e
Banner


Depoların verimsiz iş akışı kaybı: 2.899 saat/yıl
Dünyada mobil iş çözümleri sektörünün önde gelen kuruluşlarından Intermec tarafından yapılan araştırma, verimsiz iş süreçlerinin ve depoların karşılaştıkları zorlukların gerçek maliyetini ortaya koydu.




depoDepolar ve dağıtım merkezleri maliyetlerini azaltmak ve gelir marjlarını artırmak yönünde büyük baskı altında bulunuyor. Intermec'in araştırması, sadece son altı ay içinde her 10 depo müdüründen 8'ine (yüzde 79) operasyon maliyetlerinden ortalama yüzde 19 tasarruf etme görevi verildiğini ortaya koydu. Maliyetleri azaltma ve her iş sürecini daha verimli kılma yönündeki güçlü baskıya rağmen, yöneticiler hâlâ verimsiz olduğu bilinen iş akışları nedeni ile para ve zaman kaybettiklerini kabul etti. Yöneticiler çözümün teknolojide yattığına inanıyor.

Çalışmaya katılan 250 tedarik zinciri, depo ve dağıtım yöneticisi, 8 saatlik mesaide her bir işçinin üretkenliğinin, verimsiz iş süreçleri yüzünden yaklaşık 15 dakika azaldığını belirtti. 50 çalışanı olan küçük - orta ölçekli bir depo için bu rakam yılda 2.899 saati buluyor. Daha büyük işletmelerde ise daha yüksek sayılara ulaşabiliyor. Yöneticilerin çoğunun tasarruf yapmakla görevlendirilmiş olmasına rağmen, her üç yöneticiden 1'i (yüzde 30) geçen seneki iş akışını gözden geçirmemiş durumda. Oysa böyle bir gözden geçirme, iyileştirme yapılacak alanları tespit edebilmek için ilk adım olarak nitelendiriliyor. Depo yöneticilerinin tasarruf yapma yönünde önemli zorluklarla karşılaştığını ifade eden Intermec Türkiye Ülke Müdürü Murat Kafkas şunları söylüyor:
 “Depo yöneticileri zamanı çok daha verimli harcamalı ve işletmelerindeki karlılığı en üst seviyeye çekmelidirler. Kaybedilen saniye ve dakikaları yeniden kazanarak tasarruf elde etmek üzere, iş akışını ayrıntısıyla sürekli olarak gözden geçirmek zorundalar. Bu araştırmanın da açıkça gösterdiği gibi, depolar ve dağıtım merkezlerinin teknolojik altyapılarını gözden geçirmeye başlamaları gerekiyor."

Depolar en çok yükleme-doldurmada zaman kaybediyor
Soruları yanıtlayan yöneticilerin çoğunluğu 8 saatlik bir mesaide oluşan en verimsiz iş akışlarının yükleme ve doldurmada (yüzde 20) olduğuna inanıyor. Bunları toplama (yüzde 18) ve envanter kontrolü (yüzde 18) takip ediyor. Yakın zamanda iş akışı ve süreçlerini gözden geçiren şirketler, envanter kontrolü (yüzde 53) ve toplamanın (yüzde 47) maliyetlerin en kolay azaltılabileceği iki alan olduğuna işaret ediyor. Dünyada mobil iş çözümleri sektörünün önde gelen kuruluşlarından Intermec tarafından gerçekleştirilen araştırma,  iş akışının verimliliğini iyileştirmek için hâlâ harekete geçmemiş şirketlerin, iş akışının tam bir değerlendirmesini yapmamak yönünde büyük bir direnç gösterdiğini ortaya koyuyor. Geçen yılki bir iş akışlarını gözden geçirmemiş olan yöneticiler ancak uyum sorunlarının (yüzde 28) veya düşük performansın (yüzde 27) onları böyle bir harekete yönelteceğini söylüyor.
Yakın zamanda böyle bir gözden geçirme çalışması yapmış ve bunun sonucunda iş süreçlerini iyileştirecek uygulamaları başlatmış olan şirketler ise, kendilerini buna uyumla ilgili konuların (yüzde 26) ya da devamlı iyileştirme programlarının (yüzde 22) teşvik ettiğini belirtiyor. Bu şirketler, böyle bir çalışmaya başlamak için düşük performansın yeterli bir kriter olmayacağını düşünüyorlar (yüzde 9). Araştırmaya göre, müşterilerin zor kazanıldığı ve daha da zor elde tutulduğu bir iş ortamına rağmen, her 5 şirketten biri müşteri şikâyeti gelmediği sürece iş akışını gözden geçirmeyeceğini söylüyor.

Verimlilik artışı teknolojiye yatırımdan geçiyor
Araştırma firması Vanson Bourne tarafından uygulanan anket çalışması, genel bir gözden geçirme yapılsa da yapılmasa da, depo ve dağıtım merkezi yöneticilerinin üstündeki baskıyı açıkça ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların hemen hemen hepsi bu amaca ulaşmak için ne yapılması gerektiği konusunda görüş birliği içinde. Depo veya dağıtım merkezinde performansın nasıl yükseltileceği sorulduğunda, yöneticilerin büyük çoğunluğu (yüzde 89) yeni teknolojiye yatırımın kaybolan zamanı kaybedilen zamanı geri kazandıracağına ve daha fazla çalışan verimliliği yaratacağına inanıyor.

Bir diğer çözüm iş süreçlerinin kısaltılması
Araştırma, iş akışı süreçlerinden kazanılacak her saniyenin ne kadar önemli olduğu konusunda farkındalığın artmış olduğunu ortaya koyuyor. Yöneticilerin neredeyse 3'te 2'si (yüzde 60) "İş akışından kazanılan zaman, önemli fırsatlar sunabilir"  görüşünü benimsiyor. Bunu başarmak için ise yöneticiler, iş süreçlerinin kısaltılması gerektiğini savunuyorlar. Çalışanların daha az adımda işlerini halletmesi, daha hızlı etiket basımına yatırım yapılması, daha hızlı barkod okutulması ve mesai sırasında batarya değiştirilmesi gibi işleminin kaldırılmasını öneriyorlar.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat