e
Banner


CEVA Lojistik’ten ‘Örnek İş Zekası Projesi’

Lojistik sektörünün uluslararası öncülerinden CEVA’dan Oracle ile Örnek İş Zekası Projesi





ceva_lojistik_oracle.jpg

ABD menşeli CEVA Logistic kuruluşunun Türkiye merkezi, dünyaya örnek bir İş Zekası projesini, OBI 11g kullanarak, Oracle İş Ortağı Kora’nın kurulum ve eğitim desteğiyle hayata geçirdi. Control Tower (Kontrol Merkezi) adı verilen proje ile süreçler hem operasyonel hem de finansal göstergeler bazında anlık olarak izlenebilir hale gelirken, ihtiyaca yönelik kapsamlı ya da özet raporlar oluşturulması, çok daha fazla birimin raporlarla bilgilendirilmesi sağlandı.

“Son beş yıldır yürüttüğümüz projelerle hedefimizin üstünde bir BT altyapısı oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Bugün bulunduğumuz noktada işletme maliyeti, performans, bütünsellik, yönetilebilirlik, esneklik ve felaketlere karşı koruma anlamında sektörümüzün önündeyiz. Control Tower Projesini de bu öncü yaklaşımımızın bir yansıması olarak hayata geçirmiş bulunuyoruz.” NAFİ YETKİN  Bilgi Teknolojileri Direktörü – CEVA Türkiye & Balkanlar

Nafi Bey, kuruluşunuz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Nafi Yetkin (CEVA Bilgi Teknolojileri Direktörü): Dünyanın en büyük kontrat lojistiği sağlayıcısı olan CEVA Lojistik’in temelleri, 1946 yılında Avustralya’da kurulan TNT’ye dayanıyor. Türkiye’de ise 2000 yılında ‘TNT Lojistik ve Dağıtım Hizmetleri A.Ş’ adı altında %50 Koç Holding, %50 TNT Grup ortaklığı ile kuruldu ve 1 Ocak 2001 tarihinde faaliyete geçti. 2004 yılında TNT Holding’in tüm hisseleri Koç Holding’ten satın almasıyla birlikte 0 yabancı sermayeli bir firma olarak yola devam etti. 2006 yılında TNT Logistics, Apollo Management L.P.’nin iştiraklerine satıldı ve marka CEVA Lojistik olarak yeniden konumlandırıldı. Türkiye’de de faaliyetlerini aynı isimle sürdürmeye başladı. Kurumsal müşterilere lojistik ve depolama hizmeti veren CEVA, 2008 yılında gerçekleştirdiği Varan Kargo satın alması ile uluslararası standartlarla bireysel müşterilere de hizmet vermeye başlamış oldu. Kuruluşumuzdan bu yana, müşteri ve sektör odaklı yaklaşımımızı kaybetmeden, operasyonel mükemmellik hedefi doğrultusunda yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyor ve kullandığımız teknolojilerle de öncülüğümüzü vurguluyoruz.

 

Proje sonrasında ne gibi faydalar elde ettiniz?

Süreç performanslarının anlık, tutarlı ve doğru şekilde izlenebilmesi, süreç ve performans yönetiminde en önemli aşamadır. Proje ile birlikte süreçlerimizi hem operasyonel hem de finansal göstergeler açısından anlık izleyebilir hale geldik.

Tek bir raporlama kaynağımız oluştu. Birimlerimiz raporlama merkezine ulaşarak hem kendi performanslarını hem de genel performansları izleyebilir hale geldiler. İhtiyaca yönelik kapsamlı ya da özet raporlar oluşturarak, çok daha fazla birimin bilgilendirilmesini sağladık. Detaylı ve anlık izlenebilirlik, yeni iyileştirme fırsatlarını görmemizi sağladı, finansal ve operasyonel performansımıza ciddi katkı yaptı.

 

Oracle Türkiye’nin İş Zekası alanında uzman iş ortaklarından biri olarak, CEVA Lojistik’te hayata geçirilen bu projeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Proje KORA ve Oracle için stratejik önem taşıyordu. CEVA Lojistik Türkiye’nin ilk Oracle implementasyonu söz konusuydu ve proje lojistik sektöründe Oracle BI’ın yeni versiyonu OBI 11g kullanılarak hayata geçirilen ilk iş zekası projesi oldu.

Projenin en vurucu noktası, tüm operasyonların performanslarının tek bir merkezden yönetiliyor olmasıdır. Control Tower’da çalışan CEVA operasyon ekibi, Türkiye operasyonlarını 20 dev plazma aracılığıyla Oracle BI 11g’den gelen raporlarla izleyebilmekte, hizmet için hayati önem taşıyan operasyonel performansları yönetimle paylaşabilmektedir. Bu hızlı veri akışı sayesinde hizmet kalitesi artmakta, operasyon canlı tutulmaktadır.

 

Oracle iş ortağı olmanın ayrıcalıkları ve faydaları hakkında neler düşünüyorsunuz?

Oracle’ın güçlü marka tanınırlığı, dağıtım yetenekleri, müşteri portföyü ve tabi ki güvendiğimiz teknolojileri, Oracle İş Ortağı olmamızdaki en önemli performans kriterleridir. Oracle’ın ürünleri ve İş Zekası teknolojilerindeki tartışmasız önderliği çözümlerimizi en verimli bir şekilde müşterilerimizle paylaşabilmemizin zeminini oluşturuyor.

KORA olarak seçtiğimiz ve uzmanlaştığımız tek teknoloji platformu Oracle’dır. Oracle teknolojilerine, vizyonuna olan güvenimiz bu seçimde en önemli etken olmuştur.

Oracle’ın çok önem verdiği ürün uzmanlık sertifikasyonlarında (Partner Specialization) beş farklı Oracle ürününde sertifika sahibi olan KORA, Oracle’ın da uzmanlığına güvendiği, referans verdiği tecrübeli iş ortaklarından




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat