e
Banner


Kaçak akaryakıta sıkı tedbirler geliyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlar Kurulu'na özellikle kaçakçılıkla ve kaçakçılığın akaryakıt kısmıyla alakalı bir tasarı sunduklarını belirterek, ''Bakanlar Kurulu da 'olur' verdi, imzaya açıldı'' dedi.





hayati yazıcıTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen 6. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası'nın açılışında konuşan Yazıcı, 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için herkesin üzerine düşeni büyük bir eforla gerçekleştirmeye çalıştığını ifade ederek, dünyada olup bitenleri ekonomi yönetimi olarak çok yakından izlediklerini söyledi.

Yazıcı, kavşak noktalarını, riskleri tek tek değerlendirdiklerini vurgulayarak, ona göre rotalarını ve güzergahlarını oluşturduklarını bildirdi.

Dünyada 4 riskten söz edildiğinin altını çizen Yazıcı, bunlardan birinin Avrupa'daki ekonomik krizin derinleşme riski, ikincisinin ABD'de mali olarak çıkmış ve sonuçları gözüken rahatsızlığın derinleşme riski, üçüncüsünün Çin ve çevresinde iniş trendinin hızlanması, dördüncüsünün de Orta Doğu'da yaşanan sorunlar olduğunu belirtti.

Bakan Yazıcı, ekonomi yönetimi olarak riskleri hesapladıklarına ve rotayı belirlediklerine işaret ederek, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle ekonomik aktörlerin, küresel olarak nitelendirilen dünya ekonomik arenasında daha güçlü bir pozisyon elde edebilme açısından çok stratejik, çok avantajlı bir konumda olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin enerji kaynaklarının doğalgaz açısından yüzde 73'ü, diğer ürünler açısından yüzde 71'inin yer aldığı Doğu ile bu enerji kaynaklarının yarısından fazlasını tüketen Batı arasında bir yerde olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Türkiye'nin beşeri kaynağını da dikkate aldığımızda 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracatı yakalama konusunda hiçbirimizin kuşkuya kapılmaması gerekir'' dedi.

Yazıcı, ekonomik performansı ölçen uluslararası kuruluşların ortaya koyduğu sonuçlara bakıldığında Türkiye bekledikleri yerde olmasa bile kıyaslama yapıldığında önemli bir yerde olduğunu vurguladı.

 

Türkiye'nin ekonomik performansının özel sektörün çabalarıyla gelişeceğine güvenlerinin tam olduğunu kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu:

''Bu sene özellikle sizin temsilcilerinizle, çatı örgütlerinizle Türk Ticaret Kanunu'nda yaptığımız değişiklik bunun en somut göstergesi. Etik kurallara riayet eden, hukukun öngörülerini dikkate alan, kayıt dışılığa yanaşmadan, o konuda hassasiyet göstererek faaliyetini sürdüren müteşebbisimizin bütün imkanlarımızla arkasındayız. Ama etik kurallar noktasında, kural ihlalini kazanç elde etmenin yolu ve yöntemi olarak görenlere karşı da mücadelemiz amansız ve toleransımız sıfır olur. İşte bu anlamda da dün Bakanlar Kurulu'na özellikle kaçakçılıkla ve kaçakçılığın akaryakıt kısmıyla alakalı bir tasarı sunduk. Bakanlar Kurulu da 'olur' verdi, imzaya açıldı. İnşallah bu kanunla getirdiklerimizi yarın sabah bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayacağız.''

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat