e
Banner


Özka, traktör lastiği üretimine başlayacak

Lastik kaplama sektöründe sıcak ve soğuk lastik kaplama sırt üretimini, bahçe tarla lastiği, kamyonet, minibüs, traktör, römork, iş makinesi, biçerdöver, forklift ve panzer lastiği üretimi yapan Özka Lastik, radyal traktör arka lastiği üretimine de start verecek.

 




ozka_lastik.jpg

Özka Lastik Genel Müdürü Kemal Çiftçi 2005 yılında, 30 bin metrekarelik yeni fabrikalarında konvansiyonel lastik üretimine başladıklarını belirterek, bugün itibarıyla Türkiye’nin en büyük konvansiyonel lastik üreticilerinden biri konumuna ulaştıklarını söyledi. Traktör, biçerdöver, römork, kamyonet, minibüs, forklfit lastiklerinin yanı sıra iş makineleri lastikleri, dolgu lastikleri ve askeri araçlar için büyük ebat lastik ürettiklerinin bilgisini veren  Çiftçi, “Yıllık üretim kapasitemiz 25 bin ton. Uluslararası kalite standartlarına uygun ürün üretim yapan firmamız ISO 9001, . ISO 14001 ÇYS ve OHSAS 18001 kalite sistemleri belgesine sahip” dedi.

 

Hedefte markalaşma bulunuyor

Özka Lastik olarak ciddi bir lastik karışım hazırlama kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Çiftçi, “Günlük yaklaşık 300 ton, üç kademe ortalama hamur karıştırma kapasitemiz ile diğer üretici firmalara da lastik hamuru tedariği sağlıyoruz. Yeni traktörlerde beygir güçlerinin artması, traktörlerin güçlenmesi, dört çekerli traktörlere geçiş ve teknolojinin gelişimi ile birlikte oluşan yeni pazarda radyal lastik ihtiyacı arttı. Önümüzdeki süreçte  yenileme pazarı ihtiyacı doğrultusunda büyük oranda radyal traktör arka lastiği ihtiyacı doğacak. Bununla ilgili yatırım planını yıl sonunda devreye alacağız” açıklamasını yaptı.

Son yıllarda traktörlerin fabrika çıkışlarında ciddi oranda radyal arka lastik kullanıldığına dikkat çeken Çitçi, “Bununla birlikte, henüz lastikler ömrünü tamamlayıp, lastik değişim evresine gelinmediği için ciddi bir radyal traktör arka lastiği ihtiyacı şu an için hissedilmiyor. Ancak önümüzdeki yıllarda yenileme pazarı ihtiyacı doğrultusunda büyük oranda radyal traktör arka lastiği ihtiyacı doğacak” tespitini yaptı. Avrupa’da radyal traktör arka lastiğinin çok yaygın olarak kullanıldığına da vurgu yapan Çiftçi, “Hem Türkiye hem de dış pazara cevap verebilmek için böyle bir yatırım gerçekleştirmeyi 2011 yılında planladık. Radyal traktör arka lastiği deneme üretimine bu yıl sonunda başlayacağız. Bu segmentte hedefimiz yalnızca Türkiye de değil Avrupa’nın hatta dünyanın tanınan kabul gören bir markası olmaktır. Bugün üretimimizin yüzde 60’ını 62 ayrı ülkeye ihraç ediyoruz. Hedefimiz bu sayıyı daha da artırmak” dedi.

 

“Ar-Ge test merkezimizi kurduk”

Sektördeki gelişimin hızla sürdürdüklerini, makine yatırımlarına paralel insan gücü ve teknik yatırımlara da ağırlık verdiklerini anlatan Kemal Çiftçi, “Ar-Ge’ye büyük önem veriyoruz. Türk mühendislerden oluşan Özka Lastik’in mevcut kadrosunu genç vasıflı mühendislerle takviye ediyoruz. Bununla birlikte, teknik gelişmeleri izlemek ve yeni ürün araştırmalarını daha titizlikle yapmak amacıyla her yıl bütçeden Ar-Ge’ye pay ayırıp, teknik yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda öncelikli olarak laboratuvarlarımızı güçlendirerek, test merkezini kurduk.

Müşteri memnuniyetini arttırmak amacıyla 2012 yılı sonuna kadar ISO 10002’yi kurma çalışmalarını da sürdürüyoruz. Bu kapsamdaki eğitim çalışmalarına başladık2 aktarımını yaptı. Firmalarının üretim esnasında çevreye de önem verdiğini anlatan Çiftçi, “Uygulamakta olduğumuz geri dönüşüm sistemimiz sayesinde ömrünü tamamlamış lastikler de dahil olmak üzere her türlü proses hurdasını geri dönüştürebiliyoruz. Üretim süreçlerine bağlı proses atıkları ve kullanım ömrü dolmuş lastikler kırılarak toz haline getirilerek, lastik yapımında kullanılıyor” şeklinde konuştu.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat