e
Banner


10. Ulaştırma Şura hedeflerinin ne kadarı hayata geçirildi?
11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası için geri sayım başladı. “Herkes için Ulaşım, Hızlı Erişim” sloganıyla 5-7 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan şurada, Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında 2035 vizyonu belirlenecek.




lojistik_hedef_tahtasi“Hedef 2023” sloganıyla 27 Eylül-1 Ekim 2009 tarihleri arasında düzenlenen 10. Ulaştırma Şurası’nın üzerinden 4 yıl geçti. Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’yi, ulaşım ve haberleşmede dünyanın en rekabetçi 10 ülkesi arasına taşıyacak stratejik hedeflerin ve 100 büyük projenin belirlendiği şura, aynı zamanda ulaşım ve haberleşme sektörünün yirmi yıllık geleceğine ışık tutacak bir niteliğe sahip. Şura sonrasında geçen 4 yıllık zaman diliminde sektörlerde kaydedilen ilerlemeler ile hedeflere ulaşma yönündeki sorun ve darboğazlar 5-7 Eylül 2013 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nda masaya yatırılacak.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, Ekim 2012’de başlanan şura hazırlık çalışmaları kapsamında karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay teknolojileri, kent içi ulaştırma, haberleşme, boru hatları olmak üzere 7 ayrı sektör için çalışma grupları oluşturuldu. Kamu, özel sektör, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), meslek kuruluşları ve üniversitelerden toplam bin 557 uzman çalışmalara katıldı. Sektör raporlarını hazırlamak üzere çalışma gruplarının Ocak 2013’ten itibaren yoğun bir çalışma yürüttüğü 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası, “Herkes için Ulaşım, Hızlı Erişim” sloganıyla gerçekleştirilecek. Yine bakanlığın verdiği bilgiye göre şuraya 65 ülkenin ulaştırma bakanı davet edildi. Ayrıca 250 civarında yabancı sektör uzmanın Türkiye’ye gelmesi öngörülüyor.
Şurada, Türkiye'nin karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay teknolojileri, kent içi ulaştırma, haberleşme, boru hatları sektörlerinde 2023 hedefleri gözden geçirilecek ve 2035 yılı için yeni hedefler, politikalar ve projeler belirlenecek. Sektörlerdeki geleceğe yönelik öngörüler, mevcut sorun ve darboğazlar ortaya konulacak. Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında 2035 vizyonunun belirleneceği şuranın sektörlere yönelik temel kazanımları ise şöyle olacak:
•    Sektörlerin,  dünyadaki gelişmeler ışığında iyileştirilmesine katkıda bulunmak,
•    Yurtiçinde ve yurtdışında oluşan bilgi, birikim ve yeniliklerin paylaşılmasına ve yaygınlaştırılmasına zemin hazırlamak,
•    Sektörlerde karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri belirlemek, sektörel stratejilerin oluşturulmasına yardımcı olacak kararları almak,
•    Sektörleri ülkenin sosyal, ekonomik, coğrafi yapısına ve ihtiyaçlarına uygun hale getirmek amacıyla Bakanlığa tavsiyelerde bulunmak.

10. ŞURA HEDEFLERİNİN NE KADARI HAYATA GEÇİRİLDİ?  

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası için geri sayım başlarken, bir önceki şurada özellikle de lojistik ve taşımacılık alanında belirlenen hedeflerin ne kadarının hayata geçirildiğini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na sorduk. Bakanlıktan verilen bilgilere göre, 2009 yılından günümüze kadar geçen 4 yıllık süreçte, projelerin bir kısmı tamamlandı, bir kısmına yeni başlanıldı, bir kısmının ise projelendirme çalışmaları devam ediyor.

KARAYOLU SEKTÖRÜ
1- 6.101 km uzunluğundaki bölünmüş yol ağı ile sadece 6 ili birbirine bağlıyken, 2003-2012 yılları arasında 16.160 km bölünmüş yol yapılarak toplamda bölünmüş yol ağı 22.261 km’ye çıkarıldı ve 74 ilin birbiri ile bağlantısı sağlandı. Bölünmüş yol ağı uzunluğunun 2015 yılında 26 bin 500 km’ye, 2019 yılında 31 bin km’ye ve 2023 yılında ise 36.500 km’ye ulaştırılması hedefleniyor.
2-11.797 km uzunluğundaki “Kuzey-Güney Aksları” yol yapım çalışmaları kapsamında 7 bin 951 km bölünmüş yol ve 560 km tek yol olmak üzere, toplam 8 bin 511 km uzunluğundaki kesim tamamlandı. Bin 612 km bölünmüş yol ve 255 km tek yol olmak üzere, toplam bin 867 km uzunluğundaki kesimde çalışmalar ihaleli olarak devam ediyor. Bin 116 km bölünmüş yol ve 303 km tek yol olmak üzere toplam bin 419 km uzunluğundaki kesimde de ihale hazırlıkları sürüyor.
3-2013 yılı tarihi itibariyle 65 bin 499 km uzunluğundaki yol ağının 15 bin 394 km’si BSK kaplama, 46 bin 462 km’si sathi kaplama ve kalanı diğer kaplamalardan oluşuyor. 2023 yılına kadar 70 bin km’ye ulaşması hedeflenen yol ağımızın tamamının BSK kaplama yapılması hedefleniyor.
4-Yerleşim merkezlerine çevre yolu yapılması çalışmaları kapsamında 7 adedi yeni iş olmak üzere, 62 adet projenin çalışmaları sürüyor.
5-KÖİ modeliyle yapım çalışmalarına başlanılan otoyol projelerinin uzunluğu 523 km’ye ulaştı. KÖİ modelli olarak planlanan projelerin uzunluğu ise bin 998 km. KÖİ modeliyle yapılması planlanan otoyolların uzunluğu ise 3 bin 29 km olacak.

DEMİRYOLU SEKTÖRÜ
1-6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun 01.05.2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Böylelikle mevcut TCDD, altyapı ve yük ve yolcu işletmeciliğini ayrı çatı altında yapacak şekilde yapılandırıldı. 01.05.2013 tarih ve 6461 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan kanun ile TCDD’nin altyapı işletmesi ve tren işletmesi olarak ikiye ayrılması “Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun” çalışmaları devam ediyor.
2-1 Kasım 2011 tarih ve 28102 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığın adı ve yapısı yeniden düzenlendi ve söz konusu düzenleyici birimler oluşturuldu.
3-Mevcut Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarının uzunluğu 888 km, yapımı devam eden hatların uzunluğu ise bin 762 km. Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Eskişehir-Konya YHT hatları tamamlandı. Ankara-Sivas, Ankara-İzmir ve Ankara-Bursa YHT projesindeki çalışmalar ise devam ediyor. Ankara-İstanbul YHT Hattının Ekim 2013 tarihi itibariyle işletmeye açılması planlanıyor.
4-2023 yılı hedefi ise YHT hattının 10 bin km’ye çıkarılması, 4 bin km yeni konvansiyonel demiryolu hattı yapılması ve 5 bin km hat elektrikli ve sinyalli hale getirilmesi.
5- 159 yıl sonra ilk kez yenilenen İzmir-Aydın hattı da dahil olmak üzere, toplam 7 bin 261km demiryolu, yenilendi.
6-Yüksek hızlı tren setleri ve modern metro araçları üretecek şekilde tasarlanan fabrikalar kuruldu. Sakarya, Konya, Afyon, Erzincan, Karabük, Sivas ve Çankırı’da kurulan tesislerle yüksek hızlı tren hattı yapımıyla ilgili malzemeler Türkiye’de üretilmeye başlandı.
7-Karayolu, demiryolu, denizyolu ve yerine göre havayolu erişimi ile kombine taşımacılık imkanlarının olduğu depolama ve ulaştırma hizmetlerinin birlikte sunulduğu farklı ölçeklerde 18 noktada lojistik merkez kurma çalışmaları devam ediyor.

HAVAYOLU SEKTÖRÜ
1-Yolcu kapasitesinin toplam 386 milyon yolcu/yıla, seyahat eden yolcu sayısının ise yıllık 350 milyona çıkarılması hedeflerine ulaşmak için şurada belirlenen birçok projenin hayata geçirilmesine başlandı.
2-Aktif havalimanı sayısı 49’a çıkarıldı, sektörde yapılan düzenlemeler ile yolcu trafiği 2012 yılı sonunda% 280 artışla 131 milyona ulaştı.
4-Dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan “İstanbul Yeni Havalimanı” ihalesi gerçekleştirildi.
5-KÖİ modeli ile yapımı tamamlanan Zafer Bölgesel Havalimanı projesi hizmete alındı, Çukurova Bölgesel Havalimanı projesine de başlandı. 2012 yılında Iğdır ve Elazığ havalimanları hizmete açıldı. Bingöl, Şırnak ve Hakkari havalimanları ise yılsonuna kadar hizmete alınacak.
6-Ordu ve Giresun bölgesinde, teknolojiyle hava ulaşımı denizin üzerinde birleştirildi. İlk defa deniz üzerine inşa edilmekte olan havalimanı 2 milyon yolcu/yıl’a hizmet verecek şekilde 2014 yılında hizmete açılacak.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ
1-Türkiye’de kamu ve özel sektör tarafından işletilmekte olan 43 adet yat limanı ve yat çekek yeri bulunmakta. Mevcut 17 bin 500 olan yat kapasitesinin, inşaatı devam eden ve planlanan yat limanları ile 2015 yılında 20 bine çıkarılması planlanmakta.
2-Kuzey Ege Limanı’nın yapımına başlandı. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 10 büyük limanından biri olacak limanın işletmeye alınması ile Türkiye’nin konteyner işleme kapasitesinin 3 kat artırılması planlanıyor.
3-Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemleri bileşenlerinden radar, VHF telsiz, elektro optik sistemler, görüş sensörleri ve OTS baz istasyonu gibi alt sistemler milli teknoloji ile geliştirildi.
4-Uzak Mesafede Gemilerin Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türk Bayraklı gemileri tüm denizlerde, yabancı bayraklı gemileri ise kıyılardan itibaren 1000 deniz mili mesafeye kadar takip edebilme imkanı sağlandı.
5-Türk boğazlarında seyir emniyetinin ve çevrenin korunması için gerekli mevzuat düzenlemeleri kapsamında, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü Uygulama Talimatı yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ayrıca Türk boğazlarında kaza riskinin daha da azaltılması ve boğazları kullanan gemilerin daha kolay takibinin sağlanması için GTH sisteminin güncelleme ve modernizasyon çalışmaları devam ediyor.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat