 12 yıldır tekstil lojistiği alanında güçlü bir hizmet merkezi olduğunu belirten Ataman bu antreponun 15 bin m2 kapalı, 25 bin m2 açık alana sahip olduğunu açıklıyor. 
 
AĞIR YÜKE 5.5 MİLYON EURO YATIRIM 
Tekstilin yanı sıra proje ve ağır yük taşımacılığı KITA Logistics’in markalaştığı başka bir alan. Firma, son dönemde yatırımlarını  depolamanın yanı sıra ağır taşıma ekipmanlarına da yoğunlaştırmış durumda.  KITA Logistics’in ağır taşıma ekipmanlarına son iki yılda yaptığı yatırım 5.5 milyon Euro’ya ulaştı. Ataman,  bu yarımları ,“Hidrolikler, tek parçada 600 ton yükü taşımaya yönelik olan ekipmanlar, rüzgar yatırımlarına yönelik 55 metre açılan uzatmalı treylerler gibi alanlarda yatırım yaptık” diyerek özetliyor.  
 
PİRAMİTİN TEPE NOKTASINDA HİZMETLER
2013’te  KITA Logistics’in hizmet yelpazesinin ne kadar genişlediğini gösteren farklı bir hizmete start vererek Suudi Arabistan’da ‘maden lojistiği’ hizmeti sunmaya başladıklarını dile getiren Ercan Ataman, “Yabancı bir firmadan davet alarak dünyanın en büyük alüminyum şirketlerinden birinin maden ocaklarındaki tüm lojistik döngüde yer alabilmek önemli bir başarıdır” diye konuşuyor. Ortadoğu ve Afrika’da şubeleşerek genişleme konusunda gerekli adımları attıklarını da bildiren Ataman şöyle konuşuyor:
“Suudi Arabistan’da yüzde yüz kendi sermayemizle, KITA Saudi olarak şirket kurma başvurusunda bulunduk. Şirketin yaz mevsimi başında kurulmuş olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan Afrika’da çok büyük bir şirketler grubu için lojistik konsept sunduk, görüşmeler sürüyor. Kabul edildiği zaman bir Türk lojistik firması için belki de ‘ilk’ olacak çok özel bir proje start almış olacak. Türkiye’nin en büyük özel sektör yatırımı olan (3.5 milyar dolar) TÜPRAŞ rafinerisinin büyüme ve yenileme yatırımı çerçevesindeki taşımayı KITA Logistics gerçekleştirdi. Binlerce TIR’ın operasyonda yer almasının haricinde 600ton ve 300 ton gibi büyük ve tek parçaların özel ekipmanlarla taşınmasını gerçekleştirdik. Tüm bu taşımalar firmamızın lojistiği ‘mühendislik’ düzeyinde yaptığının bir kanıtı. Proje lojistiği alanında verdiğimiz tüm bu hizmet örnekleri KITA Logistics’in hizmet kalitesinin ve gücünün piramitin en üst noktasında olduğunu da gözler önüne seriyor.”  
Sektörün sorunu hormonlu büyüme
Açıklamalarında lojistik sektöründeki eğilimlere de değinen Ercan Ataman, 2008’de sert esen ekonomi rüzgarını çok iyi okuyarak gerekli adımları attıklarını ve bunun meyvelerini de son iki yıldır çok iyi şekilde almaya başladıklarını dile getiriyor. Ataman şunları aktarıyor:
“Bu süreçte öncelikle karayolu taşımacılığına yönelik TIR yatırımlarını bıraktık daha yüksek katma değerli alanlara yatırıma yöneldik. 2008 krizine dek firmalar büyüklüklerini sahip oldukları TIR sayısı ile ölçeklendirirken şimdi farklı bir bakış geliştiriyorlar. Atıl kapasiteli TIR’lar, depolar hormonlu büyümeyi gösteriyor ki bu da lojistik sektörünün asıl sorunu. Kıta Logistics yatırımlarını bu noktayı da dikkate alarak gerçekleştiriyor. 12 yıldır hizmette olan Halkalı Tekstil antrepomuzun yanı sıra Kasım 2013’te hizmete giren Ambarlı antrepomuz ise 6500 m2’ye ulaşan kapasitesiyle geniş yelpazede hizmet sunuyor.”
 
ERCAN ATAMAN’ın Açıklamalarından Satır Başları… 
Ortadoğu ve Afrika’da her yıl bir şube açarak KITA Logistics’i bölgenin güçlü oyuncularından biri olarak konumlandıracağız. Suudi Arabistan’da KITA Saudi olarak kuruluş  aşamasından sonra şirketimizin yönünü Dubai ve Katar’a çevireceğiz.
Ambarlı antrepomuzda Nisan 2014 itibariyle +5/-5 derecede soğuk depolama hizmeti de sunmaya başladık. KITA Logistics’in ‘one stop shopping’ hizmet felsefesindeki tek eksik kalan halka olan soğuk depolama da bu yatırımımız sayede tamamlanmış oldu.
Bir lojistik firması olarak çevreye olan borcumuzu araçlarımızın yaptığı her 1.000 km için 1 ağaç dikerek ödüyor ve ormanımızı büyütüyoruz.
Hava kargoda IATA’nın Türkiye sıralamasında 2 yıl içinde 34’ten 15.’liğe yükselmemizde Turkish Cargo’nun rolü çok büyüktür. Dünyada ulaşılmadık lokasyon bırakmayarak, biz lojistikçileri de farklı ülkelere hava kargo hizmeti sunma konusunda cesaretlendiriyorlar. Bu sebeple kendilerine teşekkür ederiz. 
Sadece son iki yılda enerji lojistiği alanında Türkiye ve yurtdışında toplamda 5.000 MW üzerinde tesis taşıması yaptık. 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat