e
Banner


Karayolları ve demiryolları kara kışa hazır

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, karayolları ve demiryollarının kara kışa hazır olduğunu belirterek, “Kara ve demiryollarında karla mücadeleyi aralıksız sürdürüyoruz” dedi.





binali_yildirim_kar.jpg

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 81 ilde karla mücadele çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Karayollarında bulunan 65 bin 868 kilometrelik toplam yol ağının açık tutulması için 426 karla mücadele merkezinin çalıştığını belirten Yıldırım, “Kış şartlarının ağırlaşmaya başladığı şu günlerde 81 ilde 4 bin 254 personelimiz 5 bin 32 adet makine ve ekipman ile karayollarını açık tutuyor. Karla mücadele çalışmaları için 178 ton tuz, 208 bin 664 metreküp Agrega, 100 ton üre, 60 ton tuzlu su ve 707 ton kimyasal buz çözücü depoladık. Bu yıl sonuna kadar kar ve buzla mücadele çalışmalarında 305 milyon lira harcama yapılmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

 

İnsanların sağ salim sevdiklerine kavuşması önemli

Bakan Yıldırım, yola çıkan tüm sürücüleri hava, yol ve araç durumlarını dikkate almaları yönünde uyararak, şunları söyledi:

“Yola çıkacak sürücüler, karayollarının bilgi hattı olan ‘Alo 159′u arayarak hangi yolların açık ya da kapalı olduğunu öğrensin. Araçlarının bakımını gözden geçirsinler. Kar lastiğimiz, takozumuz, çekme halatımız, zincirimiz tamam mı bunları gözden geçirsinler. Biz, yolları böldük hayatları ve insanları birleştirdik. Dikkatsizliğin insanları sevdiklerinden ayırmasını istemiyoruz. Bizim beklentimiz sadece biraz dikkat. İnsanların sağ salim sevdiklerine kavuşması bizim için her şeyden önemli.

Yola çıkmadan önce mutlaka Karayolları Yol Danışma Birimimizin ‘(0312) 415 88 00 ve 425 47 12′ nolu telefonlarından veya ’159 nolu Alo Yol Hattı’ndan ya da

‘www.kgm.gov.tr internet’ adresinden güzergah hakkında bilgi alsınlar.”

 

Demiryollarında da gerekli önlemler alındı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, demiryollarında da karla mücadele çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade ederek, gerek yüksek hızlı, gerekse konvansiyonel trenlerde seferlerinin aksamaması için TCDD tarafından her türlü tedbir alındığını bildirdi. Vatandaşların, soğuk ve karlı havalarda da huzur ve güven içinde trenlerle seyahat edebileceklerini belirten Yıldırım, “Hava şartlarından en az etkilenen ulaşım aracı trenlerdir. Hava sisli de olsa, karlı, buzlu da olsa tren yoluna devam eder. Trene bindiğinizde kendinizi güvende hissedersiniz. Kış aylarında en güvenli seyahat trenle yapılır” dedi.

 

Ankara-Konya YHT Hattı’na kar siperleri inşa edildi

Türkiye’de son yıllarda oldukça ağır kış şartlarının yaşandığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

“Son yıllarda ülkemizde de kış oldukça ağır geçiyor. Bu nedenle trenlerimizin seyirlerinin aksamaması ve yolcularımızın güven içinde seyahat edebilmeleri için diğer mevsimlere göre ek tedbirler almak gerekiyor. Bu tedbirlerin başında ise yüksek hızlı trenlerimizle ilgili olanlar geliyor. Bu trenlerimiz saatte 250 kilometre gibi diğer trenlere göre oldukça yüksek hıza ulaşabilmekteler. Bu nedenle kış mevsiminde yüksek hızlı tren işleten ülkelerde uygulanan karla mücadele yöntemlerini biz de uygulamaya koyduk. Bu kapsamda özellikle Konya-Ankara Hattı’nda kar sürgünlerinin önüne geçmek için değişik kesimlerde kar siperleri inşa ettik. Konya’da bir adet kar süpürme aracını hazır bekletiyoruz. Kar yağışı olduğunda hattın açık tutulması için YHT hatlarında boş lokomotiflerle ring yapılacak.”

 

YHT’ler gerekirse hız düşürecek

YHT hatlarında alt ve üst yapı tesisleri ile tren setlerinin sürekli işler vaziyette tutulması için bakım ve kontrol ekipleri bulunduğuna işaret eden Yıldırım, bakım ekiplerinin hattın ve tren setlerinin bakımlarını aralıksız yaptıklarını vurguladı. Bu ekiplerin denetimi için de ayrı ekiplerin görev yaptığını anlatan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Başka yüksek hızlı tren işleten ülkelerde olduğu gibi karlı ve buzlu havalarda riski asgari seviyeye indirmek için hattın durumuna göre yüksek hızlı trenlerin hızı 250 kilometreden 160 kilometreye kadar düşürülebilecek. Burada hızın düşmesi önemli değildir. Önemli olan yolcularımızın varacakları yere sağ salim ulaştırılmasıdır. Alınan tüm tedbirlere rağmen yinede yolun geçici bir süre kapanması gibi beklenmedik durumlara karşı yolcularımızın sıkıntı çekmemeleri için de çok hassas davranıyoruz. 11 bin kilometrelik konvansiyonel hatlarda da karla mücadele çalışmaları devam ediyor. Özellikle Türkiye’nin doğusunda seyreden trenlere yolcu vagonlarına katalitik soba ve ihtiyaç duyulacak diğer malzemeleri koyduk.”




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat