e
Banner


Kiğılı lojistikte de kendi modasını yaratıyor
Erkek giyimin öncü markaları arasında yer alan Kiğılı, lojistik ihtiyaçlarının %90’ını kendi bünyesinde karşılıyor. 




hilal_suerden_kigiliYılda yaklaşık 2400 tonluk bir yük trafiği yarattıklarını belirten Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Lojistik maliyetimiz %8 civarında. Bunu maksimum yükleme ve doğru rotasyon yaparak minimal düzeye indirmeye çalışıyoruz” diyor.  
Kökleri 1938’e kadar giden ve sadece erkek hazır giyimi üretimi ve perakendeciliğine odaklanarak kategorisinde daima fark yaratabilmeyi amaçlayan Kiğılı, bugün hem yurtiçinde hem de yurtdışında yarattığı marka değeriyle bunu başarmış görünüyor. Organize erkek giyim piyasasında %7-8 gibi bir paya ulaşan şirket, yurtiçinde 200’ü aşkın, yurtdışında ise 25 mağaza ile müşterisine ulaşıyor. Erkek giyiminde olduğu gibi lojistikte de fark yaratan Kiğılı, operasyonlarının %90’ını kendi bünyesinde yürütüyor. “Doğru lokasyonda, doğru zamanda, doğru yere ve doğru ürünü ulaştırmak lojistikçilerin en önemli kuralı olmalı” diyen Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, lojistik stratejilerini UTA Lojistik’e anlattı. 
 
ŞEKERPINAR’DA 25 BİN M2’LİK LOJİSTİK MERKEZ  
2014’ü yatırım yılı ilan eden Kiğılı’nın Türkiye tekstil sektörü içindeki konumunu değerlendirir misiniz?  
Kiğılı Giyim Tic. AŞ. 1938’de erkek kumaşı satışı ile başlayan girişimciliğinden bugüne, sadece erkek hazır giyimi üretimi ve perakendeciliğine odaklanarak,  kategorisinde daima fark yaratabilmeyi amaçlamıştır. Kiğılı, 1965'te, Kiğılı etiketli olarak gömlek üretimine başladı. Gömlek üretimini, pantolon, takım elbise ve palto takip etti. 1969'da Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde ilk Kiğılı mağazası açıldı. 1975'te, Kiğılı'nın toptan satış ağı kurularak Türkiye’nin 45 ilinde, 500'e yakın bayii ile Kiğılı markası Anadolu'da da tanınmaya başladı. 2000'li yılların başından itibaren, sayıları hızla artan alışveriş merkezlerinde mağaza açarak, organize perakendeye geçiş yapıldı. 2006 yılında Gebze Şekerpınar'da 25 bin metrekarelik lojistik merkezi faaliyete geçti ve 2007 yılında da Kiğılı Eğitim Akademisi kuruldu. 
Hazır giyim sektöründe sadece erkek giyimine odaklanmış bir firma olarak Kiğılı, organize erkek giyim piyasasında yüzde 7-8 gibi bir pay alıyor. Bu konudaki hedefimiz sektördeki pazar payımızı yüzde 10’a çıkartmak. Türkiye genelinde yaklaşık 200’ü aşkın mağazamız ile müşterimizin ayağına gitmekteyiz. Yurtdışında ise 25 mağaza ile hizmet vermekteyiz.
 
2013 yılını nasıl geçirdiniz, 2014’e yönelik hedefleriniz neler? 
2013 yılı bizim için beklediğimizin aksine iyi geçti. Hedeflediğimiz ciroyu tutturmakla beraber, satışlarımız kar marjımızın düşmesine rağmen genel giderin arttığı bir yıl oldu. Yüzde 20 gibi bir büyüme yakaladık. Kiğılı olarak 2014’te doğabilecek sıkıntılara alıştık ve tecrübe ettiğimiz sorunlarımızı, hazırladığımız satış arttırıcı önlemlerle giderek büyüme ile sonuçlanmış bir kapanış bekliyoruz. İstikrarlı tedarik, imalat, lojistik, hizmet, pazarlama yapmak yukarı ivme sağlayabileceğimiz sürdürülebilir bir büyüme için gerekli görünüyor.
 
BÜNYESİNDE LOJİSTİK DEPARTMAN KURDU 
Kiğılı, tedarik zinciri süreçlerini nasıl yönetiyor?  Bu alanda başarıyı nasıl sağlıyorsunuz?
Tedarik zincirimiz ithalat ve yerli üreticilerden ham madde tedariki ile sürdürülüyor. İthalat ve yerli üreticilerden Kiğılı’ya özel koleksiyon tedariki sağlanıyor. Kalite kontrol ve lojistik kanalı ile içe dağlım sağlanarak bu zincir devam ediyor. Bu alandaki başarımız ise alıcı fiyatı, kalite ve temin ile yapılıyor. Tedarikçi her zaman güvenilir olmalı. Kalite kontrol ve lojistik doğru yapılırsa her şey doğru ilerliyor. 
Kiğılı bünyesinde lojistik departmanımız sayesinde lojistik ihtiyacımızın %90’ını kendi bünyemizde karşılıyoruz. Zaman zaman başka lojistik firmalarıyla da çalıştığımız oluyor ancak çok büyük bir oranını bünyemizde gerçekleştiriyoruz.
Kiğılı lojistik departmanımızda ürünlerimiz, askılı ve kolileme şekli ile sevkiyat sağlanıyor. Yıllık takribi 2400 ton taşıma gerçekleştiriliyor. Lojistik maliyetimiz ise %8 civarında. Bu maliyetleri, lojistiğimizde maksimum yükleme ve doğru rotasyon yaparak minimal düzeye indirmeye çalışıyoruz. 
 
Türk lojistik sektörünün tekstil lojistiği konusundaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Maliyetleri düşürmek adına sektörden beklentileriniz neler? 
Lojistik son zamanlarda Türkiye’de yükseliş gösteren bir sektör haline geldi. Gerekli yatırım, eğitim, istihdam gibi faktörlerin iyileşmesi sektörün büyümesine olanak sağladı. Hizmet kalitesi konusunda Türkiye’deki lojistik firmalarını çok başarılı buluyorum. Türk lojistik firmaları %80 oranında profesyonel ve bu deneyimleriyle yurtdışındaki paydaşlarıyla rekabete girebilirler. Tekstil lojistiğinde hizmet veren firmaların ürünün imal edildiği gibi temiz ve hasarsız mağazaya ulaştırması en önemli unsur. Bu konuya her şeyden daha çok önem verilmesi gerekiyor. Doğru lokasyonda, doğru zamanda, doğru yere ve doğru ürünü ulaştırmak lojistikçilerin en önemli kuralı olmalı.
 
RAKAMLARLA KİĞILI 
 
Yurtiçinde 200, yurtdışında 25 mağazası var 
Organize erkek giyim piyasasında %7-8 pay alıyor 
2013’te %20 büyüme yakaladı
Şekerpınar'da 25 bin metrekarelik lojistik merkezi bulunuyor 
Lojistik ihtiyaçlarının %90’ını kendi bünyesinde yürütüyor 
Yıllık takribi 2400 ton yük trafiği yaratıyor 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat