e
Banner


Yük taşımayız, Lufthansa eşit şekilde masaya otururuz

Alman havayolu şirketi Lufthansa ile yeni bir ortaklık için görüşmeler yapan THY’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, masaya ancak eşit şartlarda oturabileceklerini belirtiyor: “Kazan-kazan olmayan hiçbir birliktelik uzun vadeli olmaz.”





hamdi_tpocu_thy.jpg

Türk Hava Yolları (THY) bir yandan dünyanın dört bir yanında yeni uçuş noktalarıyla ulaşım ağını genişletirken, diğer yandan da yeni işbirliklerine gidiyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY’nin her adımını, bir diğer girişimin stratejik adımı olarak önceden öngörüyor. Mesela 95 noktayla dünyanın en çok noktasına ulaşmanın pek çok havayolu şirketinin işbirliği yapmak üzere dikkatini çekeceğini biliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Almanya seyahatinde sözünü ettiği Lufthansa ile işbirliğine ilişkin yılbaşından sonra şirketin yönetim kurulu başkanı ile bir araya geleceklerini ve geleceğe ilişkin yol haritasını belirleyeceklerini söylüyor. “Lufthansa bize Star Alliance’a girerken mentorluk yaptı. Ayrıca ortak operasyonumuz Sun Express’ten de memnunuz. 6 ay önce Sun Express Almanya’yı da kurduk. Bu kez de Almanya’dan diğer ülkelere uçuyoruz. Lufthansa ile birlikte maliyetleri nasıl indirebiliri düşünüyoruz. Amacımız ne Frankfurt ne de Dubai’nin hub olması konusunda bir çatışma başlatmak değil, istediğimiz İstanbul’un hakkı olan potansiyeli alması.” diyor.

Pek çok havayolu şirketi Kanada Havayolları, Lufthansa, United Airlines aralarında joint venture yaparak oluşturdukları gelir havuzunu paylaşıyor. THY de Star Alliance üyesi olarak bu tür oluşumlar içinde olacak. Ancak Lufthansa ile işbirliği sadece uçuşlarda değil, teknik destek ve pilot eğitiminde Alman şirketin güçlü yanları değerlendirilecek. Topçu, “Lufthansa bugüne değin ortaklıklarında yük taşıdı, bundan sonra yük taşıtmak istiyor. THY yetişmiş insan kaynağı ve altyapısıyla yük olacak şirket değil. THY İstanbul gibi bir hub’da ve giderek artan bölgesel gücü de göz ardı edilmemeli. Bunlar THY’nin Lufthansa tarafından göz ardı edemeyeceği güçleri. Lufthansa ile ancak eşit şartlarda masaya otururuz. Kazan-kazan olmayan hiçbir birliktelik uzun vadeli olmaz. Biz THY’nin konumunu zayıflatacak hiçbir işbirliğine girmeyiz.” değerlendirmesini yapıyor.

THY’nin ihtiyacı olan ürün ve malzemeler sergileniyor ve sanayicilere bunlardan hangilerini yapabilecekleri soruluyor. Üretime talip olan şirketlerin sertifika almasına da yardımcı olunuyor. Bu girişim sonucunda ilk Türk yapımı Trolley ikram arabası üretilmiş, Hyundai’ye otomobil koltuğu yapan Kibar Holding ile yüzde 50 yüzde 50 ortaklıkla şirket kurularak koltuk üretimine geçilmiş. Boeing’lerin iç bölümünden (Galley) bazıları parçaları 2013’te yapmaya başlanmak üzere çalışmalar ise tamamlanmış. Amaç, Airbus ve Boeing’in tedarikçi listesine girebilmek. Başkan Topçu, son dönemde medya üzerinden yapılan eleştirilere de değinerek, “Sepette kırılacak yumurtamız yok. Her şeyin açıklaması var.” şeklinde konuşuyor.

Hamdi Topçu, “Verimliliği ancak rakamlarla ölçebiliriz.” diyor. İşte Topçu’nun verdiği rakamlar: Yönetime geldiklerinde uçucu personelin toplam personele oranı yüzde 25 iken şimdi yüzde 52. 55’ten 95’e çıkan uçuş noktası ve bu noktalarda oluşturulan istihdam. Kalkış frekansı 260’tan 900’ün üzerine çıkmış. 32 yeni hat açılmış olmasına rağmen yüzde 78 doluluk. Bu bir rekor. Ayda ortalama 2,5 hat açılıyor. Faaliyet kârı 9 ayda 1,080 milyar lira. Vergi sonrası kâr 868 milyon lira. THY’nin büyüklüğü iştirakleriyle birlikte 11 milyar dolar.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat