e
Banner


Aydınlı gümrükte hız arıyor
1960’lı yıllardan beri Türkiye’nin moda perakendeciliği alanında lider kuruluşlardan biri olan Aydınlı Grup, Pierre Cardin, Cacharel ve U.S. Polo Assn. markaları için ürettiği ürünleri bugün 3 kıtaya ihraç ediyor. Aydınlı Grup Rusya Genel Müdürü Emre Duru, ihracat yaptıkları ülkelerin gümrük mevzuatları ve uygulamalarını çok iyi öğrenip, işinin ehli taşımacılık şirketleriyle çalışarak lojistik süreçlerini güçlendirdiklerini söylüyor. 




emre_duru_aydinliRusya’da dev alışveriş merkezlerinde dünya markası olarak yer almaya başlayan Türk tekstil firmaları, yeni açtıkları mağazalarla hem Türkiye hem de Rusya ekonomisine katkı sunmayı sürdürüyor. Bu şirketlerden birisi de dünya modasına yön veren Pierre Cardin, Cacharel ve U.S. Polo Assn. markalarının ana lisans sahibi Aydınlı Grup. 1960’lı yıllardan beri Türkiye’nin moda perakendeciliği alanında lider kuruluşlardan biri olan Aydınlı Grup’un Türkiye'de bayilerine ait Marka Mağazalar da dahil olmak üzere, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Konya, Adana ve Antalya gibi büyük metropollerde alışveriş merkezleri ve en işlek caddelerde mağazaları bulunuyor. Yurtdışında da Rusya Federasyonu, Ukrayna, Orta Asya, Balkanlar ve Doğu Avrupa'da bulunan St. Petersburg, Moskova, Sofya, Kahire, Budapeşte, Tahran Baku, Astana, Kiev, Harkov, Odessa, Bükreş ve Üsküp gibi büyük şehirlerin en büyük alışveriş merkezleri ve alışverişin en yoğun olduğu caddelerinde markalarını tüketicisiyle buluşturan Grup’un, Rusya’da 53 mağazası bulunuyor. Toplam ihracatının da %49’unu Rusya’ya gerçekleştiren Grup, ülkedeki mağaza sayısını 2015 yılına kadar 75’e çıkarmayı hedefliyor.
 Her zaman ve her yerde iş birliklerinde ve ortaklıklarında “işi ehline verme’’ ilkesini benimseyen şirket, lojistik iş ortaklarını da buna göre seçiyor. Rusya’ya yaptıkları sevkiyatlar için iki farklı lojistik firmasıyla çalıştıklarını belirten Aydınlı Grup Rusya Genel Müdürü Emre Duru, resmi broker lisanları olan şirketleri tercih ettiklerini söylüyor. Duru, Rusya’ya yaptıkları sevkiyatlarda süreçlerin nasıl işlediğini çok iyi bildiklerini ve bu konuda tecrübe kazandıkları için sıkıntı yaşamadıklarının altını çiziyor. 
 
Aydınlı Grup hakkında bilgi verir misiniz? 
Aydınlı Grup Türkiye’de toplamda 47.000 m2 retail alanı ve 228 mağazaya sahiptir. Pierre Carding, U.S. Polo Assn. ve Cacharel markalarını Türkiye ve dünyada başarı ile temsil etmektedir. Aydınlı Grup’un 3 kıtada toplamda kendisine ait 59, franchise olarak 85 mono-brand mağazası bulunmakta. 144 yurtdışı mağazasının 53 tanesi Rusya’dadır.  
Grubumuz, Rusya’da U.S. Polo Assn. ve Cacharel markalarıyla kendisine ait 37 mono-brand mağazasında 400 kişiye istihdam sağlamakta. Ayrıca 16 mono-brand franchise lokasyonu ile 2007 yılından beri faaliyetine devam etmektedir.   Toptan ihracatının %49’unu Rusya’ya yapan Grubumuz, Türkiye’deki 2013 retail cirosu 390 milyon TL iken, Aydınlı Rusya kendi mağazalarına ait retail cirosu 102 milyon TL olarak gerçekleşmiştir (34 milyon euro).                              
 
BROKER LİSANSI OLAN ŞİRKETLERİ TERCİH EDİYOR 
Rusya’ya yaptığınız ihracatta hangi taşıma modlarından yararlanıyorsunuz? Lojistik hizmetlerinizde çözüm ortağınız olan şirketler hakkında bilgi verir misiniz? 
Rusya’dan Türkiye’ye yaptığımız sevkiyatlarda karayolunu kullanıyoruz. Bu kapsamda sevkiyatlarımızı komple tır şeklinde organize ediyor, şimdilik parsiyel yüklemeleri tercih etmiyor ve denizyolu taşımacılığını kullanmıyoruz. Sezon sonları hariç her hafta 1veya 2 tır sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Ürün durumumuz veya acil taleplere göre sevkiyatlarımızda zaman zaman havayolunu da kullanıyoruz. Uzakdoğu sevkiyatlarımız için ise denizyolu taşımacılığını tercih ediyoruz. 
Rusya’ya yaptığımız sevkiyatlar için iki farklı firmayla çalışıyoruz. Resmi broker lisanları olan şirketleri tercih ediyoruz. Lojistik hizmeti alırken en önemli kriterlerimiz; kaliteli ve güvenilir servis ile hızlı gümrük işlemleridir. 
Türkiye’den çıkan sevkiyatlarımızın Rusya’daki depolara giriş süreci 10-12 gündür. Gümrükte 1-2 günden fazla bekleme olmaması için her türlü önlemi alıyor ve hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz. Tüm işlemlerimiz resmi ve Rusya mevzuatına uygun şekilde yapıldığı için gümrüklerde çok ciddi sıkıntılar yaşamıyoruz. 
 
Rusya’da lojistik açıdan hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Bu anlamda Rusya’ya ihracat yapmak isteyen firmalara önerileriniz neler?
Rusya mevzuatlarına uygun ve dokümantasyon olarak sistemli ve planlı çalışan firmalar gümrüklerde çok sorun yaşamıyor. Tekstil sektöründe markalaşmış firmalar referans ve fiyat konusunda sıkıntı yaşamadıkları için gümrüklerde işlemler de daha hızlı ve profesyonelce gerçekleşmektedir. 
Ancak tabi yılbaşı öncesi, sezon açılış periyotları, özel günler öncesi gibi bazı dönemlerde gümrüklerde yığılmalar olabiliyor. Firmalar bu konuda sevkiyat planlamalarına dikkat etmelidirler.
Rusya Hükümeti yetkilileri dokümantasyon ve prosedürlerde oldukça katı bir kontrol ve yönetim sergilemektedir. Bu nedenle hem Türkiye çıkış işlemlerini gerçekleştiren firma ve aracılar hem de Rusya’da gümrük işlemlerini gerçekleştirecek firmalar ve yetkilileri bu konuda tecrübeli ve dikkatli olmak zorundadırlar. Firmalar bu ülkeye ihracat yaparken geleneksel ve uluslararası standartlara ek olarak, Rusya mevzuatları ve uygulamaları hakkında da hazırlık yapmalı, birincil ve yetkili ağızlardan gerekli bilgileri almalıdır. 
2015 İÇİN HEDEF 75 MAĞAZA 
Rusya pazarına yönelik orta ve uzun vadeli hedeflerinizden söz eder misiniz? 
Rusya’da mağazalaşma yatırımlarımız devam edecek. Bu kapsamda 43 olan mağaza sayımızı 2015 sonuna kadar 75’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bayilik olarak ise yine 2015 yılına kadar en az 50 bayi veya satış noktasına sahip olmak istiyoruz. Ayrıca internet mağazacılığı Rusya gibi geniş bir coğrafyaya sahip bir ülkede çok önemli bir satış kanalıdır. Bu konuda altyapı ve sistemsel yatırımlarımızı sürekli güncel tutup, internet ve sosyal mecraları en iyi şekilde kullanan firmalardan biri olmak istiyoruz.
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat